Kto choć raz nie jadł galaretek owocowe? Ten smaczny deser znają praktycznie wszyscy. Nie tylko dzieci nie przejdą obojętnie obok galaretek, ale również dorośli. Co ciekawe, mają one różne zastosowanie. Prowadząc zdrowy tryb życia, warto jednak zastanowić się, jaki mają one wpływ na nasz organizm. Zawsze poleca się czytanie składów na etykietach, aby wiedzieć, co zawiera dany produkt. Czy tak gotowy i szybki w przygotowaniu deser jest choć trochę zdrowy? Warto wiedzieć, że galaretki mogą korzystnie wpływać na stan kości oraz zmniejszać szansę na rozwinięcie się artretyzmu. Nic więc dziwnego, że coraz częściej mają one swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Wykorzystuje się je do leczenia niektórych schorzeń. Według badań wynika, że tak naprawdę zawsze będą się większości kojarzyć jako kolorowy proszek, z którego można w bardzo łatwy sposób zrobić swój ulubiony deser, którzy kojarzy im się z dzieciństwem. Wielu rodziców zamiast kalorycznych ciastek, batonów, czy słonych przekąsek, wolało postawić na właśnie taki deser, jako doskonalą alternatywę dla słodyczy, które składają się głównie z cukru czy soli, uważając, że nie wpłynie on na zdrowie ich dzieci jakoś bardzo znacząco. Według ich przekonania fajna galaretka po niedzielnym obiedzie potrafi poprawić humor nawet największemu ponurakowi. W końcu, które dziecko nie uśmiechnie się na widok kolorowych galaretek?
Przepadają za nimi nawet dorośli, a co ważne, są bardzo tanie. Nasz sklep internetowy Albert Fresh w Krakowie oferuje szeroki wybór galaretek. Można tam znaleźć między innymi galaretkę truskawkową, galaretkę kiwi, galaretkę pomarańczową, a nawet galaretkę owocową. Jednak tych smaków jest o wiele więcej, ponieważ istnieje także galaretka bananowa, galaretka wiśniowa, a nawet i galaretka o smaku coli i galaretka niebieska. Są także galaretki przeźroczyste o różnych smakach oraz takie, które można użyć do wielu potraw. Jedni je uwielbiają, drudzy nie mogą patrzeć na ich konsystencję. Z czego się składają? Najczęściej jest to żelatyna, ale są to również pektyny lub agar. Te bezbarwne, mają wiele cennych wartości odżywczych, dlatego są korzystne dla zdrowia. Co więc stoi na przeszkodzie, by wprowadzić je do swojej diety? Warto też dodać, że galaretka przygotowana w domu na podstawie soku, będzie równie zdrowym deserem. Dowiedz się, na co powinniśmy zwracać uwagę podczas kupna takich produktów oraz dlaczego warto je wprowadzić do swojego jadłospisu.
Dlaczego warto jeść galaretkę?
Mało kto wie, że galaretka jest artykułem spożywczym, którego składniki odpowiedzialne są za pobudzanie łączenia płynów – nawet tych, które miały uprzednio kontakt z wysoką temperaturą. Dzięki temu deser ten zajmuje wysokie miejsce w rankingu, jeśli chodzi o produkty, które korzystnie wpływają na proces trawienia, a także neutralizują przypadłości, które mają związek z układem pokarmowym. Co jeszcze potrafi deser? Powoduje, że soki żołądkowe dłużej znajdują się w żołądku, a więc pomaga to w lepszym trawieniu, oraz wstrzymują kłopotliwe dolegliwości związane z nieprawidłową pracą tego narządu. Spożywanie galaretki pobudza jelita do pracy, co pomaga w hamowaniu tworzenia się wzdęć oraz zaparć dlatego, że organizm bez problemu wchłania składniki odżywcze. Spożywanie tego deseru sprawi, że odnowi ą się nam błony śluzowe żołądka, a rozwój wrzodów i ryzyko zapaleń tego narządu zostaną zatrzymane.
Galaretki wzbogacone są o aminokwasy, które redukują stany zapalne. Uspokajają też nieprzyjemne dolegliwości, a także zatrzymują choroby przewlekłe. Głównym aminokwasem jest glicyna, która ma silne działanie przeciwzapalne. Potrafi świetnie wzmocnić odporność oraz obniżyć możliwość rozwinięcia się stanów zapalnych w naszym organizmie. Ten smaczny deser to bogactwo białka, które ma bardzo dobrą jakość. Dzięki temu możemy zachować na dłużej zdrowe kości i stawy. Opóźnia też procesy naturalnego zużywania się chrząstek i więzadeł. Oprócz tego zmniejszy ryzyko rozwinięcia się zapalenia stawów oraz choroby zwyrodnieniowej stawów.
Deser galaretka może zwiększyć szanse na szybszy powrót do zdrowia po ciężkiej chorobie lub po operacji chirurgicznej. Nic więc dziwnego, że tak często stosują ją w medycynie. Nie jest to jednak żadną nowością, ponieważ deser ten od dawna pełni rolę suplementu diety, którego zadaniem jest wzmacnianie układu immunologicznego, a także przyśpieszać proces leczenia licznych chorób i schorzeń. Mało tego, produkt ten to bogactwo witaminy D i C oraz składników mineralnych, takich jak wapń i fosfor, które chronią nasz organizm. Wspomniane minerały, zaraz obok białek wpływają na procesy wytwarzania przeciwciał. Walczą one z bakteriami, wirusami oraz czynnikami, które powodują rozwój wszelkich chorób. Galaretki nie mają żadnych tłuszczów, tak samo, jak cholesterolu, a więc świetnie mogą wstrzymywać rozwój grypy, przeziębienia oraz innych chorób, które mają związek z naszą odpornością.
