Soczewica coraz częściej gości na naszych talerzach i w naszym menu, a to dobry znak, ponieważ jest to roślina bardzo zdrowa, niosąca z sobą wiele właściwości korzystnych dla organizmu. A zrobić z niej można na prawdę wiele- pasztety, curry, zupy, farsze, sosy, kotlety i kotleciki i wiele, wiele innych potraw. Dostępna w sklepach jest zarówno soczewica zielona jak i czerwona, a nawet czarna, a to zaś daje jeszcze więcej smacznych możliwości jej wykorzystania.
Wszelkie rodzaje soczewicy dostaniecie także w naszych delikatesach Albert Fresh - do wyboru macie produkty tradycyjne jak i produkty bio. Żeby zrobić zakupy w naszym sklepie online, wystarczy wykonać tylko kilka prostych czynności- zarejestrować się u nas, dodać wybrane artykuły do wirtualnego koszyka, opłacić zamówienie oraz czekać na dostawę w Krakowie i w okolicach. Zapraszamy!
Skąd wzięła się soczewica?
Soczewica to roślina z rodziny motylkowatych, która była znana Egipcjanom nawet 3000 lat p.n.e - uprawiano ją już w odległej epoce brązu. Egipcjanie traktowali ją jako jeden z głównych składników swojego menu. W ciężkich latach suszy i nieurodzaju mąkę z soczewicy dodawano do mąki jęczmiennej i wypiekano z tej mieszanki chleb. Soczewica pochodzi najprawdopodobniej z rejonów Azji Mniejszej (stamtąd rozprzestrzeniła się na Etiopię i dalej do krajów basenu Morza Śródziemnego), była ona jednym z podstawowych artykułów żywnościowych dla starożytnych Żydów, Greków oraz Rzymian, a dziś bez wątpienia wraca do łask. Soczewica była także popularnym towarem wymiany handlowej, swoistym środkiem płatniczym. Dziś soczewica uprawiana jest nadal głównie w Azji, jest to roślina jednoroczna, czasem dwuletnia. Znanych jest około dziesięciu odmian soczewicy, która jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.
Soczewicę niemal od początku jej uprawiania traktowano nie tylko jako produkt żywnościowy, ale także jako artykuł spożywczy o szerokim działaniu zdrowotnym, a nawet leczniczym. Sprzedawano ją więc pod hasłem „Revalenta arabica" na wszelkie niedomagania organizmu. Ze starożytnego Rzymu soczewica trafiła na tereny Germanii, czyli dzisiejszych Niemiec, a stamtąd oczywiście na tereny Słowian, gdzie popularna stawała się około IX- X wieku.
Także starożytne ludy chińskie doceniały zdrowotne właściwości soczewicy i jej różnych odmian. I tak według Chińczyków soczewica żółta i brązowa oddziaływała dobroczynnie na trzustkę, śledzionę i żołądek, soczewica czerwona na serce i jelita, zielona na wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy, zaś czarna na nerki i pęcherz moczowy.
Co cennego znajdziemy w soczewicy?
Soczewica, tak jak i inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Jest znakomitym źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego też jest tak popularna w diecie wegan oraz wegetarian. Poza tym kryje w sobie bardzo dużo potasu, co ma spore znaczenie dla osób chorujących na serce oraz kwasu foliowego co z kolei może mieć duże znaczenie dla kobiet w ciąży.
W 100 g soczewicy znajdziemy nawet 25 g białka, a dodatkowo jest to jedno z najlepiej przyswajalnych białek roślinnych. Znajdziemy w niej także całkiem sporo błonnika, witamin C,E, K i witamin z grupy B oraz cenne pierwiastki- potas, miedź, fosfor, mangan, magnez, cynk, wapń, sód, żelazo, jod. Soczewica jest produktem niskokalorycznym, ma także niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że na długo pozostawia uczucie sytości. Jest więc świetnym artykułem spożywczym dla osób dbających o linię.
Soczewica to strączek, który może być z powodzeniem spożywany przez wszystkich. Nie dość, że jest zdrowa, to ma wiele właściwości takich jak obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, obniżanie ciśnienia, poprawa perystaltyki jelit, zmniejszanie uczucie głodu, a nawet poprawa samopoczucia.
Soczewicę poleca się każdemu, jednak głównie powinny się nią zainteresować osoby z anemią, potrzebujące większej dawki witamin i minerałów (np. kobiety w ciąży), osoby znerwicowane, nadciśnieniowcy, osoby walczące z nadwagą oraz sportowcy.
Jak już wspomnieliśmy, soczewica to bardzo bogate źródło potasu, a jednocześnie jest to roślina strączkowa, która zawiera minimalne ilości sodu. To właśnie sprawia, iż z powodzeniem nie muszą na nią uważać nadciśnieniowcy, a wręcz przeciwnie- powinni jej spożywać, w miarę jak najwięcej, chociaż 2 razy tygodniowo. Osoby, które mają utrzymujący się wysoki poziom złego cholesterolu LDL, powinni jeść soczewicę na przemian z innymi roślinami strączkowymi- grochem, fasolą, ciecierzycą, etc.- istnieją bowiem jasne wyniki badań, które wskazują, iż soczewica i strączki pozwalają redukować zły cholesterol.
