Budyń wszyscy kojarzą z dzieciństwem. Wspomniany deser królował zapewnie nie raz u babci będąc na wakacjach lub w przedszkolu po zjedzeniu obiadu. Ten słodki rarytas uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Nie ma się więc co dziwić, albowiem ma on interesującą konsystencję i można go zmieszać z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce lub bakalie. Jest świetnym zamiennikiem wielu słodkich przekąsek. Co można jeszcze powiedzieć o tym wyjątkowym deserze? Budyń jest sławnym w Polsce deserem, który powstał na bazie mleka, dodatku skrobi oraz cukru z domieszką substancji smakowo zapachowych. Deser na bazie mleka i skrobi ziemniaczanej, wykonuje się na dwa sposoby – kupuje gotowy proszek, by następnie zalać go gorącym mlekiem albo przygotowuje się w standardowy budyń z wykorzystaniem naturalnych składników. Najbardziej popularny oraz łatwo dostępny budyń, to ten formie półproduktu, który sprzedawany jest w marketach, jako proszek w torebce, który przyrządza się z mlekiem. Budynie Instant nie są zbyt najzdrowszą przekąską, jednak ciężko się im oprzeć. Niektórym producentom często zdarza się stosować dodatki wspomagające typu emulgatory, stabilizatory smaku, barwniki, zagęstniki, a także wszystkie możliwe sztuczne aromaty. Zdarza się, że w skład budyniu zawiera substancje, które posiadają niską wartość odżywczą, choćby syrop glukozowy, czy tłuszcz palmowy. Budyń ma wysoki indeks glikemiczny oraz jest w pewnym stopniu kaloryczny – porcja waniliowego budyniu posiada trzysta trzy kalorie, dlatego osoby, które dbają o linię, powinny z niego zrezygnować. Większe ilości cukrów prostych mogą sprzyjać gromadzeniu się oraz odkładaniu się tłuszczu. A zatem zaleca się również, aby osoby z cukrzycą unikały jedzenia tego deseru.
Jakie właściwości prozdrowotne ma budyń?
Budynie, które zostały przygotowane z naturalnych składników, przez względna większą zawartość mleka, będą znakomitym źródłem wapnia. Odpowiednia jego zawartość w organizmie może zapewnić zdrowie, siły witalne, a także dobre samopoczucie. Może też stanowić podstawowy składnik tkanki łącznej, kości i zębów. Będzie również brać udział w procesie krzepnięcie krwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, i w procesie dzielenia się oraz regeneracji komórek. Zaleca się go profilaktyce oraz w leczeniu osteoporozy. W standardowych domowej roboty budyniach, głównym składnikiem są żółtka jaj, które sprawiają, że budyń nabiera przepięknych barw, ale głównie zawierają one wiele prozdrowotnych substancji odżywczych, choćby żelazo, witaminę A oraz biotynę. Żelazo to cenny, a także bardzo ważny dla zdrowia składnik mineralny, który jest głównym składnikiem hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu. Oprócz tego, jest ono obowiązkowy do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju regeneracji tkanek. Podkręca też odporność organizmu, pomaga w walce z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia. Witamina A nazywana inaczej retinolem, jest niezwykle ważną witaminą, istotną w funkcjonowaniu organizmu. To kluczowy czynnik biorącym udział w procesie widzenia, oddziałów komórkowych, a także procesie syntezy hormonów steroidowych. Odpowiedzialna jest również za prawidłowy stan włosów, skóry oraz paznokci. Posiada istotny wpływ na rozwój embrionalny oraz podkręca płodność. Witamina A ma korzystny wpływ na odporność organizmu, a także przyśpieszy gojenie ran, jak i pobudzi szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Natomiast biotyna – znana też, jako witamina H lub witamina B7, która również jest składnikiem żółtka, będzie odgrywać szczególną rolę w zachowaniu zdrowych włosów, paznokci oraz skóry. Wspomniany związek może brać udział w tworzeniu protrombiny ogrywającej istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Poza tym, będzie uczestniczyć w procesach polegających na tworzeniu kwasów tłuszczowych, czy glukoneogenezy – produkcji glukozy. Biotyna może mieć też bardzo dobry wpływ na tarczycę, a zatem będzie wspomagać pracę tego organu. W budyniach jest też witamina D, która będzie pobudzać wchłanianie wapnia oraz fosforu. Ogromny to ma wpływ w przypadku dzieci, u których witamina D zapewni prawidłowy wzrost, jak również mocne kości i zęby. Witamina D pomoże złagodzić nadciśnienie, zapobiec chorobom serca, alergii, anemii i cukrzycy. Dodatkowo, zachowując odpowiedni poziom witaminy D w organizmie, może zahamować podział komórek nowotworowych. Decydując się na urozmaicenie budyniów surowym kakao, można nadać im nie tylko czekoladowy smak, ale nawet bardziej wzbogacić je o cenne składniki mineralne. Ziarna kakaowca zawierają flawonoidy, które mogą skutecznie chronić przed stresem oksydacyjnym oraz przed nowotworami, a zwłaszcza przed rakiem jelita grubego. Oprócz tego, wysoka ilość przeciwutleniaczy, które są zawarte w ziarnie, pozwoli na dłużej cieszyć się młodą oraz piękną skórą. Kakao będzie poprawiać samopoczucie, a także wzmacniać koncentrację i podkreślać ukrwienie mózgu.
Jakie są znane budynie do wyboru?
