Smaczne, gęste, słodkie i w pełni owocowe- takie właśnie są konfitury, które uwielbiamy. Pełne owoców i smaków lata, często kojarzące się z domem babci i pysznymi śniadaniami lub deserami. Konfitury to kuchenny rarytas, przetwory owocowe, które są szczególnie starannie robione, dlatego tak pyszne. Konfitury wiśniowe, z czarnej porzeczki, malinowe, pomarańczowe, a nawet śliwkowe połączone z rumem- w delikatesach Albert Fresh w Krakowie skomponowaliśmy dla Was wybór najlepszych i najsłodszych konfitur. Idealne do pieczywa, do naleśników i do ciast- zapomnij się na kilka chwil, przestań liczyć kalorie i po prostu rozsmakuj się dzięki nim w życiu! A dla wygody dowieziemy Wam wszystkie zakupy pod wskazany adres w Krakowie lub w okolicach. Zapraszamy!
Czym są tak na prawdę są konfitury? Jaki jest ich skład? Co warto o nich wiedzieć?
Konfitura to 100% owocu w owocu. Jest to rodzaj przetworu owocowego, który jest robiony z całego owocu zanurzonego w cukrze lub w miodzie. Konfiturą jest więc produkt spożywczy, który uzyskiwany jest poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym, ale wykorzystać można do tego celu także zagęszczony sok z winogron. Owocami wykorzystywanymi w produkcji owoców są te najsłodsze, najlepiej jest, jeśli są to gatunki owoców zawierające minimum 60% cukru w swoim składzie. Dlatego też do produkcji konfitur nadają się idealnie maliny, truskawki, słodkie wiśnie, śliwki, porzeczki, choć często robi się je także z cytrusów jak pomarańcze, a nawet cytryny. Owoce na konfitury powinny być w pełni dojrzałe, pięknie wybarwione i zawierać w sobie jak najwięcej smaku. Najlepszej jakości konfitury to takie, w produkcji których nie używa się żadnych konserwantów- środkiem konserwującym jest po prostu cukier. Cukier i owoce powinny być gotowane minimum w proporcji 1:1. Konfitury najczęściej gotuje się w dużych i płaskich garnkach, a proces ten jest niezwykle pracochłonny oraz czasochłonny, lecz warto. Gotowanie konfitur wymaga stałej uwagi oraz mieszania, minimum raz na jakiś czas. W innym przypadku całość nam się przypali. Gotowe konfitury zamyka się w niewielkich słoiczkach, które w dość szybki sposób znikają zazwyczaj ze spiżarni. Nic dziwnego- wszak konfitury są po prostu przepyszne, mają także w sobie mnóstwo witamin z owoców. Konfitury idealnie wzmacniają więc odporność, dlatego często zajadamy się nimi w okresie jesienno- zimowym, choć można je z powodzeniem jeść przez cały rok. Domowe przetwory z malin, jeżyn, porzeczek lub aronii potrafią wzmocnić naszą odporność, natomiast konfitury z jagód mogą być pomocne przy dolegliwościach żołądkowych. Choć te robione samodzielnie na pewno szybko znikną z kuchennych półek, to zawsze możemy uzupełnić domowe zapasy konfitur, chociażby w Albert Fresh. W polskiej kuchni konfitury mają swoje szczególne miejsce od wieków. Zapiski o owocach smażonych w miodzie lub w cukrze były znalezione w jednej z książek kucharskich z dworu królowej Jadwigi. Konfitury smażono i na pańskich dworach i w mieszczańskich kuchniach. Samo smażenie owoców wymagało nie lada cierpliwości, staranności, było czynnością dość wymagającą. By przyrządzić konfitury trzeba było przeznaczyć na to kilka dni, a najlepsze wychodziły te robione w specjalnych miedzianych rondlach. Przepisy na pyszne konfitury znaleziono także w książce kucharskiej autorstwa Wojciecha Wielądka datowanej na 1793 rok. Znajdziemy w niej aż 9 różnych przepisów na konfitury z czarnej porzeczki, z jabłek, śliwek, moreli, jagód, etc. Ale zanim nie wynaleziono cukru buraczanego, konfitur nie dało robić się tak łatwo ani na dużą skalę. Cukier z buraków cukrowych znamy od XIX wieku i to właśnie od tego czasu robi się także znacznie więcej konfitur. Tak jak w książce Wielądka mamy 9 przepisów na pyszne konfitury, to już w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej znajdziemy takich przepisów aż 52.
Konfitury wiśniowe – dobry skład. Dlaczego warto je jeść?
