Makarony pozwalają na zrobienie szybkiego i pożywnego obiadu i to jest zdecydowanie to, za co wszyscy je kochamy. Gdy wracamy zmęczeni po pracy lub z zajęć na uczelni, mamy kilka warzyw w lodówce, trochę szynki i ulubiony makaron, w 10-15 minut jesteśmy z tych składników w stanie wykonać prawdziwie dobre danie. Wiele form makaronów sprawia, iż można je łączyć z przeróżnymi składnikami, wymyślać wciąż nowe kompozycje smakowe i wizualne na talerzu. Jednym z często wykorzystywanych w polskiej kuchni makaronów jest makaron łazanki. Makaron z kapustą kiszoną to danie lubiane przez wielu, treściwe, bardzo aromatyczne, którym lubimy się zajadać zwłaszcza jesienią i zimą, gdyż jest na prawdę sycące. W Albert Fresh dbamy o to, byście zawsze mogli sobie przyrządzić to, co lubicie, dlatego też makaron na łazanki także znajduje się w naszej ofercie. Podobnie jak Wy, my też ufamy znanym markom, dlatego oferujemy Wam pyszne łazanki makaronowe od Lubelli, a także takich firm jak Eko Mak, Czarnecki i Wielicki. Niezależnie jaką dietę stosujecie, u nas znajdziecie produkty klasyczne jak i bezglutenowe oraz inne składniki potrzebne do wykonania nieziemsko dobrych łazanek- zapraszamy!
Łazanki- co to za potrawa? Historia Łazanek
Czy słyszeliście kiedyś pojęcie "comfort food"? Zdecydowanie można powiedzieć, iż łazanki to typowy comfort food w polskim stylu. Pojęciem tym określa się danie, które robi się w tradycyjny sposób, a dodatkowo to danie ma dla nas sentymentalne znaczenie. Najczęściej do dań typu comfort food zalicza się dania jakie znamy z dzieciństwa, a samo pojęcie jest w świecie kulinarnym znane od mniej więcej lat 70. ubiegłego stulecia. Dania typu comfort food są silnie zależne od kultury kulinarnej danego kraju, jeśli więc weźmiemy na warsztat nasz kraj, na pewno możemy do tego typu potraw zaliczyć rosół, bigos, flaki, pierogi, ale także właśnie łazanki. Dania te, kojarzone z beztroskim dzieciństwem i kuchnią babci lub mamy, mają nas nie tylko nasycić, ale także przywołać miłe wspomnienia i poprawić nastrój. Takie potrawy przyrządzamy sobie zawsze wtedy, gdy mamy chęć na coś wyjątkowego, co nie tylko pozwoli nam zabić głód, ale także wprawi nas w dobry humor i otworzy na wspomnienia. Jak wspomniano, łazanki to jeden z comfort food, typowo polski. Chociaż o łazankach zwykliśmy raczej myśleć jak o polskim daniu od a do z, to jednak kwestia ta jest trochę sporna. Wpływy włoskie były w naszych kulinariach zawsze dość silne, dlatego też obecność makaronu z kapustą oraz z grzybami przypisuje się Bonie Sforzy i jej zabiegom sprowadzania do Polski różnorakich dań oraz produktów. Bona nie tolerowała i nie lubiła typowo polskiej, tłustej kuchni, a więc sprowadzała sukcesywnie do Polski włoskie makarony oraz warzywa, które dotąd nie były znane w naszym kraju. Na pewno zastanawialiście się kiedyś skąd w ogóle ta nazwa "łazanki" i zgadli ci, którzy uważają, iż można ją łączyć z włoską nazwą makaronu lasagne. Łazanki, nie dość, że jako danie wywołują sporo dobrych wspomnień, to jeszcze zawsze dobrze smakują i nie ma opcji, żeby się nie udały. To także cecha tzw. comfort food- to dania, które smakują wyśmienicie, ponieważ są proste i składają się na nie nieskomplikowane składniki, które są idealnie skomponowane. W tym cały ich sekret. Łazanki jest to rodzaj makaronu w formie niewielkich kwadracików lub rombów, ale określa się nimi także potrawę wykonaną na bazie tego właśnie makaronu. Poza makaronem w daniu tym nie może zabraknąć kapusty kiszonej, grzybów (czasem pieczarek) oraz kiełbasy lub innego mięsa- chociażby boczku czy wieprzowiny. W dawniejszych czasach do zrobienia łazanek wykorzystywano często dziczyznę- np. mięso z zająca lub z bażanta, ale robiono je także na dość egzotyczne sposoby, chociażby z mięsem raka, z truflami, z ostrygami, etc. Łazanki są potrawą wysokowęglowodanową, a w Polsce przyrządza się je najprawdopodobniej (jak już wspomniano) już od czasów królowej Bony. Łazanki są na tyle sycące, że mogą stanowić kompletny posiłek. Jako ciekawostkę można podać, iż podobnymi potrawami do łazanek jest nasz polski bigos (także serwowany z kapustą oraz z grzybami) lub japońska potrawa yakisoba. Yakisoba to doskonałej jakości makaron, świeże mięso i warzywa, a także orientalne przyprawy i różnorodność smaków. Jest to potrawa w Japonii niezwykle popularna, a więc także można ją uznać za typowy comfort food, jak i łazanki.