Na sklepowych półkach można znaleźć takie smaki budyniów, jak waniliowy, śmietankowy, czekoladowy oraz malinowy. Są to najczęściej wybierane oraz najbardziej lubiane budynie. Te rzadziej spotykane, ale równie lubiane budynie, które są ciekawe smakowo, to truskawkowy, wiśniowy, toffi, krówka, bananowy, jagodowy, biszkoptowy, karmel, brownie, żelkowy oraz guma balonowa. Spotykane były także w edycji limitowanej budynie Winiary o smaku kokos oraz ajerkoniak. Niektóre ze smaków można zakupić w Delikatesach Albert Fresh w Krakowie. Coraz częściej można także spotkać budyń Winiary bez cukru. Po Winiary budyń bez obaw mogłyby sięgać osoby borykające się z cukrzycą, a nawet te, które dbają o linię, bowiem deser bez dodatku cukru będzie na pewno bardziej zdrowy oraz bezpieczniejszy, niż gdy będzie się w nim znajdował cukier. Producenci budyniów rozwijają się w swojej branży, dlatego oferują też budynie bezglutenowe, które dedykuje się osobom chorującym na celiakię. Jest to dla nich na pewno spore wybawienie, bowiem jeśli ktoś jest wielkim miłośnikiem budyniów, zakup bezglutenowego budyniu pozwoli bez problemu cieszyć się smakiem ulubionego rarytasu. Celiakia jest chorobą trzewną, która polega na trwałej nietolerancji glutenu, czyli białka zawartego w zbożach. Oprócz tradycyjnych smaków budyniu Winiary, popularne także robią się budynie zbożowe. Zbożowy budyń Dr. Oetker, to wartościowa oraz pożywna opcja podwieczorku zarówno dla dzieci, jak i dla całej rodziny. Główną bazą zbożowego budyniu Dr. Oetker jest wartościowa mąka – jaglana, owsiana oraz orkiszowa, które nie zawierają żadnych barwników. Budyń owsiany, jak i orkiszowy nie posiada w składzie w ogóle dodatku cukru, natomiast budyń jaglany zawiera jedynie cukier, który pochodzi z zawartej w nim czekolady. Budynie przygotowuje się tradycyjnie, gotując na mleku, na cztery porcje. Wszyscy mogą zadecydować sami, czym dosłodzą sobie budyń zbożowy – miodem, syropem lub cukrem trzcinowym. Oczywiście mogą także zostawić je w takiej formie, w jakiej zostały przygotowane. Do wyboru są trzy dostępne gatunki budyniów zbożowych: owsiany wanilinowy z ekstraktem z wanilii, jaglany czekoladowy z prawdziwą czekoladą, a także orkiszowy śmietankowy z polską śmietanką.
Co można przyrządzić z dodatkiem budyniu?
Babeczki z budyniem Składniki na dwadzieścia porcji:
- Sześćdziesiąt gramów budyniu Winiary o smaku waniliowym bez cukru
- Dwa kubki mąki pszennej pełnoziarnistej + dziesięć gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
- Jedna szczypta soli
- Dwieście gramów masła + sto gramów masła
- Dwa żółtka
- Czterysta mililitrów mleka
- Jeden kubek truskawek
- Trzydzieści pięć gramów cukru pudru w kubku
- Pół kubka cukru
Przygotowanie:
- Krok 1. Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło i posiekać je nożem tak, by w połączeniu z mąką przypominało kruszonkę.
- Krok 2. W następnej kolejności, trzeba wbić żółtka, dodać cukier oraz sól i zagnieść.
- Krok 3. Zrobić z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na około czterdzieści pięć minut.
- Krok 4. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką lub foremką trzeba wyciąć kółka, trochę większe, niż foremki do babeczek.
- Krok 5. Następnie, foremki wysmarować masłem i wykrojonym ciastem wylepić ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około trzydzieści minut.
- Krok 6. Piec babeczki przez około piętnaście minut w dwustu stopniach, aż do się zarumienią. Odstawić do przestygnięcia.
- Krok 7. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z masłem.
- Krok 8 Do gotującego się mleka z masłem należy powoli wlać rozrobiony proszek i gotować do zgęstnienia energicznie mieszając przez około minutę. Na koniec odstawić do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym można wypełniać babeczki i dekorować je owocami.
Czy budyń jest lekkostrawny?
Mimo pozorów, na diecie lekkostrawnej nie trzeba w zupełności rezygnować ze słodyczy. Aczkolwiek, trzeba jednak wybierać je selektywnie. Dozwolone są różnego rodzaju budynie. Do przygotowywania ich można używać zarówno mleka krowiego, jak i sojowego.
Na czym można przyrządzić budyń?
Budyń jest prostą oraz pyszną przekąską. Doskonale sprawdzi się u wegan, osób na dietach odchudzających oraz dla osób, które mają nietolerancję laktozy. Budyń można przygotować ze sklepowej mieszanki lub zrobić samodzielnie. Budyń przyrządza się też z kaszy manny lub jaglanej.
Czy budyń można zapiekać?
Miseczki wystarczy wstawić do szczelnej foremki lub naczynia żaroodpornego i wlać do środka wrzątek z czajnika do połowy wysokości miseczek. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec przez trzydzieści minut. Po tym czasie można wyłączyć piekarnik i zostawić budynie w środku na pięć minut. Następnie wyjąć.
Czy w Krakowie można gdzieś dostać budyń bezglutenowy?
Tak, można. Delikatesy Albert Fresh w Krakowie posiadają w swojej ofercie budynie bezglutenowe w trzech smakach od firmy Amylon. Natomiast dla osób, które chcą sobie podbić białko w diecie, Delikatesy polecają proteinowy budyń Intenson Fit z tapioką o smaku czekoladowym.
Czy budyń można zrobić na wodzie?
Budyniu nie gotuje się na wodzie, ponieważ mógłby stracić swój niepowtarzalny smak. Budyń przygotowany na wodzie nie będzie gęsty, a wodnisty. Dlatego zaleca się, aby robić go tak, jak napisane jest na opakowaniu, czyli na dowolnym mleku.