Miłośnicy wypieków doskonale wiedzą, że wizualny wygląd słodkości zależny jest w dużej mierze od tego, jaką masę na ciasto lub masę do tortów wybierze się do danego wypieku. Jeśli jednak chcemy, aby nasze słodkie przysmaki się udały i smakowały naszej rodzinie i znajomym, warto wybierać produkty dobrej jakości, a najlepiej od sprawdzonego producenta. Nie ma nic gorszego od nieprzemyślanych eksperymentów! W ten sposób mamy pewność, że używamy do swoich wypieków znany nam produkt, co pozwoli nam uniknąć rozczarowania naszymi słodkościami. Pamiętajmy jednak, że gotowe masy do tortu, które znajdujemy na sklepowych półkach, mają zazwyczaj nie za ciekawy skład. Zawierają one duże ilości cukru oraz syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcze utwardzone. Ostatnie dwa składniki dość często stosuje się podczas wytwarzania żywności przetworzonej. Jeśli mamy w planach użycie takich mas do dekoracji tortu, jak najbardziej możemy, jest to nasza świadoma decyzja, my jednak radzimy, aby robić to z głową, ponieważ dość częste spożywanie takich produktów, mogłoby niezbyt dobrze wpłynąć na stan naszego zdrowia.
Jakie w takim razie są najczęściej wybierane masy do ciasta? Bez jakich wypieków nie wyobrażamy sobie świąt oraz innych okazji? Według nas klienci najchętniej wybierają masę kajmakową. Jeśli właśnie w tej chwili zastanawiasz się, jakie masy do biszkoptów lub masy do mazurków będą pasować do Twoich wypieków, to my podpowiadamy – kajmak, lub jak kto woli krówka. Fani wypieków wprost uwielbiają dodawać tę masę do swoich wyrobów cukierniczych. Doskonale komponuje się z kruchym ciastem, deserami w pucharkach, ale także z waflami. Wykorzystana do odtworzenia sławnego batonika Mai King w formie ciasta bez pieczenia, sprawdzi się wprost genialnie. Do wypieków świetnie będzie pasować także masa marcepanowa do tortu. A co powiesz na mak? Tak samo, jak i masę kajmakową, można te produkty zakupić w naszym sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie. Masy do ciasta z maku są drugim najchętniej wybieranym produktem do wypieków. Czym byłby słynny makowiec bez maku? Wykorzystywanie go do ciast, to prawdziwa tradycja. Jednak swoje zastosowanie znalazł również w takich potrawach jak łazanki. Jest on też składnikiem wielu popularnych leków. Jeśli będziemy spożywali go w większych ilościach, możemy czuć się trochę, jak po zażyciu narkotyków. A czy mak może mieć jakieś właściwości zdrowotne?
Masa kajmakowa – co to można o niej powiedzieć? Czy ma jakieś właściwości?
Kajmak to nic innego jak masa o gęstej rozciągliwej konsystencji. Jak ona jednak powstaje? Uzyskuje się ją w trakcie gotowania mleka cukrem, można też użyć w tym celu śmietanki. Istnieje również drugi sposób, który polega na gotowaniu przez trzy godziny puszki kajmaku z mlekiem skondensowanym. Bez względu na to, którą metodę wybierzemy, w obu najważniejszy będzie czas gotowania. Pamiętajmy, aby masę czas cały mieszać. Można porównać ją do smaku sławnych cukierków o nazwie „krówki” lub do karmelu. Tego typu masy do ciasta można urozmaicić sobie czekoladą, kakao lub laską wanilii. Czy produkt ten jest choć trochę odżywczy? Czy ma on w ogóle jakieś właściwości? Można by stwierdzić, że jest on źródłem tylko i wyłącznie pustych kalorii. Wiele osób może jednak zaskoczyć fakt, że kajmak jest bogactwem wielu witamin oraz minerałów, które są niezwykle ważne, aby nasz organizm poprawnie funkcjonował. Mamy tu na myśli, chociażby wapń, który jest bazą tkanki łącznej zębów oraz kości. Jest on również odpowiedzialny za proces krzepnięcia krwi, skurcze mięśni szkieletowych i serca, przewodzenie impulsów nerwowych, dzielenie oraz regenerację komórek. Wspomaga regulację niektórych hormonów.
Prawidłowy poziom potasu gwarantuje nam zdrowie, siły witalne, a także dobre samopoczucie. Dzięki niemu poprawia się praca serca. Warto wzbogacić swoją dietę w produkty żywnościowe, które zapewnią nam odpowiednią ilość tego cennego minerału. Biorąc pod uwagę witaminy, to bardzo ważną rolę odgrywa B12, która reguluję produkcję czerwonych krwinek. Jeśli będziemy ją systematycznie przyjmować, polepszy pracę układu nerwowego, rozbudzi nasz apetyt, zatrzyma rozwój osteoporozy, a także poprawi nasz humor i doda energii. W co jeszcze wzbogacony jest kajmak? Ta wiedza może Ci się naprawdę przydać! Kolejnym minerałem, który się w nim znajduje, jest sód. Odpowiada on za poprawną pracę całego organizmu, nic więc dziwnego, że jest on po prostu konieczny w naszym życiu. Wraz z innymi elektrolitami usprawnia pracę serca oraz normuje poziom ciśnienia we krwi, a dodatkowo pomaga w pozbyciu się wody, która zatrzymała się w naszym organizmie. Jest on również odpowiedzialny za wchłanianie niektórych składników odżywczych – glukoza oraz aminokwasy.