Myśląc "konfitura", często mamy na myśli tę najpopularniejszą, czyli konfiturę wiśniową. Nie każda wiśnia będzie nadawała się, by zrobić z niej konfiturę- najlepsze są najsłodsze odmiany wiśni takie jak Lucyna czy Łutówka. Konfitury z wiśni są tak uwielbiane, bo stanowią idealną kompozycję smaku słodko- kwaśnego, który idealnie komponuje się na pieczywie czy w deserze- np. w serniku czy na lodach. Konfitura wiśniowa jak i każda inna posiada w sobie dużo prostych węglowodanów, dlatego jest idealna dla osób aktywnych fizycznie. Jeśli z kolei zjemy ją na pełnoziarnistym pieczywie, to dostarczymy z konfiturą organizmowi także błonnika- błonnik sprawi, iż zawarty w konfiturze cukier będzie przyswajał się wolniej, nie spowoduje nagłego wyrzutu insuliny do krwi, a my pozostaniemy syci na dłużej. Co bardzo ważne- wiśnie w konfiturze z wisni zachowują swoje właściwości także po przetworzeniu, a są to owoce będące świetnym remedium na bóle kostno- stawowe, bóle mięśniowe, owoc ten świetnie regeneruje ciało po wszelkim wysiłku fizycznym. Wiśnie, jak mało które owoce zawierają w sobie melatoninę, a dzięki tej substancji wspomagają zdrowy sen, regulują fazy snu, pozwalają załagodzić skutki jetlagu. Konfitury z wiśni idealnie komponują się z lodami, z sernikami czy z budyniem czekoladowym. Ale z powodzeniem można je także dodawać do twarogu, do jogurtów, kasz, naleśników, racuchów, omletów, wszelkich placków na słodko, etc. Mogą być nadzieniem do pączków czy rogalików. Konfitury z wiśni mają piękny, intensywny kolor, a to co je charakteryzuje to wyrazisty, słodko- kwaśny smak.
Konfitury malinowe, co zawierają? Z czego są zrobione?
Tak jak konfitury z wiśni są słodko- kwaśne, tak konfitura z malin jest 100% słodyczą w słodyczy. Jest to konfitura, której smak przypada do gustu zdecydowanie każdemu, kojarzy się z latem, ze słońcem i z wakacjami na wsi. Konfitury z malin są smaczne, aromatyczne, mają piękny czerwony kolor i bardzo łatwo się je rozsmarowuje. To co cechuje tą konfiturę to dość jednolita konsystencja, co przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Pierwsza pisemna wzmianka o zbieraniu i spożywaniu malin pochodzi od Greka o imieniu Kato, piszącego w 300 r. p.n.e. Same maliny są owocami bardzo nietrwałymi, dlatego też te zerwane w lecie powinny być użyte w miarę szybko do przygotowania z nich wyśmienitych konfitur czy innych przetworów owocowych. Maliny posiadają w sobie dość dużo przeciwutleniaczy o nazwie ellagitaniny, które to są dość odporne na działanie wysokiej temperatury, a co za tym idzie nawet po smażeniu malin znajdziemy wiele tych cennych antyoksydantów w konfiturze z tego owocu. Poza tym jest w nich sporo błonnika i kwasy omega 3 zawarte w pestkach. Podobnie jak konfitury wiśniowe, także konfitury z malin będą idealne do naleśników, do puszystych serników i budyniów, idealnie komponują się w zestawieniu ze smakiem wanilii lub śmietanki. Konfiturę malinową można także dodawać do kruchych ciasteczek, do drożdżówek czy do rogalików z ciasta francuskiego. Dużą popularnością cieszą się także konfitury z cytrusów, np. z pomarańczy. Pomarańcze to idealne źródło beta- karotenu jak i witaminy C. To owoce i słodkie, i kwaskowate, podobnie jak wiśnie, idealnie więc skomponują się na słodkim cieście lub ze słodką bułką typu chałka na śniadanie. Smacznego!
Czy w sklepie Albert Fresh w Krakowie można dostać pyszne konfitury ze śliwek?
Oczywiście, posiadamy i konfitury, i powidła śliwkowe- to zdecydowany klasyk wśród przetworów z owoców. W ofercie mamy zarówno tradycyjne śliwkowe powidła jak i taki z nutkami alkoholowymi- np. z dodatkiem rumu. Konfitury jak i resztę zakupów dowieziemy Wam pod wskazany adres w Krakowie lub w najbliższych gminach.
Do czego użyć konfitur z czarnej porzeczki?
Konfitury z czarnej porzeczki możemy użyć do tych samych potraw co każdej innej konfitury. Konfitura z czarnej porzeczki najlepiej sprawdzi się w słodkich tartach, jak i w owsiankach czy jako dodatek do granoli. Jest ona kwaskowata, więc idealnie skomponuje się z czymś przyjemnie słodkim jak np. bułka chałka.
Za co cenimy konfitury z truskawek?
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców lata, która w swoim środku zatrzymują 100% słońca. I głownie za to je uwielbiamy. Konfitury z truskawek można zrobić samodzielnie, jednak, gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu lepiej je kupić. Konfitury z truskawek idealnie nadają się do tostów, pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, budyniu, naleśników, placuszków, racuszków, omletów, lodów.
Czy przetwory z czarnej porzeczki były popularne w tradycyjnej kuchni polskiej?
Oczywiście, czarna porzeczka to jeden z bardziej typowych polskich owoców. Czarne porzeczki były zbierane i przetwarzane od wielu wieków a pierwsze zachowane polskie przepisy na przetwory z czarnych porzeczek pochodzą z 1685 r. W konfiturze znajdują się całe owoce z nasionami, w których występują cenne kwasy tłuszczowe m.in. gamma linolenowy (GLA), dość rzadko występujący niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy uważany za silny czynnik przeciwmiażdżycowy.
Bardzo popularnymi konfiturami są te robione na bazie leśnych jagód. Co cennego w sobie kryją?
Jagody to owoce lipca, bogactwo lasu, a doceniali je już dawni Prasłowianie. Barwniki zawarte w konfiturze z jagód mają właściwości antyoksydacyjne m.in. luteina, wspomagająca widzenie czy resweratrol, uważany za związek wydłużający życie, zapobiegający starzeniu a nawet cofający procesy starzenia się tkanek. Możemy ją podawać jako dodatek do pieczywa, twarogu, jogurtów, kasz, placuszków, racuszków, omletów, lodów.