Drożdże to produkt, który musi znaleźć swoje miejsce w absolutnie każdej kuchni, ponieważ bez nich nie upieklibyśmy wielu rzeczy, które lubimy. Pizza, ciasto drożdżowe, racuchy czy pączki- trudno byłoby je przyrządzić bez drożdży. Co ciekawe, drożdże piekarnicze były znane i wykorzystywane już od czasów starożytnych. Drożdże te należą do grupy drożdży właściwych, zarodnikujących, gatunku Saccharomyces cerevisiae. Wykorzystuje się je powszechnie do produkcji wyrobów cukierniczych oraz piekarskich. W Albert Fresh mamy dla Was szeroki wybór drożdży tradycyjnych oraz suszonych, czyli instant. Teraz możesz zrobić zakupy kilkoma kliknięciami myszy- bez wychodzenia z domu, stania w korkach oraz w kolejkach do kasy. Zarejestruj się w naszym sklepie, wybierz artykuły, które chcesz kupić, opłać zamówienie i czekaj na naszego dostawcę- łatwe, prawda? Dowozy zakupów realizujemy w Krakowie oraz na terenie najbliższych gmin leżących w sąsiedztwie stolicy Małopolski. Zapraszamy!
"Rosnąć jak na drożdżach", czyli po co nam drożdże w kuchni?
Historia drożdży sięga czasów starożytnego Egiptu. Odkrycie fermentacji miało miejsce ponad 8 000 lat temu, wraz z pojawieniem się procesu warzenia piwa. Legendy głoszą, iż pierwsze drożdże znane są za sprawą wylania Nilu, który to zalał sporą część mąki przechowywanej w starożytnych magazynach i dał w efekcie rozczyn. Panujące w Egipcie warunki atmosferyczne sprawiły, że powstała mieszanina stała się pożywką dla kultur bakteryjnych występujących w powietrzu. Starożytni Egipcjanie zauważyli, iż namnażające się bakterie znacznie zwiększają objętość powstałej mieszaniny. By zalana mąka nie zepsuła się i nie trzeba jej było wyrzucić, zmieszano ją ze świeżą mąką i w ten przypadkowy sposób odkryto proces fermentacji naturalnej. Chleb upieczony przy użyciu fermentacji zaczął Egipcjanom smakować dużo bardziej niż ten, który jadali dotychczas. Ale to tylko jedna z legend, ponieważ inna początki wykorzystania drożdży w kuchni przedstawia nieco inaczej. Otóż według innej legendy to pewna egipska niewolnica zapomniała o przygotowanej mieszaninie do pieczenia placków. Mieszanina stojąca na słońcu zaczęła fermentować, a niewolnica nie chcąca jej zmarnować upiekła na jej bazie placki. W ten właśnie sposób miał zostać wynaleziony zakwas jaki znamy do dziś. Już w połowie XIX wieku Louis Pasteur odkrył, że drożdże są odpowiedzialne za spulchnienie ciasta. Od tego czasu hoduje się świeże drożdże. Dziś drożdże stosowane są dość szeroko, nie tylko w kuchni, choć w kuchni najczęściej. Drożdże to jednokomórkowe grzyby żywiące się cukrami prostymi, które zastosowanie znajdują w przemysłach spożywczym oraz farmaceutycznym. Samych rodzajów drożdży jest kilka, a dzielimy je na drożdże piekarskie, piwne, winne, kefirowe i kumysowe. By wykonać zaczyn (rozczyn) wystarczy wziąć świeże drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, przysypać mąką i cukrem i czekać na ich wyrośnięcie. Wskutek tego rozpoczyna się proces fermentacji alkoholowej. Wydzielany jest alkohol i dwutlenek węgla, które są odpowiedzialne za rozpulchnienie ciasta i jego wyrośnięcie. Drożdże są najczęściej wykorzystywane do robienia wypieków piekarskich i cukierniczych oraz do produkcji alkoholu, ale to nie jedyne ich zastosowanie. Często używa się ich w przemyśle farmaceutycznym (do produkcji leków i szczepionek) oraz przy produkcji kosmetyków, zwłaszcza tych mających wpływać na zdrowie i dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. W medycynie drożdże są wykorzystywane np. do badań nad chorobami nowotworowymi i neurodegeneracyjnymi. Niezależnie od nazwy drożdże piekarnicze i piwne to ten sam rodzaj drożdży. Wszystkie rodzaje drożdży pochodzą od jednego szczepu Saccharomyces cerevisiae. Komórki tych grzybów są owalne, mają średnicę około 5-10 mikrometrów. Drożdże w około 70% składają się z wody, a reszta to tzw. sucha masa, na którą składają się białka, cukry, tłuszcz oraz sole mineralne. Drożdże te różni forma i siła działania. Ciekawym rodzajem drożdży jakie znaleźć możemy na sklepowych półkach są drożdże odżywcze (nieaktywne), które często znajdują zastosowanie w kuchni wegańskiej. Drożdże te służą do produkcji zamienników sera. Dobrej jakości drożdże spożywcze (piekarskie) gwarantują stałą jakość do końca minimalnego terminu przydatności do spożycia – oczywiście pod warunkiem należytego ich przechowywania. Sercem procesu produkcji drożdży jest fermentacja tlenowa, a same bakterie drożdżowe namnażają się w tzw. fermentorze. Surowcem oraz źródłem pożywienia dla fermentacji drożdży jest zazwyczaj melasa.
