Makaron pełnoziarnisty jest produktem, który uważa się za o wiele zdrowszy zamiennik klasycznego makaronu, pojawiającego się dość często w chociażby niedzielnym rosole. Odznacza się ciemno brązowym kolorem, jak również tym, że jest sprężysty oraz twardy w smaku. Produkt ten jest źródłem wielu witamin i minerałów, a przede wszystkim to bogactwo błonnika, oprócz tego ma niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą go do swojej diety wprowadzić osoby, które się odchudzają. Makaron ciemny uzyskuje się z pełnego ziarna – oznacza to, że jest on niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Jeśli będziemy systematycznie spożywać tego typu produkty, zapewnimy sobie mniejsze ryzyko chorób kardiologicznych, jak również nowotworów, ale także przyczynimy się do lepszej pracy naszego układu trawiennego. Na artykuły pełnoziarniste często mówi się również razowe. Dowiedz się więcej o makaronach pełnoziarnistych i dlaczego warto w nie inwestować.
Jakie właściwości posiada makaron pełnoziarnisty? Do czego można go użyć?
Makaron pełnoziarnisty w obecnych czasach stał się bardzo popularny. Marketowe półki oferują imponujący wybór tego pysznego produktu. Bez problemu można go odróżnić od tradycyjnego makaronu dzięki jego ciemnej barwie. Sztuczne barwniki nie mają jednak z tym nic wspólnego, bowiem jedynym barwnikiem podczas jego uzyskiwania jest mąka z pełnego ziarna. Produkt wyróżnia się bogatszym smakiem, ale również jego konsystencja jest zdecydowanie twardsza. Aby otrzymać ten spożywczy artykuł, należy podczas produkcji użyć mąki razowej pełnoziarnistej – nie ma ona jednak tylko samych ziaren, ma również kiełki oraz skorupki. Warto dodać, że makaron ciemny za swoją bezcenną wartość odżywczą, może być wdzięczny otrębom. Są one bogate w błonnik, który pełni bardzo ważną rolę dla naszego organizmu i układu trawiennego, ale też jest w nim wiele minerałów i witamin, które są nam potrzebne do lepszego funkcjonowania. Błonnik odpowiedzialny jest za prawidłową pracę jelit oraz szybszy metabolizm. Jeśli więc będziemy często używać pełnoziarnisty makaron do swoich potraw, nasze jelita się oczyszczą. Produkty pełnoziarniste mają to do siebie, że gdy spożyjemy posiłek z ich udziałem, pozostaniemy syci przez długi czas, niż jakbyśmy zjedli to samo danie, które nie miałoby w sobie produktów z pełnego ziarna. Może to się okazać wielką zaletą dla osób, które chciałyby zachować szczupłą sylwetkę lub dopiero planują nad nią popracować. Cholesterol może mieć niebezpieczny wpływa na nasz układ krwionośny, dlatego rolą błonnika jest wchłonięcie go. Makaron ciemny to bogactwo minerałów: żelazo, które odpowiedzialne jest głownie za produkcję czerwonych krwinek oraz wspieranie układu odpornościowego, cynk jest odpowiedzialny jest za wygląd włosów i paznokci, a także za leczenie niektórych stanów zapalnych skóry, potas, który również odpowiedzialny jest za wzrost włosów i paznokci, a do tego za regulację wydzielanego sebum. Wymienione minerały wspomogą również pracę mózgu, układu nerwowego oraz serca. Makaron pełnoziarnisty jest też źródłem witamin z grupy B, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc powinno się je cały czas dostarczać w postaci zdrowej żywności lub suplementów. Ci, którzy obawiają się skoków cukru we krwi, zwłaszcza jeśli chorują na tak poważną chorobę, jaką jest cukrzyca – bez obaw mogą spożywać produkty pełnoziarniste, które nie dość, że są bardzo zdrowe, to mają jeszcze niski indeks glikemiczny. Nic więc dziwnego w tym, że coraz więcej osób zaczyna lubować się w produktach pełnoziarnistych – a co za tym idzie? Również w tym makaronach, które są częścią kuchni włoskiej. Dlatego dobrym pomysłem może okazać się poszukanie odpowiedniego produktu, który zastąpi zwykły makaron. W marketowym dziale z makaronami pełnoziarnistymi lub w ofercie internetowego sklepu Albert Fresh w Krakowie, znajdziemy szeroki wachlarz asortymentu, dzięki czemu możemy przebierać w tej różnorodności, przygotowując dania, jakie nam tylko przyjdą do głowy. Czy wiedziałeś o tym, że makarony pełnoziarniste doskonale współgrają w połączeniu z sosami? Tutaj na myśl może nam przyjść sławne danie spaghetti – któż za nim nie przepada? Idealnym makaronem spaghetti pełnoziarnistym może okazać się makaron pełnoziarnisty Lubella. Bez problemu współpracuje podczas gotowania, a jego smak na długo zapamięta każdy, kto go posmakuje. Makaron pełnoziarnisty może posłużyć także jako podstawa do wielu zapiekanek, które po ukończeniu lądują w naszym piekarniku. Wystarczy połączyć go z ulubionymi warzywami lub mięsem, a następnie posypać żółtym serem. Wielu kulturystów znajdujących się na diecie, która pozwala utrzymać odpowiednią wagę i wygląd, włączają tego typu produkty do swojej diety. Pełnoziarnisty makaron z powodzeniem może stać się naszym treściwym posiłkiem w ciągu dnia.
