Pestki dyni są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, a także zdrowego oleju roślinnego, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki z dyni posiadają wiele cennych wartości odżywczych, wśród których na specjalną uwagę zasługuje wysoka zawartość cynku – są bowiem jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Nasiona dyni mają wiele właściwości leczniczych, które doceniają wszyscy – poprawiają męską sprawność seksualną i płodność, wspierają odporność, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, jak również mają korzystny wpływ na stan włosów oraz paznokci. To jednak nie wszystko – warto dowiedzieć się, jakie jeszcze działanie zdrowotne mają ziarna dyni. Pestki dyni kupuje się zarówna w łupinkach, jak również wyłuskane – surowe lub trochę uprażone. Można też uzyskać je samodzielnie, a w następnej kolejności obrać i zajadać – mogą one zastąpić niezdrowe przekąski. Natomiast, dynię wykorzystuje się wtedy w celach kulinarnych. Po pestki z dyni warto sięgać jak najczęściej, ponieważ są one jednymi z najzdrowszych nasion, które dała natura. Nasiona dyni są nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale bowiem mają także cenne właściwości zdrowotne. Warto zatem skorzystać z oferty Delikatesów Albert Fresh w Krakowie, aby dostać pestki dyni w najwyżej jakości. Cena pestek dyni może się różnić w zależności od wybranego produktu – jakiej jest od firmy oraz wielkości.
Jakie właściwości mają pestki dyni?
Dynia to roślina, która znana jest niemal od pięciu tysięcy lat, a pierwszymi odkrywcami jej właściwości odżywczych, byli mieszkańcy Ameryki Południowej. Indianie, którzy pochodzili z tamtych terenów, rozpoczęli regularną jej uprawę, ponieważ zrozumieli, że może ona wspomagać ich zdrowie. W starożytności została wykorzystywana praktycznie do wszystkiego, nie tylko do spożywania. Przez brak naczyń, dynia często była wykorzystywana jako muska lub talerz. Za to kobiety z chęcią wykonywały biżuterię, która przypominała dynię, a także jej kwiaty. Mimo wszystko, stanowiła ona także podstawowe źródło pożywienia, niektóre kultury przypisywały jej wspaniałe właściwości. Również pestki z dyni zawierają w sobie wiele właściwości odżywczych, dlatego powinien ją spożywać każdy. W pestkach dyni łuskanych można znaleźć takie witaminy, jak A, C, D, E, B1, B2, a także składniki mineralne, jak żelazo, magnez, wapń, fosfor i mangan – jednak największym minerałem jest cynk. Nasiona z dyni zawierają także błonnik, lecytynę, fitosterole, fitoestrogeny oraz antyoksydanty. Ponadto, w ich składzie znajdują się tłuszcze, które zaliczane się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych – około osiemdziesiąt to nienasycone kwasy tłuszczowe. Ziarna dyni są bardzo kaloryczne, bowiem sto gramów to około pięćset pięćdziesiąt kalorii. Jednak mimo tego, pestki dyni powinny zostać docenione ze względu na swój wyjątkowy skład. Witamina A jest odpowiedzialna za prawidłową pracę błon śluzowych, naczyń krwionośnych, a także skóry. Witamina C natomiast, jest głównie odpowiedzialna za utrzymanie wysokiej odporności organizmu. Witaminę D z kolei poleca się osobom, które chcą wzmocnić kości, układ mięśniowy, jak również nerwowy. Wiele właściwości mają też witaminy z grupy B, dlatego że odpowiadają za utrzymanie równowagi psychicznej, ochronę przed nowotworami oraz prawidłowy wzrost. Prócz witamin, istotną rolę dla organizmu pełną też wszystkie minerały, z czego najważniejszy w dyni jest cynk. Powinni go doceniać zwłaszcza mężczyźni, ponieważ wspomaga on poprawę seksualności i płodności. Oczywiście cynk jest równie istotny dla kobiet, bowiem wspiera prace układu nerwowego, a także poprawia wygląd włosów, paznokci oraz skóry. Fosfor, jak i mangan pozytywnie wpływają na strukturę kości, za to magnez i żelazo wspomagają układ krwionośny i nerwowy.
Suszenie dyni – jak to wygląda krok po kroku?
