Fasola to roślina strączkowa o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Zupa fasolowa, fasolka po bretońsku to tylko przykładowe dania z fasoli, jakie robimy najczęściej. Cenimy ją za wiele odmian oraz za wartościowe składniki odżywcze, które posiada. Pełna jest wartościowego białka roślinnego, ale także innych cennych składników, które występują we wszystkich jej odmianach.
W delikatesach Albert Fresh dajemy Wam szeroki wybór różnych odmian fasoli, byście mogli robić jak najbardziej urozmaicone zakupy, a przy tym wcielać w życie różnorodną dietę i ciekawe menu. Fasola to cenna roślina, która powinna być ceniona przez każdego- nie tylko przez wegan i wegetarian. Zapraszamy na zakupy!
Co warto wiedzieć o fasoli?
Podobnie jak soczewica, soja, kozieradka, groszek, tak samo fasolę zaliczamy do roślin strączkowych, które zaliczają się do szerszej odmiany roślin bobowatych. Fasola posiada nawet 400 swoich odmian, a część z nich uprawiamy w Polsce, np. fasolę zwyczajną czy wielokwiatową. Odmianą fasoli wielokwiatowej jest znana wszystkim fasola jaś - pełna nazwa tejże odmiany brzmi Piękny Jaś z Doliny Dunajca i chyba niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Gatunek jakim jest fasola pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Południowej, skąd powędrowała ona na cały świat. W Polsce fasola jest typowym gatunkiem uprawnym, nie rośnie w stanie dzikim.
Poszczególne gatunki fasoli różnią się miedzy sobą zarówno wielkością, jak i barwą strąków, nasion, a także składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Każda jednak odmiana zawiera w sobie sporą ilość cennego białka roślinnego. Poszczególne gatunki fasoli różnią się od siebie nieznacznie swoim wyglądem. Najpopularniejsza fasola to fasola biała (np. jaś, cannellino, boston), ale spotyka się także fasole o beżowej barwie, a nawet ciemnobrązowe, czarne, zielone czy cętkowane. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung. Do bardzo popularnych odmian fasoli należą także:
- flageolet- odmiana idealna do sałatek, cechuje się niewielkimi, zielonymi nasionami,
- czarna- fasola ta najpopularniejsza jest w Ameryce Południowej, głównie w Meksyku, idealna do dań z tamtych rejonów świata,
- adzuki- odmiana ta pochodzi z Japonii, jej nasiona są okrągłe, nieduże i bordowe; spożywa się ją także jako kiełki, jest bowiem bardzo bogata w minerały, np. w żelazo,
- barlotti- to fasola o jasnym kolorze, która nakrapiana jest ciemnymi cętkami, idealna na zupy, pasty, sosy- można z niej zrobić w kuchni bardzo wiele.
To za co cenimy fasole niezależnie od ich odmian to zawartość białka roślinnego, które wynosi nawet 22% zawartości całego jednego nasionka rośliny. Można powiedzieć, że fasola jest zdrowsza od grochu, a to dlatego, że nie zawiera sodu. Ponadto bogata jest w wiele innych cennych składników, a mianowicie potas, wapń i fosfor. Zawartość innych pierwiastków jest uzależniona od danej odmiany fasoli, i tak np. w fasoli haricot znajdziemy bardzo dużo żelaza, fasole mung czy pinto zawierają dużo kwasu foliowego, z kolei w fasoli z czarnym oczkiem znajdziemy mnóstwo selenu, a fasola czerwona, nerkowa i czarna mają w sobie sporą zawartość cynku. Błonnik, lekkostrawna skrobia i inhibitory proteazy, czyli substancje hamujące wzrost tkanek nowotworowych to kolejne składniki, które sprawia, iż fasolę warto włączyć na stałe do swojego rodzinnego menu.
W 100 g fasoli znajdziemy ok. 127 kalorii i ok. 9 g białka. Fasola to cenne źródło witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, wspomnianego już kwasu foliowego oraz witamin A, E oraz K.
Odmiany fasoli
Chyba najpopularniejszą fasolą jaka gości w naszych kuchniach jest fasola jaś- jest to stara odmiana fasoli, która uprawiana jest na tyczkach. Fasola ta ma duże, białe nasiona i jest idealna do zupy fasolowej oraz do zrobienia fasolki po bretońsku. Będzie to także idealna fasola do duszonych dań, ale także do wegetariańskich i wegańskich pasztetów.
Inną chętnie wykorzystywaną i lubianą fasolą jest fasola czerwona. Odmiana ta nie jest oddzielnym gatunkiem, a tylko jedną z odmian fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), która produkuje płody o intensywnym, bordowym kolorze. Fasola czerwona zawiera szereg cennych składników, o których już napisano wyżej, jest także bogata w izoflawony- szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy, ale i dla mężczyzn, gdyż chronią one przed rakiem prostaty. Idealna do zup, gulaszów, do curry, sprawdzi się także w daniach azjatyckich- chociażby w hinduskim daniu rajma dal, gdzie serwuje się ją z warzywami oraz z ryżem. Świetna do past kanapkowych oraz do dipów.
