Dżemy to najpopularniejsze przetwory owocowe, które spożywamy każdego dnia. Idealnie smakują razem z pieczywem jak i na naleśnikach, gofrach, w domowych wypiekach, czasem jako dodatek do całkiem wytrawnych dań. Malinowe, truskawkowe, brzoskwiniowe, z czarnej porzeczki i wiele innych- to tylko przykładowe smaki dżemów jakie wybieramy najczęściej.
W Albert Fresh stworzyliśmy dla Was szeroką ofertę najlepszych jakościowo dżemów, która składa się zarówno z dżemów Łowicz jak innych owocowych propozycji. Staramy się, by wszelkie nasze produkty zawierały zawsze najwyższej jakości składniki i tak samo jest w przypadku dżemów robionych w oparciu o mnóstwo soczystych i słodkich owoców. Zakupy w Albert Fresh zrobisz bez wychodzenia z domu, wprost z fotela, a my dowieziemy Ci je w Krakowie lub w okolicach. Wystarczy, że zarejestrujesz się w naszym sklepie, wybierzesz interesujące Cię produkty i opłacisz zamówienie, a zakupy pojawią się u Ciebie wprost pod drzwiami wraz z naszym kurierem. Zapraszamy!
Czym jest dżem? Skład popularnych dżemów. Sprawdź na co zwracać uwagę
Wszyscy jemy dżemy, ale czy umiemy zdefiniować ten produkt? Często używamy wymiennie słów "dżem" oraz "konfitura", ale przecież to nie to samo, choć oba produkty nadają się znakomicie do kanapek, wypieków, deserów, naleśników, itd. Dżem jest przetworem owocowym, który robi się z owoców oraz cukru, czasem dodaje się również do niego substancje żelujące. Naturalnymi substancjami żelującymi są chociażby pektyny, sporo ich zawierają takie owoce jak śliwki, porzeczki oraz agrest. Im więcej w dżemie cukru, a mniej wody, tym produkt ten będzie bardziej trwały.
Dżem może być zrobiony niemal z każdego owocu, jednak najczęściej sięgamy po dżemy truskawkowe, malinowe, porzeczkowe, brzoskwiniowe, agrestowe czy robione z owoców wiśni. Jak podają normy regulujące to, jaki produkt można nazwać dżemem, to można nazwać nim ten przetwór owocowy, który w swoim składzie zawiera minimum 35 g owoców na 100 g produktu. Inaczej mówiąc, owoce powinny stanowić chociaż 65% ogółu składników dżemu.
Dżem może być robiony z całych owoców lub z ich części. Sama historia dżemu jest dość bogata i sięga na prawdę zamierzchłych czasów. Już w I wieku naszej ery można znaleźć pierwsze przepisy kucharskie, które pokazywały to jak robi się dżem, a dowód na to znaleziono w jednej z nich na terenie starożytnego Rzymu. Te przetwory robione z owoców były bardzo popularnym produktem na stołach Bliskiego Wschodu. Dziś dżemy stanowią bardzo ważny produkt w kuchniach świata. Przykładowo dżem marchewkowy jest jednym z ważniejszych artykułów spożywczych dla Portugalii. Przyjmuje się, iż dżemy robione są z owoców, dlatego też specjalna dyrektywa unijna Dyrektywa Rady 79/693/EWG z dnia 24 lipca 1979 rozszerza definicję owocu na takie gatunki jak marchew, pomidor, melon, rabarbar, arbuz, dynia czy ogórki i słodkie ziemniaki (bataty).
Dżemy robi się smażąc owoce wraz z dżemem i odprowadzając z nich nadmiar wody oraz pozwalając im zmienić konsystencję na bardziej żelową. Najczęściej spotykamy się z dżemami zrobionymi z jednego owocu, ale mogą być także dżemy dwuowocowe, a nawet wieloowocowe. Charakterystyczna żelowa konsystencja dżemu powstaje dzięki związkom pektynowym, które mają zdolność do pęcznienia w kwaśnym środowisku. Idealny dżem to taki, który daje się łatwo rozsmarowywać.
Jak kupować dżemy? Czyli co powinien zawierać drzem. Skład i smak
Półki w sklepach uginają się wprost od ilości różnych dżemów. Możemy wybierać w smakach, w markach, wybierać dżemy jednoowocowe lub skomponowane z kilku różnych owoców, np. owoców leśnych. Wybierając dżemy jak i inne produkty, warto zwracać uwagę na ich składy. W przetworach owocowych bardzo często jest niezbyt wiele owoców, a dużo cukru, substancji konserwujących czy wzmacniaczy smaku. Często w dżemach nie występuje zwykły cukier, a zastępowany on jest syropem glukozowo- fruktozowym lub syropem skrobiowym. Dlatego też nie warto kusić się jedynie ceną i ładnie wyglądającymi etykietami, ale czytać składy produktów. W Albert Fresh mamy dla Was dżemy owocowe robione w głównej mierze z samych owoców, jak chociażby dżemy marki Bifix o smaku maliny, porzeczki, truskawki, brzoskwini, etc., robione bez użycia konserwantów. Warto patrzeć także na to, co pisze producent i czy dany dżem owocowy to np. dżem malinowy czy dżem o smaku malinowym- to ogromna różnica. Chociaż przepisy mówią o tym, że dżemem można nazwać przetwory owocowe zawierające w 100 g minimum 35 g owoców, to jednak dobrzy dżem owocowy powinien ich zawierać w 100 g minimum 80 g. Idealnym dżemem będzie taki, który w swoim składzie zawiera tylko i wyłącznie owoce oraz pektyny. Cukier dopuszczalny jest w dżemach, które produkowane są z kwaśnych owoców- np. z cytryn czy z agrestu- warto jednak baczyć, by był to prawdziwy cukier, a nie niezdrowy słodzik. Substancją, która dość często występuje także w dżemach jest kwas cytrynowy. Kwas ten pozwala zachować apetyczną barwę owocom, które bez niej często ją pracą i naturalnie ciemnieją.