Makaron pełnoziarnisty razowy a makaron pełnoziarnisty durum – który lepszy?
Makaron pełnoziarnisty otrzymany z pszenicy durum, to źródło węglowodanów oraz białek, dlatego jest to niezwykle wartościowy produkt. Wzbogacono go jak już wcześniej wspomniano o witaminy z grupy B, które sprawiają, że nasz układ nerwowy działa poprawnie, dzięki czemu poprawia się zdrowie psychiczne. Oprócz tego zwiększają odporność na stres. Warto wprowadzać do swojej diety produkty, które są źródłem wielu witamin, ponieważ pomagają naszemu organizmowi w prawidłowej jego pracy. Makaron ciemny durum to również duża ilość kwasu foliowego, dlatego powinny go spożywać kobiety, które karmią piersią lub dopiero są w stanie błogosławionym. Natomiast znajdująca się w nim luteina odpowiedzialna jest za ochronę oczu, aby wolne rodniki ich nie uszkodziły – organizm nie jest w stanie samodzielnie jej wyprodukować, dlatego warto wzbogacać o nią swoją dietę. Makarony pełnoziarniste z durum zawierają w sobie cynk, możemy być zatem pewni, że zadba o naszą efektywność umysłową oraz poprawi sprawność narządów płodu. Jest również bardzo pomocy podczas reumatyzmu, artretyzmu oraz prostaty. Jaki makaron zatem wybrać? Pełnoziarnisty razowy, czy też pełnoziarnisty durum? Który jest zdrowszy? Na wstępie warto podkreślić, że mąka durum, to nic innego, jak pszenica, którą wielu specjalistów zaleca ograniczyć. I choć pełnoziarnisty makaron durum ma wiele atutów i jest o wiele zdrowszy, niż ten z klasycznej mąki, to niektóre osoby muszą wykluczyć go ze swojego jadłospisu z powodu znajdującego się tam glutenu. A niestety, u osób z celiakią może powodować on nieprzyjemne objawy, takie jak na przykład biegunka, zaparcia i wzdęcia oraz bóle brzucha. Makaron pełnoziarnisty razowy przedstawia się o wiele lepiej jeśli chodzi o zdrowie i dietę. Zawiera w sobie zdecydowanie więcej cennego błonnika, minerałów oraz witamin. Jeśli chcemy przygotować smakowitą potrawę właśnie z tego produktu – wystarczy nam zaledwie kilka składników. Przede wszystkim muszą być one świeże, a wtedy i będą źródłem składników odżywczych. Jeżeli chcemy, aby nasz posiłek był jednocześnie łatwy i zdrowy, to nie ma nic prostszego, jak połączenie makaronu z oliwą z oliwek oraz dodatkami. Wszystko może zależeć też od tego, jaki kształt makaronu wybierzemy, ponieważ to głównie na jego podstawie wybieramy z czym go zestawić. Istnieją też makarony, które nadają się tylko do zapiekania – lasagne.
Czy makaron pełnoziarnisty ma gluten?
W zasadzie, to praktycznie wszystkie makarony zawierają gluten. Wyjątkiem mogą być te ze specjalnym certyfikatem albo najzwyczajniej w świecie zostały wyprodukowane bez glutenu – makaron ryżowy, makaron z zielonego groszku, czy też makaron z soczewicy.
Gdzie w Krakowie można kupić dobry makaron pełnoziarnisty do zapiekanek?
Jeśli chcesz zakupić dobrej jakości makaron pełnoziarnisty do zapiekanek, odwiedź sklep internetowy Albert Fresh w Krakowie. W ofercie aktualnie znajdują się dwa makarony penne z pełnego ziarna, które będą idealnie pasować do zapiekanek. Pierwszy od firmy Lubella, drugi natomiast od Barilla.
Czy w Krakowie można kupić jeszcze jakieś inne pełnoziarniste makarony?
Oczywiście, że można. Po raz olejny zachęcamy do odwiedzenia sklepu internetowego Albert Fresh w Krakowie. Jeśli szukasz różnorodności w makaronach pełnoziarnistych, to będzie to odpowiednie miejsce, aby się w nie zaopatrzyć. Polecamy makarony pełne ziarno od firmy Lubella – świderki oraz spaghetti. Ten pierwszy idealny do zup.
Co mają w sobie makarony od firmy Lubella, że tak świetnie smakują i szybko znikają z talerza?
Makarony pełnoziarniste od firmy Lubella mają nowy, ciekawy smak. Ich kolor zmienia się na nieco jaśniejszy, gdy tylko przełożymy je z garnka na talerz. Makarony mają zdecydowanie delikatniejszą strukturę, a wszystko to za sprawą dobrej jakości zboża oraz sposobie mielenia ziaren.
Czy makaron pełnoziarnisty durum zawiera jajka?
Makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum uważa się za najlepszy produkt tego typu. Jak to jednak jest z tymi jajkami? Zawiera je czy nie? Na półkach sklepowych można spotkać makarony, które nazywane są jajecznymi. Wszystko zależy od tego, ile dodano do nich jajek – mogą być wtedy dwujajeczne, czterojajeczne, a nawet ośmiojajeczne. Zazwyczaj jednak nie są to nawet świeże jajka, a jedynie jajeczny proszek.