Rodzaje soczewicy
Patrząc na sklepowe półki dostrzeżemy kilka rodzajów soczewicy- najczęściej soczewicę zieloną i czerwoną, ale zdarza się także znaleźć soczewicę czarną.
Soczewica czerwona to odmiana soczewicy uprawiana głównie w Azji, ale jej uprawy znaleźć można także w Afryce czy w Australii. Jest to zdecydowanie chyba najbardziej popularna odmiana soczewicy, którą dodatkowo bardzo łatwo jest przygotować. Nie wymaga ona ani namaczania ani długotrwałego gotowania, gotuje się szybko i szybko jest odpowiednia do jedzenia. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, minerały i witaminy, to soczewica ta zawiera w sobie to, co każda inna, a więc dużo wartościowych i wymienionych już rzeczy, głownie potas. Czerwona soczewica nadaje się idealnie na zupę z soczewicy, ale będzie także dobra do gulaszu, na farsz do pierogów, do past, pasztecików, wegańskich burgerów, jako dodatek do sałatek, etc.
Soczewica zielona jest trochę rzadziej wykorzystywana, ale jest równie cenna i zasługuje na uwagę. Jest ona delikatna w smaku, a jej dużą zaletą jest to, iż podczas gotowania nie rozpada się ona tak szybko jak inne odmiany soczewicy, jest ciągle sypka. Szybko chłonie wodę, nie musi być więc namaczana przed gotowaniem, a gotuje się dość szybko. Podobnie jak odmiana czerwona, także soczewica zielona nadaje się do farszu, jest idealna po zblendowaniu jako pasta na kanapki czy jako baza gulaszu- świetnie będzie smakowała jako soczewica z warzywami jak i z mięsem.
Trochę mniej popularną soczewicą jest soczewica brązowa. Jest to odmiana posiadająca łuskę, a więc jej przygotowanie będzie bardziej wymagające. Jest świetna do wegetariańskiego risotto lub spaghetti. Można ją także dodawać do zup, pulpetów, kotletów bez obaw o jej rozgotowanie. 100 g brązowej soczewicy zawiera ok. 26 g białka, 1,1 g tłuszczu, 30 g węglowodanów i około 260 kalorii.
Bardzo ciekawą odmianą soczewicy jest soczewica czarna. Nazywana jest ona inaczej belugą, a to co jest dla niej charakterystycznego to jej atramentowo- czarny kolor. Nazwa soczewicy czarnej – beluga wynika z podobieństwa małych, czarnych ziaren rośliny do kawioru z jesiotra Belugi. W odróznieniu od innych odmian soczewic, ta uprawiana jest w chłodnym i suchym klimacie Ameryki Północnej oraz Kanady. Soczewica ta po ugotowaniu zachowuje 100% swojego kształtu oraz smaku i koloru. Około 400 g tej soczewicy kosztuje średnio 10-14 złotych.
Czy w sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie można kupić soczewicę z dostawą za darmo?
Realizujemy darmowe dostawy zakupów z naszych delikatesów, lecz pod warunkiem, że zamówienie opiewa na minimum 49 złotych. Darmowe dostawy są realizowane na terenie Krakowa oraz w najbliższych gminach w promieniu 30 km.
Czy soczewicę można jeść bez obaw będąc w ciąży?
Tak, a nawet jest to zalecane. Soczewica to bogate źródło kwasu foliowego, a ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. 100 g soczewicy pokrywa nawet 45% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Jak gotować soczewicę?
Najbardziej prosta w przygotowaniu jest soczewica czerwona- niestety łatwo ją rozgotować, a więc trzeba uważać. Soczewicę czerwoną gotuje się nie dłużej niż 15 minut, zieloną ok. 30 minut, zaś soczewicę brązową nawet ponad 30 minut. Na dwie szklanki wody odpowiada jedna szklanka soczewicy, z racji, iż chłonie dużą ilość wody podczas gotowania.
Która odmiana soczewicy będzie miała najniższy indeks glikemiczny?
Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej, ponieważ dłużej pozostaniemy syci. Najniższy indeks glikemiczny posiada soczewica zielona 25, a nieco wyższy czerwona- 30.
Czy poza wymienionymi rodzajami soczewicy dostępne są jakieś jeszcze?
Oczywiście, soczewica jako roślina strączkowa ma masę odmian. Możemy chociażby spotkać się z soczewicą koralową, pomarańczową czy z ciemnozieloną soczewicą francuską du Puy. Ta francuska soczewica jest najdroższa, ale i bardzo aromatyczna.