Nim zada się pytanie – jak suszyć pestki dyni, najpierw należy zastanowić się, które z nich się do tego w ogóle nadają. Istnieją bowiem różne rodzaje, tego z reguły pomarańczowego warzywa. A więc, suszyć można pestki, które uzyskuje się ze wszystkich odmian dyni, oprócz dyni Hokkaido. W czasie przygotowywania dyniowych potraw, można sięgać nie tylko miąższ z dyni, ale także po pestki. Wersja prażona urozmaici smak oraz konsystencję smakołyków, a do tego będzie chrupiącym akcentem sałatek lub warzywnych kremów. Należy bowiem pamiętać, że suszone pestki dyni potrzebuje trochę cierpliwości oraz że powinno się dokładnie usunąć z nich resztki miąższu. Jak zatem poprawnie je wysuszyć? Pozostaje tylko postępować z następującymi krokami: Trzeba zacząć od dokładnego wypłukania pestek pod bieżącą wodą. W następnej kolejności starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Potem wyłożyć równomiernie pestki dyni na papierze do pieczenia, aby mogły się równocześnie wysuszyć. Później trzeba włożyć je do piekarnika, który powinien być nagrzany do dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza i suszyć przez godzinę – kilka razy można uchylić drzwiczki, aby ujść mogła para wodna. Na koniec pozostawia się pestki z dyni w piekarniku, żeby mogły całkowicie wystygnąć. Do suszonych pestek dyni może być przydatna również suszarka do grzybów, za to w zimie można je też suszyć na papierze, który ułoży się na kaloryferze. Nasiona dyni doskonale sprawdzają się w roli składnika domowej granoli lub musli, które potem można zjeść z mlekiem lub jogurtem. Ziarna dyni są też wspaniałym dodatkiem do sałatek i zup. Dodając zaledwie garść do potrawy, niewątpliwie będzie służyć zdrowiu, zatem lepiej z nich mimo wszystko nie rezygnować, nawet w czasie diety odchudzającej.
Pestki dyni dobre na urodę i zdrowie?
Zapewne każdy chciałby, aby jego włosy były mocne, lśniące oraz piękne. Sprzymierzeńcem będzie na pewno odpowiednio zbilansowana dieta, ponieważ włosy potrzebują witamin i minerałów do prawidłowego ich wzrostu. Zbawiennym uzupełnieniem składników odżywczych mogą się okazać nasiona dyni. Należy je jednak jeść na surowo, ponieważ obróbka cieplna zniszczyłaby cenne mikroelementy w nich zawarte. Właściwości, które zawierają, są pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry oraz wypadania włosów. Poza ich wzmacnianiem, ziarna dyni pomogą w walce z nadmiernym wypadaniem włosów, ich łamliwością oraz brakiem blasku. Będą wzmacniać także paznokcie, jak również poprawią stan cery – na przykład problemy z trądzikiem. Zawarta w nich lecytyna pomaga w usprawnia pamięć i koncentrację. Badania mówią, że pestki dyni korzystnie wpływają na różne choroby – rak prostaty, kamica nerkowa, choroby układy krążenia, nadciśnienie, pasożyty oraz bezsenność. Polecane są zwłaszcza osobom starszym, jednak nie oznacza to, że młodsze osoby czy dzieci nie mogą ich jeść. A wręcz przeciwnie. Coraz bardziej popularny staje się też olej z pestek dyni, szczególnie dzięki swoim właściwościom naturalnego leczenia trądziku. Pomoże w pozbyciu się wyprysków, a nawet będzie łagodził objawy niektórych chorób, w tym zapalenia stawów, egzemy i łuszczycy. Osoby zmagające się z trądzikiem, mają widoczne blizny oraz zaskórniki. Jest to wynikiem zapalenia skóry, które spowodowało nadmierne produkowanie sebum, czyli naturalnego oleju wytwarzanego przez skórę, by ochronić się przed czynnikami zewnętrznymi. Sebum bywa też problematyczne, jeśli jest go mało i nie docenia do wszystkich części skóry, które go potrzebują. Jest jednak dużo skutecznych oraz naturalnych środków, które mogą nam pomóc w różnego rodzaju chorobach skóry.
Czy pestki dyni można jeść z łupinami?
A więc, czy powinno się je jeść? Łupiny z pestek dyni są oczywiście jadalne, jednak u osób, które mają wrażliwy przewód pokarmowy, mogą wywołać podrażnienia, takie jak bóle brzucha, a nawet biegunki. Poza tym, łuski są twarde, dlatego trudno wyobrazić sobie czerpanie przyjemności z takiej przekąski.
Jak przygotować pestki dyni do sadzenia?
Dynię należy w pierwszej kolejności oczyścić. Pod bieżącą wodą trzeba umyć nasiona z resztek miąższu, a w następnej kolejności ususzyć na sicie. Jeśli ma się do czynienia z grubą łupiną, powinno się przeprowadzić skaryfikację – brzmi to niezbyt zachęcająco, jednak bardzo przyspiesza rozwój roślin.
Czy w Krakowie dostanie się dobrej jakości pestki dyni?
Delikatesy Albert Fresh w Krakowie oferują bogaty asortyment produktów. Posiadają bowiem produkty tylko i wyłącznie wysokiej jakości. Zawsze starają się, aby klient był zadowolony z zakupów. Bez trudu znajdzie się tam wszystko, czego się aktualnie potrzebuje.
Jak prażyć pestki dyni na patelni?
Pestki na początku trzeba oczyścić oraz wysuszyć – na przykład pomiędzy dwoma papierowymi ręcznikami. Wysuszone pestki należy wrzucić na czystą patelnię, a zatem nie trzeba dawać żadnego tłuszczu. Potem posypać solą i prażyć, od czasu do czasu mieszając drewnianą szpachelką przez około piętnaście minut.
Czy można jeść pestki dyni w ciąży?
Spożywanie dyni może zapobiegać kurzej ślepocie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej, które może spowodować utratę wzroku w starszym wieku. Miąższ z dyni posiada właściwości przeciwwymiotne, dlatego poleca się go kobietom w pierwszym trymestrze ciąży. Podobnie działa jedzenie pestek z dyni.