Jak zrobić wyśmienite łazanki? Porady i przepisy na łazanki
Jeśli więc masz ochotę na pożywne, polskie danie, przygotuj sobie łazanki według naszej inspiracji- składniki znajdziesz oczywiście w naszych delikatesach. By wykonać łazanki trzeba przygotować: 100 g makaronu łazanki, 25 g grzybów suszonych, pęto kiełbasy myśliwskiej, 250 g kiszonej kapusty, 1 cebulę, natkę pietruszki, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól, szczyptę cukru, pół łyżeczki kminku, łyżeczkę sosu sojowego. Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia- np. na cała noc. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie przez około 10-15 minut. Kapustę przepłukać 2 razy, odcisnąć z niej nadmiar wody, a następnie posiekać na drobniejsze fragmenty. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, tak samo cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju zeszklić cebulę i podsmażać ją ok. 4-5 minut. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać do cebuli i smażyć kolejne minuty. Do cebuli i kiełbasy dołożyć kapustę i obsypać całość przyprawami, wymieszać i podsmażać około 2 minut. Do kapusty wlać wywar z grzybów wraz z grzybami, patelnię przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka kolejnych minut- aż do miękkości kapusty. Zdjąć pokrywkę, pozwolić odparować reszcie wywaru, a całość posypać posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane składniki połączyć z ugotowanym makaronem i jeść ze smakiem!
Łazankowe innowacje
Podany powyżej przepis to pomysł na klasyczne, tradycyjne łazanki, które na pewno posmakują każdemu amatorowi polskich smaków. Ale makaron łazanki możemy także zrobić na nowe- stare sposoby, nie trzymając się jedynie utartych ścieżek. Makaron Lubella łazanki może równie dobrze smakować podany w ciekawej wersji zaczerpniętej z książki kucharskiej "Potrawy z kasz i mąki" E. Kiewniarskiej- książka pochodzi z 1931 roku! Według autorki, makaron do łazanek można przyrządzić z szynką następująco: "Łazanki z dwóch lub trzech jaj i czterdziestu deka mąki po ugotowaniu zmięszać z dwudziestoma deka przerastałej, w paski pokrajanej szynki, jednem jajkiem surowem i pół szklanką mleka. Ułożyć na metalowym półmisku, wysmarowanym masłem lub topioną słoninką. Obsypać po wierzchu bułeczką, jeszcze skropić tłuszczem. Zapiec w piecu do dobrego zrumienienia. Podawać w tem samem naczyniu". 100 g suchego makaronu łazanki (szklanka) dostarcza 336 kcal i są to kalorie pochodzące głównie z węglowodanów. 70 g to węglowodany, 13,5 g białka, a 0,3 g tłuszcze. Im więcej kapusty w porcji tym zdrowiej i mniej kalorycznie. Łazanki można też przygotować w wersji nieco zdrowszej z mąki żytniej razowej. W sprzedaży są także dostępne łazanki bezglutenowe.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać szeroki wybór makaronów?
Makarony to asortyment bardzo szeroki w naszym sklepie. Dostaniecie u nas spaghetti, tagliatelle, łazanki, makaron ryżowy, nitki do zupy, a nawet fikuśne muszelki- wszelkie makarony jakich potrzebujecie. Makarony i resztę zakupów dostarczamy w Krakowie i w sąsiednich gminach.
Jak długo gotuje się makaron do łazanek?
Makaron do łazanek gotuje się średnio 7-8 minut, warto sprawdzać porady producenta umieszczone na etykiecie. Makaron wrzucamy na posolony wrzątek z dodatkiem oleju.
Czy łazanki je się na Wigilię?
Tak, w niektórych rejonach Polski jest to tradycja. Niektórzy serwują je tego wieczoru w wersji tradycyjnej z kapustą i grzybami, inni w wersji na słodko- z makiem oraz z bakaliami.
Czy danie łazanki warto jeść często?
Łazanki zaleca się jeść z ponieważ jest to potrawa dość ciężka i kaloryczna. Można więc pozwolić sobie na nie 1-2 razy w miesiącu, ale nie częściej. Grzyby są ciężkostrawne, a makaron to w przewadze węglowodany.
Jakie potrawy i produkty poza kapustą sprowadziła do Polski królowa Bona?
Bona starała się uczynić polską kuchnię mniej tłustą, a Polaków rozkochać w warzywach. Czy to się udało? Średnio. Niemniej jednak to właśnie dzięki Bonie znamy dziś w Polsce pory, kalafiory, makarony, wino, karczochy, sałaty, seler, a także przyprawy korzenne i wiele innych produktów.