Chyba niewiele jest osób, które nie lubiłyby masła orzechowego. Dostępne w wielu formach smakowych, całkowicie gładkie lub crunchy, stanowi fajny dodatek do codziennego menu. Orzechy same w sobie są bardzo cennymi dla zdrowia produktami, a masło orzechowe także może takie być. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy masło najlepsze jakościowo, w 100% naturalne i pozbawione niepotrzebnych dodatków.
W naszych delikatesach mamy dla Was całą gamę pysznego masła orzechowego najbardziej znanych i rekomendowanych producentów. Znajdziecie u nas masła chrupiące, masła kremowe, a także takie o lekkiej, wręcz nieco puszystej konsystencji. Mamy masła robione na bazie orzechów arachidowych jak i orzechów laskowych, masła bez soli i cukru, a także masła smakowe jak np. masło kakaowe lub czekoladowe. Jak więc widać wybór jest szeroki, a zakupy możesz zrobić nawet zza biurka. Odwiedź nasz sklep, wybierz interesujące Cię produkty i włóż je do wirtualnego koszyka, opłać zamówienie, a następnie czekaj, aż dowieziemy Ci Twoje zakupy w Krakowie lub w okolicy stolicy Małopolski. Zapraszamy orzechowo!
Jak to się zaczęło? Czyli jak powstało masło orzechowe
Choć masło orzechowe kojarzyć się nam dziś może z produktem typowym dla Stanów Zjednoczonych i tamtejszej kuchni, to jednak swój rodowód masło to ma w Ameryce Południowej. Jak wskazują przekazy historyczne, pierwsze masło orzechowe mogło być zrobione nawet 3000 lat temu przez Inków. Oni to właśnie wpadli na pomysł zmielenia orzeszków ziemnych na gładko tak, by uzyskać z nich coś w rodzaju pasty. Od Inków przejęli to Aztekowie, u których wykonywanie pasty z orzechów było już czymś powszechnym. Do Ameryki Północnej orzeszki ziemne, a to przecież głównie z nich robi się masło orzechowe, trafiły dopiero w XVIII wieku i nie od razu robiono z nich powszechnie masło. Co ciekawe, pierwszą fabrykę masła orzechowego otworzono dopiero w XX wieku i od tego czasu masło orzechowe jest lubiane i w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Do masowej produkcji masła orzechowego przyczynił się kanadyjski chemik, Marcellus Gilmore Edson, który w 1884 roku opatentował metodę mielenia orzechów na gładką pastę mającą przypominać masło, smalec lub maść. Marcellus uważał wtedy masło za coś, co warto podawać głównie chorym, którzy nie mogą jeść pokarmów o innej konsystencji niż kremowej. Z rozpowszechnieniem się masła orzechowego można także wiązać osobę afroamerykańskiego naukowca George’a Washingtona Carvera. Naukowiec ten żył na początku XX wieku i to w latach swojego życia zachęcał do ograniczenia biedy na południu Stanów Zjednoczonych poprzez popularyzację upraw orzechów pekan i orzechów ziemnych. Sugerował też, iż orzechy te można wykorzystywać na sto różnych sposobów i bez wątpienia przyczynił się do uzyskania przez nie popularności. Klasycznie amerykańskie połączenie masła orzechowego i dżemu (‚peanut butter & jelly‚) powstało na początku XX wieku.
Dziś na nowo odkrywamy masło orzechowe i nie traktujemy go jedynie jako przekąski, ale jako produkt w pełni zdrowy i bardzo odżywczy. Pamiętać jednak trzeba, że aby coś było zdrowe, musi być pełnowartościowe i zrobione w 100% z naturalnych składników.
Czym jest masło orzechowe? Skład i pochodzenie
Masło orzechowe to jeden z produktów spożywczych, który uwielbiamy. Jest to masło robione z orzechów - najczęściej z orzechów ziemnych (arachidowych) lub laskowych- które poddawane są procesowi prażenia w temperaturze minimum 200 stopni Celsjusza. Masło orzechowe to produkt najpopularniejszy w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej, choć spożywane jest dosłownie na całym świecie. Najczęściej masła orzechowego używa się jako smarowidła do pieczywa, ale można je także wykorzystywać do zrobienia domowych wypieków w formie ciast czy ciasteczek oraz jako dodatek do zrobienia lodów, etc. Co ciekawe, w Stanach zjednoczonych nawet 60% wszystkich uprawianych tam orzechów wykorzystuje się do produkcji masła orzechowego co pokazuje, jak bardzo popularnym jest ono produktem za wielką wodą.
Najczęściej spotykanym masłem orzechowym jest masło arachidowe, a więc to z orzeszków ziemnych i jest to masło najbardziej przystępne cenowo. Znacznie droższe są masła robione na bazie orzechów ziemnych oraz orzechów nerkowca lub migdałów.
