Uwielbiasz piec ciasta? To naprawdę niesamowite uczucie, gdy rodzina oraz znajomi zajadają ze smakiem wypieki, które dla nich przygotowaliśmy. Bez względu na to, czy jest to Twoja praca, czy hobby, każdy cukiernik nawet najbardziej początkujący wie, że największe wrażenie zawsze zrobi ciasto, które zostało dodatkowo jeszcze udekorowane. W takim momencie pomocne mogą się okazać kremy do ciast. Czekoladowy, śmietankowy, toffi, a może ajerkoniakowy? Nie są to jednak jedyne smaki, które można tutaj wymienić – jest ich o wiele więcej. Dlatego pieczenie to prawdziwa frajda, ponieważ istnieje tyle smacznych i barwnych dodatków do ciast, że aż czasem ciężko zdecydować, które z nich wybrać. To od nich zależy, jak będzie wyglądał efekt końcowy naszych wypieków. Zdarza się, że kremy do ciast nie są jedynie zwykłym dodatkiem, który decyduje o estetyce, ponieważ dzięki nim nadajemy niezwykłego smaku naszym wypiekom. Warto jednak wiedzieć, że większość gotowych kremów o różnych smakach, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, zawierają zazwyczaj w sobie spore ilości cukru. W ich skład wchodzi również syrop glukozowo-fruktozowy, a często także i utwardzone tłuszcze, aromaty, stabilizatory, emulgatory i barwniki. Można więc stwierdzić wprost, że nie są to najzdrowsze dodatki do ciast, którymi można zdobić nasze wypieki.
Warto dbać o swoje zdrowie! Zamiast sztucznych produktów, wybierajmy te najzdrowsze, które nie będą negatywnie wpływać na nasz organizm. Czym w takim razie powinniśmy je zastąpić? Odpowiedź jest dość prosta, ponieważ wiele osób do ozdabiania swoich ciast wykorzystuje też wielosmakowe dżemy, które dostępne są nie tylko w marketach, ale również w naszych internetowych Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. W obecnych czasach można bez problemu zakupić też wersję bez dodatku cukru. Czy można jednak wyobrazić sobie ciasto bez cukru? Jak najbardziej! Wybierajmy zdrowe odpowiedniki, takie jak ksylitol, miody lub syrop z agawy. Czy jednak dżemy i miody mają jakieś właściwości korzystne dla zdrowia? Dowiesz się tego od nas! Nie można też zapomnieć, aby zawsze udoskonalać wypiekanie i ozdabianie naszych ciast, aby zawsze zachwycały swoim smakiem i wyglądem.
Dżemy – czy to dobry dodatek do ciast? Co warto o nich wiedzieć?
Dżemy owocowe uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli mają do nich słabość. Z pewnością należą one do jednych z najbardziej rozchwytywanych produktów do smarowania. Nie może ich zabraknąć podczas przygotowywania gofrów oraz naleśników. Jako kremy doskonale ozdobią nasze ciasta i desery. Mogą być oryginalnym dodatkiem do wytrawnych dań. Jednak najczęściej kojarzą nam się z kanapkami, które spożywamy rano przed pracą lub szkołą. Wielką zaletą dżemów jest na pewno fakt, że można je przygotować prawie z każdego owocu. Jaka jest tajemnica niezwykłości tych słodkich produktów? Czego powinniśmy się o nich dowiedzieć? Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez piernika przełożonego dżemem ze śliwek, inni natomiast nie mogą wyobrazić sobie naleśników z tym słodkim dodatkiem bez względu na jego smak, miłośnicy wytrawnych potraw chętnie urozmaicają sobie je przetworami, natomiast dzieci chętnie sięgają po kanapki z dżemem truskawkowym. Ten niezwykły produkt towarzyszy każdemu przez praktycznie całe życie. W jakie przetwory warto inwestować? Co powinny zawierać w składzie, aby można było je bez obaw podawać swoim dzieciom, a także wykorzystać jako kremy do wypieków? Czy mają one jakiekolwiek właściwości zdrowotne?
Gdybyśmy chcieli zagłębić się w produkcję dżemów, to jest ona banalnie prosta. Chodzi o to, by wyparowała zbyt duża ilość wody, która znajduje się w owocach. I choć owoce same w sobie są naprawdę słodkie, to mimo tego do przetworów dodaje się cukier lub inne dodatki, które równoważą ich smak. Przetwory mogą być jedno, dwu, a nawet wieloowocowe. Dodatkowym ich atutem są kawałki owoców, które powinny się w nich znajdywać. Nie sposób się im oprzeć! A czy dżemy mają jakiejś właściwości, które mogłyby korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie? Oczywiście, że mają, będą one jednak zależne od tego, z jakiego owocu zostały uzyskane. Do najczęściej wybieranych owoców wykorzystywanych w przetworach są truskawki. Są one skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C oraz PP, której zadaniem jest dbać o dobrą kondycję naszej skóry oraz zapewniać poprawne funkcjonowanie nerwów, jak i przewodu pokarmowego. Mało tego, zawarte w nich takie składniki mineralne, jak wapń i fosfor doskonale radzą sobie ze wzmacnianiem naszych kości i zębów, a także poprawianiem pracy mięśni. W trio z magnezem potrafią świetnie odkwasić organizm. Truskawki powinny wzbogacać dietę praktycznie każdej kobiety, ponieważ zawierają w sobie duże ilości żelaza. Jest ono niezbędne do produkowania czerwonych krwinek, wspiera układ autoimmunologiczny, a oprócz tego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
Czy warto sięgać po miody? Który jest najzdrowszy?
