Makarony to jedne z najpowszechniej stosowanych produktów spożywczych w naszych domach. Można jeść je na słodko (np. ze śmietaną i z truskawkami), można z nich zrobić także tysiące wytrawnych i bardzo pożywnych dań- np. makarony z sosami, z warzywami, z mięsem, zapiekane, etc. Mnogość form makaronów sprawia, iż na naszych talerzach nigdy nie zagości nuda. Do wyboru mamy wszelkie makarony długie, jak spaghetti czy tagliatelle, jak i makarony krótkie jak penne, fusilli (świderki) czy rigatoni. I jedne i drugie nadają się do robienia wielu różnych dań, wśród których znajdziemy te nasze ulubione, które na stałe zagoszczą w naszym menu. Makaron fusilli to popularne świderki i to one są makaronem bardzo często wybieranym przez Polki i Polaków. Zarówno do dań obiadowych jak i do zup typu pomidorówka, makaron ten sprawdza się znakomicie. W delikatesach Albert Fresh znajdziecie spory wybór makaronu świderki- makarony z semoliny bio, makarony trójkolorowe, wersje pełnoziarniste oraz makarony świderki smakowe z dodatkiem czerwonej soczewicy lub/i szpinaku. Eksperymentujcie, smakujcie, bawcie się przepisami- potrzebne składniki dowieziemy Wam pod same drzwi!
Makaron fusilli, czyli co można powiedzieć o popularnych świderkach?
Makaron świderki, czyli włoskie fusilli, to makaron pochodzący z południowych Włoch, dokładnie z regionu Kampania. Swoją nazwę zawdzięcza on wrzecionu, wokół którego owijano kiedyś przędzę. Włoska nazwa tego makaronu ma odnosić się do procesu wytwarzania go, gdzie uciska i obraca się ciasto, aby uzyskało swój wyjątkowy kształt. Ale jest też inne wytłumaczenie tej nazwy, w myśl którego pochodzi ona od słowa "fusile", a sam makaron ma przypominać wnętrze gwintowej lufy karabinowej i stąd właśnie czerpać nazwę. Ale nie tylko fusilli czy świderki są określeniami na ten typ makaronu- równie dobrze możemy się także zetknąć z nazwami eliche, tortiglioni, spirali. To dość istotne, by to wiedzieć, zwłaszcza gdy wymiennie stosowane określenia spotkamy w karcie menu w restauracji. Makaron fusilli posiada kształt trzech spiralnie połączonych skrzydełek, co pozwala mu doskonale łączyć się z każdym typem sosu. Zdecydowanie można go serwować z sosami lżejszymi jak i cięższymi, takimi z dodatkiem mięsa i wszelkiego rodzaju serów- np. sera ricotta. Świderki bardzo dobrze komponują się z pistacjowym pesto jak i z pomidorami koktajlowymi, a także na setki innych sposobów. Choć najczęściej spotykamy się ze świderkami w wersji krótkiego makaronu, to istnieje także jego dłuższa wersja, a określa się ją fusilli lunghi. To makaron pomiędzy świderkami, a spaghetti, a więc jest on długi i poskręcany. Makaron taki można przyrządzić chociażby ze szpinakiem, z tuńczykiem i z fetą.
Świderki- z czym je jeść? Pomysły i inspiracje
Zdecydowanie najczęściej makaron ten podaje się z sosami mięsnymi oraz serowymi, jest bazą głównych dań makaronowych, zapiekanek, ale można go także z powodzeniem stosować w sałatkach. Jednym z ciekawszych i smaczniejszych dań kuchni włoskiej jest przepis na fusilli alla rusticana. Można powiedzieć, że to makaron w wiejskim stylu, jak zresztą wskazuje sama nazwa potrawy, bardzo sycący i taki, który przypadnie do gusty tym, którzy lubią konkretne smaki. Do przygotowania takiego dania potrzebne będą: 200 g makaronu świderków, pęto ulubionej wędzonej kiełbasy wieprzowej, cebula, 2 ząbki czosnku, suszone pepperoncino, oliwa, pół puszki pomidorów, natka pietruszki, kilka listków bazylii, sól i pieprz, ser grana padano. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, cebulę oraz czosnek szklimy na patelni. Do cebuli dorzucamy kiełbasę i całość smażymy przez kilka minut, aż do zrozumienia. Następnie zalewamy to sosem i dusimy przez kolejne minuty. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz pepperoncino i natką pietruszki. Makaron przekładamy na talerze, polewamy gotowym sosem i obficie posypujemy serem grana padano. Całość można ozdobić listkami bazylii i serwować- palce lizać! Jeśli lubimy klasyczne włoskie smaki i lubimy inspirować się przepisami pochodzącymi z Włoch, na pewno posmakuje nam także kolejna kulinarna propozycja, a mianowicie fusilli z prosciutto i oliwkami. Prosciutto to inaczej szynka parmeńska, czyli rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami- prosciutto znajdziecie także w ofercie naszych delikatesów. By wykonać to danie potrzebne nam będą: 250 g świderków, kilka plastrów szynki parmeńskiej (ok. 5-6), pół puszki zielonych oliwek oraz 2 soczyste, dojrzałe pomidory. Makaron gotujemy oczywiście według zaleceń z opakowania. Szynkę kroimy w paski, pomidory w kostkę, a oliwki rozdrabniamy na nieduże kawałeczki (każdą oliwkę kroimy na 4 kawałki). Szynkę, oliwki i pomidory wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnie i chwilę podsmażamy ciągle mieszając składniki. Na patelnie wrzucamy następnie makaron i całość mieszamy ze sobą, by makaron przeszedł aromatami reszty składników. Gotowe danie wykładamy na talerze, możemy je posypać startą mozzarellą lub innym ulubionym serem. Za co lubimy tak kuchnię włoską? Na pewno za to, że jest bardzo prosta, a przy tym bardzo aromatyczna i kolorowa. Kuchnia włoska jest prosta, ale by była dobra, musi się opierać o najlepsze jakościowo składniki. Dlatego też w naszych delikatesach znajdziecie tylko to, co najlepsze, chociażby wspaniałe makarony w wielu wariantach smakowych jak i w formie bezglutenowej. Kuchnia włoska to także aromaty- głównie czerpane ze świeżych ziół kojarzących się z tą kuchnią nierozerwalnie. Kuchnia Półwyspu Apenińskiego to gotowanie szybkie, które opiera się głównie na takich produktach jak makarony, dobre mąki, pomidory, oliwę, sery, wino, a także bazylię, oregano i inne zioła. Kuchnia włoska nie istnieje także bez owoców morza, a te także bardzo dobrze komponują się razem ze świderkami. Krewetki, małże, ośmiorniczki to całe bogactwo różnorodnych smaków. Jeśli lubimy to, co daje nam morze, możemy pokusić się o wykonanie makaronu fusilli z kalmarami, ośmiorniczkami, małżami i krewetkami oraz dodatkami jak białe wino, pomidorki koktajlowe oraz zioła.
Niezastąpione makarony w każdej kuchni
Jak widać na przykładzie świderków, makarony to świetna baza dla wielu dań. Nieważne czy lubimy kuchnię lekką czy trochę bardziej sycącą, możemy je przyrządzać na tysiące sposobów i nie jest to przesada. W każdej polskiej kuchni nie powinno więc zabraknąć najbardziej lubianych makaronów, które znajdziecie, rzecz jasna, w ofercie naszych delikatesów. Tak więc warto sobie zrobić nieduże zapasy najbardziej popularnych makaronów, a do tych należą spaghetti, świderki, penne, tagliatelle, cannelloni czy farfalle. To sześć różnych rodzajów makaronów, a to sprawia, iż dzięki nim codziennie możemy jeść inne pysze danie. Spaghetti będzie idealne z sosem bolońskim, fusilli możemy zaserwować z sosem serowym, z kolei farfalle, czyli kokardki idealnie zgrają się wraz z sosem śmietanowym z dodatkiem mięsa czy warzyw. Ponadto nie zapomnijmy o posiadaniu najniezbędniejszych przypraw, a wśród nich nie może zabraknąć bazylii, oregano, estragonu czy rozmarynu. Co ciekawe- jeśli w kuchni unikamy nadmiaru soli i staramy się nie solić dań, estragon będzie konieczny- świetnie podkreśla smaki potraw i może tą sól zastąpić.
Czy w Krakowie realizowane są dowozy artykułów spożywczych?
Oczywiście, liderem wśród delikatesów internetowych oferujących dowozy jest Albert Fresh. Dowieziemy Wam wszelkie produkty na terenie Krakowa jak i w najbliższych gminach jak np. Niepołomice, Słomniki czy Wieliczka.
Jak długo gotować makaron świderki?
Makaron zawsze gotujemy według zaleceń producenta opisanych na opakowaniu. Standardowo makaron świderki gotuje się w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez około 7-8 minut.
Czy makaron świderki można odgrzewać?
Jeśli zdarzyło Ci się zrobić dość dużo makaronu, zdecydowanie możesz odłożyć nadmiar na później i z powodzeniem odgrzać potrawę. Makaron świderki świetnie smakuje także po odgrzaniu, ale również na zimno- chociażby w sałatkach.
Gdzie szukać inspiracji na sałatki makaronowe ze świderkami?
Internet to zdecydowanie najlepsza kopalnia przepisów- wszelkie składniki na pyszne dania znajdziecie z kolei u nas, w Albert Fresh. Sałatkę ze świderkami możemy zrobić np. z dodatkiem papryki, ogórków gruntowych, czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek, fety oraz sosu z oregano, oliwy, soku z cytryny, octu, soli, pieprzu i szczypty cukru.
Jakie firmy oferują najlepsze makarony?
W naszych delikatesach znajdziecie najlepsze jakościowo makarony, a takie oferowane są przez naszą Lubellę czy przez włoską Barillę. Ponadto polecamy takie marki jak Bartolini, Alce Nero, Bio Europa, Fabijańscy, Primo Gusto, etc.