Masło orzechowe jest produktem zdrowym, ale i wysokokalorycznym. 100 g masła z orzechów zawiera w sobie nawet 600 kalorii. Nikt jednak na raz nie zjada 100 g masła orzechowego, a więc nie ma się czym przejmować. W rozsądnych ilościach masło to stanowić może bardzo zdrowy element codziennej diety. Masło orzechowe możemy chociażby dodawać do porannego śniadania w postaci pożywnej owsianki z owocami robionej na mleku roślinnym.
Masła orzechowe to idealne źródło zdrowych tłuszczów, a więc nienasyconych kwasów tłuszczowych, które świetnie wpływają na efekty odchudzania i ogólnie na zdrowie i kondycję organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe to kwasy omega 3, omega 6 i omega 9, są one bardzo cenne dla prawidłowej pracy mózgu, obniżają ciśnienie krwi, redukują poziom złego cholesterolu, a także mają spore właściwości antyoksydacyjne, a więc przeciwutleniające. Masło orzechowe możemy z powodzeniem nazwać zdrowym suplementem diety. Poza kwasami tłuszczowymi sporo w nim także błonnika oraz witaminy E, która przeciwdziała skutecznie procesom starzenia.
Orzechy są także bogate w cenne białko roślinne, zawierają kwas foliowy, a także wiele składników mineralnych jak chociażby magnez i potas. Są to pierwiastki, które znaleźć powinny się w diecie osób przepracowanych, zestresowanych i przemęczonych, a więc w zasadzie każdy z nas każdego dnia może sobie śmiało zaserwować łyżkę masła orzechowego dla zdrowia.
Jak wybrać dobre masło orzechowe? Na co zwrócić uwagę?
Kupując roślinne produkty patrzmy na to, czy mają one wartościowe i dobre jakościowo składy. Najlepsze masło orzechowe to takie, którego skład składa się w 100% z orzechów lub z orzechów z niewielkim dodatkiem dobrych olejów roślinnych. Jednym z najbardziej cenionych maseł orzechowych w Polsce jest masło orzechowe Sante, które jest masłem orzechowym naturalnym. Sante masło orzechowe jest odżywcze, smakowite i sycące i takie właśnie powinno być takie masło. Marka Sante oferuje nam masło w dwóch wariantach- masło gładkie, czyli smooth oraz masło chrupiące, z kawałkami orzeszków, czyli crunchy. Masła orzechowe Sante zawierają naturalnie występujące w orzeszkach arachidowych cukier i sól, więc nie są ani za słodkie, ani za słone. Nadają się idealnie do kanapek, shake'ów, naleśników, deserów i wszelkich wypieków.
Poza masłami Sante oferujemy Wam również przepyszne masła od firmy Felix i Primavika. Ich produkty także odznaczają się wysoką jakością. Nie brak u nas także klasyka, a więc Nutelli, którą zna chyba cały świat. Wybór jest jak widać ogromny, warto wybrać jak chcemy rozpocząć swój dzień, a najlepiej rozpocząć go zdrowo od śniadania z dodatkiem masła z orzechów.
Mieszkam w miejscowości Owczary w gminie Zielonki. Czy mogę tu liczyć na dowóz zakupów ze sklepu Albert Fresh z Krakowa?
Oczywiście. Jesteśmy delikatesami online, które realizują dowozy zakupów w Krakowie jak i w gminach oddalonych maksymalnie do 30 km od stolicy Małopolski. Dowozimy zakupy na terenie gminy Zielonki, także do Owczar. Mapę dostawy warto sprawdzić na naszej stronie www.
Czy masło orzechowe to dobry produkt dla wegan i wegetarian?
Oczywiście. Masło orzechowe zawiera w sobie jedynie roślinne składniki, jest też bogatym źródłem białka roślinnego. W 100g masła z orzechów znajduje się aż 20 g białka.
Czy masła orzechowego można użyć do wykonania z niego marynaty?
Oczywiście, marynata z dodatkiem masła orzechowego sprawdzi się idealnie np. do mięsa na grilla. Marynatę taką możemy nazwać sosem orzechowym, a do jego przyrządzenia wykorzystać potrzeba trochę masła orzechowego, sosu sojowego, miodu i wody. Sos taki sprawdzi się także do dań kuchni azjatyckiej.
Jak zrobić słynną amerykańską kanapkę z masłem orzechowy oraz z dżemem?
To proste, a kanapka taka nazywa się peanut butter&jelly sandwich. By ją zrobić na kromce chleba rozsmarowujemy ulubione masło orzechowe i ulubiony dżem. To idealne połączenie smaków słonego oraz słodkiego, ciekawy posiłek na śniadanie lub na przekąskę do pracy czy szkoły.
Czy masło orzechowe można wykorzystać na kinderparty?
Oczywiście, masło orzechowe to sprawdzony składnik dziecięcych imprez. Można z niego zrobić proste ciasteczka dla dzieci lub użyć go jako dipu do owoców. Owoce, np. jabłka czy banany, kroimy w kawałki i zachęcamy dzieciaki do maczania ich w maśle z orzechów. To jest po prostu pyszne!