Dżemami, które warto szczególnie wybierać są dżemy bez cukru, czyli dżemy niskosłodzone. Dżem niskosłodzony to taki, który zawiera maksymalnie 25-50% cukru, zaś dżemy wysokosłodzone nie mniej 65% cukru w składzie. Biorąc pod uwagę przeciętny dżem owocowy, to ten niskosłodzony będzie miał w 100 g 155 kalorii, z kolei wysokosłodzony aż 255 kalorii w tej samej gramaturze.
Dżemy to przetwory owocowe, które lubimy po równo- i jako dzieci i jako dorośli. Trudno wyobrazić sobie jogurty, owsianki, tosty czy kanapki bez słodkiego dodatku w postaci dżemów. Bez dżemów owocowych trudno także zrobić pyszne drożdżówki, rogaliki, bułki francuskie, a także naleśniki, racuchy, gofry czy pancakes.
Polskie dżemy z polskich owoców. Zdrowo, smacznie i naturalnie?
Polska to jeden z czołowych producentów pysznych owoców, a przez to tradycja produkowania dżemów i innych przetworów owocowych jest w naszym kraju bogata.
Jednym z bardziej lubianych producentów dżemów owocowych jest bez wątpienia marka Łowicz, którą znają chyba wszyscy. W związku z tym zadbaliśmy także o to, by dżemy Łowicz stanowiły dużą część naszego asortymentu. Wynikiem tego jest obecność pysznych dżemów brzoskwiniowych, wiśniowych, ananasowych, malinowych, etc. Ciekawą linią dżemów Łowicz są dżemy 100%- gdzie 100 g dżemy wypełniony jest po brzegi 100 g owoców i pektyn.
Ciekawą i zdrową propozycją są także dżemy bez cukru lub te o obniżonej zawartości cukru. Dżemy te produkowane w Łowiczu swoje wyjątkowe uznanie i popularność wśród konsumentów zawdzięczają odpowiedniej recepturze i najlepszym, soczystym owocom, których duże kawałki znajdziesz w każdym słoiku. Dżemy Łowicz o obniżonej zawartości cukrów dostępne są w bardzo ciekawych wersjach smakowych, wśród których znajdziemy np. dżem truskawka- porzeczka czy agrest- kiwi.
A może szukacie idealnego produktu do smarowania? Propozycją jest Dżemolada od Łowicza, idealnie pyszna, delikatna i lekka- w sam raz na kanapki oraz na naleśniki. Bez kawałków owoców, ale za to o stuprocentowym, owocowym smaku lata.
Czy poza dżemami w Albert Fresh w Krakowie można dostać także owocowe musy?
Tak, musy takie posiadają idealnie jedwabistą, gładką konsystencję, przez co są kochane zwłaszcza przez dzieci. Musy truskawkowe, jagodowe, wiśniowe i inne, pełne owoców, słodzone syropem z agawy, w 100% naturalne. Wszystkie zakupy zrobione w Albert Fresh dowieziemy Wam w Krakowie jak i w najbliższych gminach wskazanych na naszej stronie www.
Dżem truskawkowy bez cukru- czy macie takie w swoim asortymencie?
Dżemy truskawkowe to jedne z ulubionych dżemów, mamy więc bogatą ofertę przetworów o tym smaku. Truskawki są naturalnie bardzo słodkimi owocami, dlatego sięgając po dżem z tych owoców warto wybierać dżemy truskawkowe bez cukru.
Dlaczego warto zwracać uwagę na ilość substancji zagęszczających w dżemie?
Dżem owocowy powinien zawierać w swoim składzie niemal same owoce. Jeśli zaś substancji zagęszczających będzie w nim dużo, to miejsca na owoce będzie niewiele, a to uczyni produkt mało wartościowym. Kupujmy dżemy dla owoców, a nie dla sztucznego smaku i nienaturalnych aromatów oraz dodatków.
Czym są pektyny w dżemach?
Pektyn w składzie dżemów nie należy się obawiać, gdyż są to substancje naturalnie występujące w owocach. Pełnią one funkcję wiążącą, zagęszczającą i żelującą. Nazwa pektyn pochodzi od greckiego pectos, co oznacza: krzepnąć, twardnieć. Są to polisacharydy (wielocukry) występujące w ścianach komórkowych roślin.
Czego unikać kupując dżemy?
Zawsze czytajmy etykiety, by kupić produkt w pełni zdrowy i wartościowy, pełen owoców lata. Wybieraj takie dżemy owocowe, które nie zawierają syropu glukozowego, glukozowo-fruktozowego, gumy guar, gumy ksantanowej i substancji konserwujących.