W obecnych czasach coraz więcej osób zamiast ziemniaków, decyduje się na ryż jako podstawę swojego obiadu, a często też i sałatek czy deserów. Ma to jednak spore atuty, dlatego wybór tego produktu, to zdecydowanie dobra decyzja. Jest w nim jednak wiele właściwości zdrowotnych oraz odżywczych, nic dziwnego więc, że jego uprawą zajmowano się już za czasów starożytnych. Przez to, że ryż stał się dla większości osób punktem przewodnim diety, zaczęto uprawiać coraz więcej jego rodzajów. Warto go spożywać, ponieważ jest on bardzo zdrowy, a do tego lekkostrawny i sycący. Bez względu na to, jaki typ ryżu wybierze się, zawsze będzie on produktem bezglutenowym. Dlatego z tego faktu powinny być zadowolone szczególnie osoby, które każdego dnia muszą stawiać czoła celiakii – chorobie trzewnej, która poprzez nieprzyjemne objawy ze strony jelit, zmusza do zrezygnowania z żywności zawierającej w sobie białko pszenicy. Również Ci, którzy mają nietolerancję na gluten, mogą bez obaw go spożywać, a co ważne- także produkty z niego powstałe, takie jak na przykład mleko czy mąka.
Jakie są rodzaje ryżu? Co powinno się o nich wiedzieć?
Pierwszym i najbardziej powszechnym rodzajem ryżu jest po prostu ryż biały. Uzyskuje się go z zewnętrznej warstwy tej rośliny, a zostawia się jedynie bielmo. Co prawda pozbawia go to składników odżywczych, jednak plusem jest fakt, że szybciej możemy dostać ryż na sypko, bo gotuje się on w zaledwie piętnaście minut. Ma też dosyć neutralny smak, świetnie zatem pasuje do wielu potraw. Ryż sprawdzi się nie tylko w gołąbkach, bowiem doskonale połączy się też z sosem, będzie dobrze współgrał z kurczakiem lub jako zamiennik ziemniaków w sałatce jarzynowej, niektórzy dodają go również do zupy pomidorowej. Drugi rodzaj, to ryż jaśminowy, którego nazwa wywodzi się od specyficznego aromatu powstającego podczas gotowania tegoż produktu. Jego kolor jest biały, a smak słodki. Fani dań azjatyckich często wykorzystują go w swojej kuchni, przez co znajduje swoje zastosowanie także w deserach i słodszych potrawach. Dobrze skomponuje się także z owocami oraz bakaliami. Ryż jaśminowy nie ma tendencji do zamieniania się w papkę w trakcie, jak i po gotowaniu, dlatego może być dobrym dodatkiem do sałatek, mięs, a nawet i curry. Trzecim rodzajem jest ryż parboiled i choć przyrządza się go w zaledwie kilka minut, to pozostaje on o wiele twardszy od standardowej wersji tego produktu. Jest on doskonały do sałatek, czy też zup, ponieważ jego zaletą jest to, że nigdy się nie skleja. Aby jednak tak się zadziało, powinien być ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dlatego zawsze mówi się, że ryż paraboliczny przyrządza się zupełnie inaczej, niż jego standardową wersję. Poddaje się go obróbce termicznej przy użyciu większego ciśnienia, co sprawia, że w produkcie zostają jego wartości odżywcze. Ryż na sypko, czyli taki, który podczas gotowania nie znajduje się w torebkach, możemy otrzymać tylko wtedy, gdy go dobrze wypłuczemy przez wsypaniem go do garnka. Kolejnym rodzajem, a zarazem czwartym już, jest ryż brązowy. Produkt zawiera w sobie spore ilości błonnika za sprawą ściągniętej jednej warstwy z zewnątrz, natomiast pozostałe pozostają nienaruszone. W ten oto sposób można go nazwać również ryżem z pełnego ziarna, który jest większym bogactwem składników odżywczych w przeciwieństwie do zwykłego ryżu. Produkt posiada też niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiedni dla osób z insulinoopornością, cukrzycą oraz tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Ryż brązowy potrzebuje dłuższego gotowania, jednak nie więcej, jak pół godziny. Jego smak można przypisać do orzechów, będzie zatem świetnie komponować się z sałatkami oraz potrawami z mięsem. Dobrze poradzi sobie też w ostrzejszych daniach – na przykład pikantnej zupie. Piąty już rodzaj, to ryż do sushi jest bazą do jednej z najpopularniejszej potrawy japońskiej. Choć po ugotowaniu jest delikatny oraz sypki, co powinno umożliwiać łatwe zawijanie go w roladki, to jednak ten rodzaj ryżu nie jest wcale taki prosty w przyrządzaniu. Ryż do sushi może wyjść idealny tylko wtedy, gdy postępuje się z nim według kilku zasad, co sprawia potem, że potrawa jest znacznie smaczniejsza. Do wykonania tego wspaniałego posiłku powinno się wykorzystać ryż, który jest przeznaczony tylko i wyłącznie do takiego dania, nie może to być żaden inny zamiennik. Zanim zacznie się go gotować, trzeba go starannie opłukać, a następnie zalać jedną i jedną piątą szklanki wody. Ryż do risotto jest następnym, szóstym już rodzajem, a jego pochodzenie przypisuje się do Włoch. Produkt jest podstawą do popularnego włoskiego dania. Dość dobrze się klei, a zawarta w nim skrobia umożliwia przygotowanie gęstego sosu do risotto. Oprócz tego wyróżnia się dużymi i okrągłymi ziarenkami. Natomiast ostatnim, siódmym rodzajem jest ryż preparowany. Inaczej dmuchany. Ma on chrupiące ziarenka, które od razu można spożywać. Jest to produkt lekkostrawny, a jego wartość odżywcza jest na poziomie zwykłego ryżu. Dzięki temu, że mają większą objętość, dają szybsze uczucie sytości. Ryż preparowany nadaje się do przygotowywania ciast bez pieczenia, takich jak Kinder Country. Warto przede wszystkim wspomnieć, że wszystkie wymienione odmiany ryżu dostępne są w sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie.