Kolejną z najbardziej lubianych u nas odmian fasoli jest fasola biała. Piękny Jaś to jedynie jedna z odmian tejże fasoli, ale białą fasolą określimy także np. roślinę pochodzącą z Włoch cannellini- bardzo dobra chociażby do minestrone, a więc sycącej zupy warzywnej. Fasolę białą uwielbiają także Brytyjczycy, którzy z kolei zajadają się odmianami haricot bean lub navy bean- to właśnie te odmiany są typowo jedzone w klasycznym angielskim śniadaniu.
Coraz bardziej popularną u nas fasolą jest także fasola adzuki. Czasem możemy spotkać się także z takimi określeniami jak czerwona soja lub fasola azuki czy aduki. Roślinę tę uprawia się najczęściej w Japonii, ale też w Chinach oraz w Korei. Nasiona tej fasoli są czerwone, ale możemy się spotkać także z jej odmianami w kolorze zielonym, a nawet czarnym. Fasola ta jest często wybierana przez wegan i wegetarian jako świetna alternatywa dla mięsa. Fasolę tę możemy wykorzystywać jak każdą inną odmianę fasoli- może być dodatkiem do mięs, do sałatek, past, gulaszów. Świetna na kotleciki, warzywne leczo, do sosów z innymi warzywami. Jest niskokaloryczna, zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym jest bogata w żelazo, wapń, potas i błonnik. W 100 gramach zawartych jest 12 kalorii oraz 28 g węglowodanów, 7,3 g błonnika oraz 7,5 g białek. Właściwości prozdrowotne fasoli adzuki są szeroko znane i cenione, a wśród nich możemy wymienić chociażby działanie detoksykacyjne, obniżanie ciśnienia, przeciwdziałanie zmianom miażdżycowym czy regulacja poziomu cukru we krwi.
Kto powinien jeść fasolę?
Fasola jest rośliną niezwykle zdrową, a więc jedzenie jej polecane będzie każdemu. W przypadku dzieci czy kobiet w ciąży trzeba jednak trochę uważać i nie przesadzić, bo wszyscy wiemy, iż jest to produkt dość wzdymający.
Fasola wszelkich odmian jest zalecana osobom, które borykają się z problemem zbyt wysokiego cholesterolu. Fasola ma właściwości, które pozwalają obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10%. Jeśli genetycznie mamy w rodzinie skłonność do cukrzycy, a więc jesteśmy zagrożeni tą chorobą, także powinniśmy jeść fasolę. Udowodniono, iż spożywanie tych strączków chroni przed cukrzycą typu 2 i pozwala utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Fasola jest polecana także każdemu, kto chce zadbać o linię i chce się odchodzić. Zawiera dużo błonnika, który jest sycący, ogranicza apetyt oraz dodaje organizmowi mnóstwa energii.
Do zalet jedzenia fasoli zaliczyć możemy również działanie poprawiające samopoczucie. To bardzo ciekawe, warzywa strączkowe zawierają dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Jeśli więc towarzyszy nam apatia czy rozdrażnienie, może warto przyrządzić sobie pyszne danie na bazie fasoli?
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać fasolę gotową do zjedzenia?
Oczywiście, posiadamy produkty w puszkach, w zalewie, ale także fasolę moczoną. Nie wymaga więc ona 12godzinnego namaczania, można ją od razu dodać np. do zupy czy użyć do zrobienia pasztetu. Zakupy dowozimy na terenie Krakowa oraz gmin, które są wyszczególnione na naszej stronie www.
Od kiedy można podawać dziecku fasolę?
Lekarze i dietetycy zalecają, by warzywa strączkowe pojawiły się w diecie dziecka gdy to skończy 10. miesiąc życia.
O jakich cennych korzyściach jedzenia fasoli mówi się niewiele i są one mało znane?
Rzadko słyszy się np. o tym, iż jedzenie fasoli może zapobiegać osteoporozie, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, dzięki zawartości molibdenu, który wytwarza enzym kluczowy w detoksykacji wątroby czy zmniejsza dolegliwości związane z żółtaczką. Jedzenia fasoli zdecydowanie wychodzi na zdrowie!
Jak gotować fasolę?
Fasolę suchą przed ugotowaniem powinno się namoczyć- najlepiej zrobić to na noc, fasolę zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Gdy jednak nie mamy tyle czasu, zalewamy fasolę wrzątkiem i moczymy ją tak około 2-3 godzin, wrzątek sukcesywnie dolewamy. Następnie zalewamy fasolę świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
By zrobić takie danie potrzeba będzie 400 g namoczonej suchej fasoli jaś, po 250 g boczku i kiełbasy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Kiełbasę, cebulę i boczek pokroić w kosteczkę i przyrumienić na gorącej patelni. W osobnym rondelku umieścić fasolę wraz z krojonymi w zalewie pomidorami, przełożyć do nich boczek wraz z kiełbasą oraz dodać czosnek. Całość gotować jeszcze przez około 20 minut- fasolka musi być odpowiednio miękka, trzeba to sprawdzać. Doprawić.