Ile tężeje galaretka? Co powinno się wiedzieć o jej robieniu?
Nawet najbardziej początkująca osoba, która zabiera się za przygotowywanie słodkich deserów, świetnie zdaje sobie sprawę z wszechstronności galaretki. Jest to niezwykle malowniczy dodatek, który najczęściej wykorzystuje się do deserów lodowych oraz wypieków. Niesamowicie kusząco prezentuje się w szklanych pucharkach z różnymi owocami – jest to prawdziwy rarytas, który uwielbiany jest nie tylko latem. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste, dlatego poradzą sobie z nim nawet dzieci – wystarczy wolny czas oraz chęci. Może to sprawić wiele frajdy. Niektórzy jednak mimo to zastanawiają się, ile tężeje galaretka i czy są sposoby na to, by nie trwało to za długo. My Ci pomożemy! Dzięki naszym poradom każdemu uda się przygotować ten kolorowy deser bez względu na to, czy jest się dobrym w kucharzeniu, czy też nie. Co zatem trzeba zrobić? Jeśli chcemy przygotować deser od samego początku, możemy wykorzystać do tego sok owocowy, a także żelatynę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać w tym celu gotową mieszankę w saszetce, którą można bez żadnych problemów odnaleźć w wielu marketach – może to okazać się naprawdę pomocnym ułatwieniem w robieniu tego nadzwyczajnego deseru.
Nie ma tak naprawdę większego znaczenia, którą opcję wybierzemy, ważne jest to, aby po prostu galaretka się udała. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, a przede wszystkim być pewnym, w jakim sposób zamierzamy wykonać wspomniany już wcześniej deser. Jego tężenie trwa zazwyczaj około dwóch godzin. Dokładna godzina zależeć jednak będzie od tego, czy zachowamy odpowiednie proporcje oraz od tego, czy mamy dobre warunki do przyrządzania tego kolorowego deseru. Warto także wziąć pod uwagę pewną kwestię. A mianowicie chodzi o to, do czego planujemy wykorzystać naszą galaretkę. Jeżeli w grę wchodzą wypieki, to zdecydowanie warto zrobić ją trochę wcześniej. Dzięki temu będzie miała więcej czasu, żeby stężeć w lodówce. Należy też pamiętać o proporcjach, ponieważ jeśli dodamy do niej za dużo wody, może ona nie wyjść tak, jak tego chcieliśmy. Pamiętajmy też, aby nie używać do jej wykonania wrzątku. Co więcej – musimy zdać sobie sprawę z tego, że nie możemy bezmyślnie używać tych owoców, na które mamy ochotę, ponieważ jeśli użyjemy przykładowo kiwi, nie połączy się ono z żelatyną.
Gdzie w Krakowie można znaleźć dużo galaretek?
Jeśli masz ochotę na galaretkę i chciałbyś wiedzieć, gdzie znajdziesz szeroki wybór tego smacznego deseru, to zapraszamy Cię do naszego internetowego sklepu Albert Fresh w Krakowie. W naszej ofercie mamy kilka owocowych smaków, które na pewno Cię zainteresują.
Czy w Krakowie są galaretki bezglutenowe
Osoby, które cierpią na chorobę trzewną, jaką jest celiakia, mogą odwiedzić Delikatesy Albert Fresh w Krakowie. W naszej stałej ofercie będą mogły zakupić galaretki bezglutenowe od firmy Amylon o smaku truskawkowym oraz wiśniowym.
Czy galaretka może pomóc na stawy?
Galaretka, która zawiera w sobie żelatynę, może pomóc na stawy. Żelatyna za pomocą aminokwasów może korzystnie wpływać na nasze stawy. Pomagają one w odbudowaniu tkanki łącznej. Żelatyna może zmniejszyć bóle podczas dolegliwości związanych z tkanką łączną, na przykład w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Wzmacnia też kości i mięśnie.
Czy galaretka po rozpuszczeniu z powrotem stężeje?
Co ciekawe, mamy na to sposób! Jeśli galaretka tężeje w bardzo szybkim tempie, musimy ją wtedy nieco podgrzać. Stanie się ona wtedy ponownie półpłynna. Należy w tym celu umieścić naczynie z galaretką do jakiejś innej większej miski, w której znajduje się gorąca woda. Zostawiamy ją na moment w tej wodzie i mieszamy co jakiś czas.
Czy galaretka jest zdrowa?
Biorąc pod uwagę gotową galaretkę instant, to nie ma ona za wiele wspólnego z wartościami odżywczymi, ponieważ najczęściej jest to produkt, który dostarczyć nam może jedynie cukru, i to aż piętnaście gramów w jednej porcji. A to na pewno nie jest zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Może ona obciążać system insulinowy oraz uaktywniać skoki glukozy we krwi.