Jakie właściwości ma ryż? Jak działa na nasze zdrowie?
Bez względu na to, jaki ryż wybierzemy, każdy będzie źródłem właściwości bardzo potrzebnych dla zdrowia, a także by nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Dzięki temu, że produkty te, to skarbnica błonnika oraz węglowodanów z niskim indeksem glikemicznym, mogą wspierać pracę jelit łącznie z całym układem pokarmowym. Pomogą też w trawieniu oraz zapobiegną nieprzyjemnym biegunkom, a szczególnie biały ryż, który przez to, że posiada mniejszej ilości błonnika, zaleca się na dietach lekkostrawnych. Tego typu produkty zawierają w sobie spore ilości żelaza, magnezu, selenu, czy innych minerałów, a także witam z grupy B, które z łatwością się przyswajają, co ułatwia procesy metaboliczne oraz korzystnie wpływa funkcjonowanie układu nerwowego, jak i mięśni. Każdy rodzaj ryżu po spożyciu, ma za zadanie także regulować poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, a także zmniejszą ryzyko związane z chorobami układu krążenia, jak chociażby wieńcowa, czy też miażdżyca, a w najgorszych przypadkach nawet i zawałowi serca, czy udarze mózgu. Włączenie do swojej diety jakiegokolwiek ryżu pozytywnie wpływie nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd. Dzięki temu, że na długo daje uczucie sytości, może świetnie sprawdzić się w dietach odchudzających orz zmniejszyć poziom hormonów głodu. Produkty te cenne są również dla naszego układu immunologicznego, a to oznacza, że zmniejszają podatność na infekcje wirusowe, jak i grzybicze. Pomagają utrzymać zdrowe kości, a dzięki temu, że są źródłem magnezu, mogą złagodzić objawy zapalenia stawów i osteoporozy. A co najważniejsze, mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego oraz nowotworów w przyszłości.
Czy da się usunąć arsen z ryżu?
Jeśli chciałoby się zmniejszyć ilości tego pierwiastka występującego w ryżu, wystarczy po prostu w trakcie gotowania wymienić mu wodę. Według naukowców ten sposób jest skuteczny, ponieważ można w ten sposób usunąć nawet do siedemdziesięciu procent arsenu z ryżu białego, a także pięćdziesiąt procent z ryżu brązowego.
Czy ryż może tuczyć?
Zasadniczo, to można przytyć od nadmiaru energii, która dostarczana jest wraz z pożywieniem – mówiąc prościej, od nadmiaru kalorii. A więc, czy ryż może okazać się tuczący, wyniknie z tego, ile go będzie w naszej porcji jedzenia. Warto wiedzieć, że po jego spożyciu nasz organizm może reagować podobnie, jak w przypadku skonsumowania słodyczy.
Gdzie w Krakowie dostanie się szeroki wybór ryżu?
Jeśli szukasz dobrego sklepu, w którym znajdziesz szeroki wybór ryżu, to koniecznie odwiedź internetowe delikatesy Albert Fresh w Krakowie. Szeroki asortyment pozwala na wybór produktu odpowiedniego dla siebie. W ofercie znajduje się również ryż czarny oraz czerwony, które się dość unikalnymi artykułami spożywczymi.
Czy ryż może się przeterminować?
Czy wiedziałeś o tym, że możesz przechowywać suche produkty, takie jak ryż, kasza, czy makaron przez rok lub dwa nawet wtedy one termin ważności? Muszą być one jednak bardzo szczelnie zapakowane. Według niektórych ekspertów, ryż brązowy może przetrwać aż trzydzieści lat.
Czy ryż można mrozić?
Owszem, ugotowany ryż da się zamrozić. Można w prosty sposób pozwolić mrożonemu ryżowi zachować smak oraz pozostać bezpiecznym dla zdrowia. Mrożenie powstrzymuje rozmnażanie się szkodników, które są w żywności. Również ryż po ugotowaniu może mieć w sobie bakterie, które będą chciały się kiedyś rozmnożyć. Dlatego najlepiej będzie, jeśli od raz po ostygnięciu ryżu schowamy go do lodówki lub zamrażalnika.