Nie od dziś wiadomo, że miody są bardzo zdrowym produktem. Świetnie wzmacniają odporność oraz eliminują przeziębienie. Nie wszyscy jednak uświadamiają sobie, że niezwykle korzystnych dla zdrowia właściwości mają znacznie więcej. Ich dobroczynny wpływ może odczuć każdy z naszych układów w organizmie. Niektórzy uważają, że najbardziej kaloryczny jest biały cukier, może ich jednak zdziwić fakt, że w porównaniu do cukru, który ma dwadzieścia kalorii, to miody mają ich o wiele więcej, bo aż trzydzieści dziewięć. Nie ma to jednak aż tak wielkiego znaczenia, ponieważ mimo kaloryczności, pszczele produkty słodzące to bogactwo substancji odżywczych w przeciwieństwie do cukru, który nie wprowadza do organizmu nic prócz pustych kalorii. Produkty pszczele wzbogacone są o aminokwasy, biotynę, witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i aż dwadzieścia jeden pierwiastków, które odgrywają bardzo ważną rolę dla naszego organizmu, a należy do nich między innymi magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, miedź oraz fosfor. Jak widać, jest to naprawdę imponujący opis! Jakie jeszcze korzyści w takim razie wpłyną ze spożywania miodów? Co dobrego mogą zrobić? Przede wszystkim zapobiegają stanom zapalnym, uśmierzają ból, działają antybakteryjnie, hamują rozwój alergii, przyśpieszają regenerację organizmu, a także pomagają zwiększyć odporność, labidzą infekcje dróg oddechowych oraz są wsparciem w walce z kaszlem.
Miody doskonale radzą sobie z zapaleniem zatok, jak i przyśpieszaniem gojenia ran. Zapobiegają próchnicy, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi oraz poprawiają krążenie. Nie dopuszczają do rozwoju miażdżycy, Wspierają pracę mózgu, łagodzą podrażnienia, mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, a także pobudzają trawienie. Hamują wymioty i biegunki, usuwają zaparcia, działają moczopędnie oraz wspierają pracę wątroby. Zasypianie z nimi jest łatwiejsze. Miody wykorzystuje się również w kosmetykach, są one bowiem częstym składnikiem odżywek do włosów jako humektant, który ma za zadanie zatrzymać wilgoć we włosach. Które produkty pszczele są jednak najzdrowsze? Nie podamy tu niestety jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy rodzaj ma inne działanie. Wszystko zależy od tego, z jakiej rośliny się go uzyskało.
Gdzie w Krakowie można kupić dżemy i miody?
Jeśli poszukujesz dobrych jakościowo dżemów oraz miodów, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie. Nasza oferta produktów pszczelich oraz owocowych kremów do smarowania jest niezwykle szeroka. Dlatego każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
Czy dżem zgęstnieje w słoiku?
Tak, gdy dżem przestygnie, może naturalnie zgęstnieć w słoiku. Nie powinno się gotować go dłużej, niż jest to zalecane. Osoby, którym wyszedł on zbyt rzadki, a zależy im na bardzo gęstej konsystencji, poleca się dodanie cukru żelującego.
Czy dżem można zamrozić?
Dżem można zamrozić, ale tylko wtedy, gdy całkowicie on wystygnie. Warto pamiętać, że w przypadku wykorzystania całego zapasu szklanych naczyń, możemy przełożyć dżem do zamrażalki także w plastikowych pojemnikach, które są odpowiednie do mrożenia.
Czy miód może się zepsuć?
Produkty takie jak miód się nie psują. Jeśli jednak chcemy, żeby zachował on swój oryginalny smak oraz właściwości zdrowotne, powinniśmy go schować do szafki. Lepiej nie trzymać miodu na promieniach słonecznych.
Czy miód mogą spożywać osoby z cukrzycą?
Tak, osoby zmagające się z cukrzycą, mogą spożywać miód. Wszystko zależy jednak od tego, czy poziom cukru we krwi jest cały czas uregulowany. To bardzo ważne. A co najważniejsze – dopuszczalne jest to w przypadku cukrzycy typu drugiego.