Masa makowa – z czym łączyć? Czy jest zdrowa?
Mak w polskich wypiekach i potrawach to już prawdziwa tradycja. Kojarzy on się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. Kto choć raz nie miał na wigilijnym stole kutii, klusek z makiem lub makowca? Jeśli zazwyczaj sami przygotowujemy świąteczne potrawy i wypieki, to polecamy wykorzystać do nich również ten przepyszny dodatek. Możemy w ten sposób mile zaskoczyć swoją rodzinę smakiem. Zwłaszcza jeśli do wypieków dodamy inne, równie ciekawe dodatki. Gotowe masy do tortu i ciasta, które często znajdują się w puszkach, wprost idealnie będą pasować do klasycznego makowca. Jeśli mamy ochotę trochę poeksperymentować, produkt możemy wykorzystać do zrobienia rolady lub bułek. Warto zdać sobie sprawę z tego, że makowiec nie składa się jedynie z maku, ale także z innych składników – to, jakie się w nim znajdą, jest tylko i wyłącznie naszym osobistym upodobaniem smakowym. O nadzwyczajnym aromacie tego przepysznego wypieku decydują odpowiednio dobrane dodatki. No właśnie, jakie? Na przykład miód wielokwiatowy, ekstrakt migdałowy, likier bądź rum. Nie możemy zapomnieć także o bakaliach w postaci kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów migdałów lub rodzynków. Również suszone owocowe, takie jak daktyle, śliwki czy morele, mogą doskonale współgrać z tym niesamowitym ciastem. Tylko od naszych decyzji będzie zależeć to, w jakie witaminy i minerały będzie wzbogacony nasz makowiec.
Najczęściej jednak stawiamy na rodzynki. A więc omówmy je! Nie każdy wie, że są to po prostu suszone winogrona, które są źródłem błonnika. Wpływa on korzystnie na układ nerwowy, co ułatwia nie tylko trawienie, ale też wypróżnianie. Wzbogacone są także o żelazo, potas oraz cynk, który zmniejsza poziom cholesterolu, dzięki niemu wchłaniają się niektóre witaminy, a do tego świetnie działa na włosy i paznokcie. Rodzynki zawierają takie witaminy jak C, B i E. A czy sam mak może mieć w sobie jakieś witaminy? Jest on przede wszystkim skarbnicą witamin z grupy B. To również źródło minerałów, do których można zaliczyć żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor czy też selen. Tak samo, jak rodzynki dostarcza organizmowi cennego błonnika. Obecnych tych pierwiastków może poprawić stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Podnosi odporność organizmu, co sprawia, że także nasz wzrok na tym zyskuje. Mak stabilizuje pracę jelit, nie dopuszcza do zaparć, wspiera układ nerwowy, a co ważne – wstrzymuje stany depresyjne.
Gdzie w Krakowie można kupić masy do ciasta?
Jeśli uwielbiasz wypieki i z tego właśnie powodu szukasz w Krakowie mas do ciast, które byłyby ich doskonałym wykończeniem, odwiedź koniecznie nasz sklep internetowy Albert Fresh. Zapewniamy szeroki asortyment, a wybór zostawiamy Tobie. Kieruj się swoimi osobistymi upodobaniami.
W jaki sposób zrobić wegański kajmak?
Weź garnek i wlej do niego jedną szklankę tłustego mleka kokosowego. Następnie wsyp szklankę cukru lub ksylitolu. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa nie może się przypalić. Gdy całość zgęstnieje, na koniec dodaj dwie łyżki oleju kokosowego. Wymieszaj i przechowuje w lodówce.
Czy kajmak zawiera gluten?
Masa kajmakowa powstaje na bazie odpowiednich proporcji mleka i cukru. Jest ona pozbawiona żadnych emulgatorów, aromatów i innych ulepszaczy. Nie ma ona żadnych, nawet najmniejszych śladowych ilości glutenu. Dlatego można masę bez obaw nazwać produktem bezglutenowym, bezpiecznym dla osób z celiakią.
Czy mak trzeba mielić?
Ci, którzy chcą, to oczywiście mogą zmielić mak za każdym razem, kiedy przygotowują wypieki. Jednak w obecnych czasach coraz częściej sięga się po gotowy mak w puszce. Jest to wielkie ułatwienie, ponieważ dzięki temu pieczenie ciasta nie zabiera nam już tyle czasu.
Czy mak z puszki można zamrozić?
Jak najbardziej! Masę makową można bez obaw zamrozić. Wystarczy, że przełożysz ją do mniejszych woreczków i schowasz do zamrażalnika. Bardzo dużo osób stosuje ten trik, często nawet już miesiąc przed Wigilią. W ten sposób można zaoszczędzić czas.