Co dobrego znajdziemy w drożdżach oraz jak z nich korzystać?
Ten kto choć raz zetknął się z drożdżami pewnie wie, że mają one całkiem sporo różnorakich wartości odżywczych. Drożdże nie mają żadnej konkurencji jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B, są ich prawdziwą kopalnią. Co ciekawe, najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w drożdżach piwowarskich, czyli browarniczych. Drożdże to także bogate źródło witaminy E oraz minerałów takich jak potas, chrom, fosfor, cynk, magnez, jod, mangan oraz wapń, żelazo i sód. Drożdże są bardzo bogate w biotynę, czyli witaminę określaną inaczej jako witamina B7 lub H. Jest to ogromny sprzymierzeniec w dbaniu o zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Związek ten bierze również udział w tworzeniu protrombiny, która z kolei odgrywa bardzo ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Biotyna ma także spory wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Drożdże piekarnicze mają silne działanie antybakteryjne, a więc są bardzo często używane do produkcjo kosmetyków pozwalających walczyć z trądzikiem, etc. Kupione drożdże można więc wykorzystać do zrobienia ciasta, ale śmiało można robić na ich bazie maseczki na włosy czy na twarz. Drożdże nakładane na rozstępy wyraźnie wpływają na elastyczność i na nawilżenie skóry. Poza biotyną w drożdżach mamy także całkiem sporo witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego. Witamina ta ma ważną rolę w metabolizmie białek, cukrów i tłuszczy, odgrywa także ważną rolę w innych procesach w organizmie człowieka. Drożdże są także korzystne ze względu na obecność w nich prowitaminy D2, cysteiny i glutationu. Piekąc więc drożdżowe ciasta nie obawiajmy się więc, że przytyjemy. Ciasta pieczone na bazie drożdży należą bez wątpienia do ciast najmniej kalorycznych, a poza tym do najzdrowszych- właśnie dzięki wartościom odżywczym zawartym w drożdżach. A co z drożdżami instant? Drożdży w proszku nie stosuje się do wyrabiania zaczynu. Drożdże w proszku miesza się w misce wraz z innymi składnikami wymaganymi w danym przepisie, a następnie dolewa się do nich wodę lub mleko. Temperatura wody lub mleka nie może być jednak wyższa niż 45 stopni, ponieważ drożdże w wyższej temperaturze nie zaczną nam pracować. Ale temperatura ta nie może być także zbyt niska, dlatego chcąc coś upiec na drożdżach w proszku musimy bardzo pilnować tego parametru.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie zaopatrzyć się można w drożdże suche jak i świeże?
Oczywiście, mamy w naszej ofercie drożdże instant jak i świeży produkt. Co ważne, świeże drożdże wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, a nasze samochody dostawcze wyposażone są w lodówki. Jeśli zamawiacie więc u nas drożdże możecie być pewni, że przyjedzie do Was odpowiednio przechowywany i w pełni wartościowy produkt. Dowozy realizujemy w Krakowie oraz w najbliższych gminach podmiejskich. Zapraszamy!
Jak należycie przechowywać drożdże?
Drożdże w proszku, czyli instant mogą być przechowywane w kuchennej szafce, w suchym miejscu przez dłuższy czas. Natomiast drożdże świeże należy przechowywać w lodówce i użyć je maksymalnie w przeciągu 10 dni. Drożdże świeże można też zamrozić. Produkt, który nie nadaje się już do użycia ma nieprzyjemny kwaśno-gorzki zapach, twardą i popękaną powierzchnię, albo jest pokryty pleśnią.
Jak zrobić maseczkę z drożdży na twarz?
Taką maseczkę można przygotować bardzo prosto- wystarczy 1/4 kostki drożdży wymieszać z niedużą ilością ciepłego mleka i nałożyć maskę na twarz i dekolt. Jeśli walczymy z przebarwieniami można do takiej mikstury dodać sok z cytryny, a jeśli nasza cera jest przesuszona, do mleka i drożdży warto dodać trochę oliwy z oliwek extra virgin.
Z jakich składników zrobić idealne drożdżowe ciasto na pizzę?
By zrobić dobre ciasto na pizzę trzeba przygotować ulubione składniki na wierzch pizzy, a ponadto przygotować ciasto z: 25g świeżych drożdży, 150ml ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 250g mąki pszennej, łyżeczki soli oraz łyżki oliwy.
Czy na drożdżach można przygotować włoską focaccię?
Oczywiście. By zrobić pyszną włoską focaccię trzeba przygotować sobie 30g świeżych drożdży, 300ml ciepłej wody, łyżeczkę cukry, 500g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli morskiej oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszelkie produkty na taki przepis znajdziecie w naszych delikatesach!