Makarony należą do kategorii artykułów spożywczych, które każdemu kojarzą się przede wszystkim z Włochami. W supermarketach oraz w różnych sklepach internetowych, takich jak na przykład Albert Fresh w Krakowie, łatwo znaleźć różne ich gatunki oraz odmiany, których jest aż około trzystu. Warto pogłębić swoją wiedzę na temat makaronów – jak powstają, z czego się składają oraz do jakich posiłków można je wykorzystać? Jednym z ich absolutnych atutów jest na pewno to, że można je przyrządzić w zaledwie kilka minut, a do tego są dość powszechnie używane, ponieważ mają zastosowanie w wielu potrawach. Będą świetnie pasować tak samo do wytrawnych potraw, jak i tych na słodko. Nie trzeba zbyt wiele składników, aby dania z makaronu były przepyszne w smaku. Nie ograniczaj się tylko do jednego rodzaju – eksperymentuj! Warzywny makaron z sosem będzie równie smakowity, gdyby użyło się zwykłego pszenicznego. Wybierz następnym razem do obiadu inny kolor lub kształt, co sprawi, że posiłek będzie wyglądał naprawdę oryginalnie i kusząco. Czy wiedziałeś o tym, że to, czym różnią się od siebie makarony, zależy głównie od mąki, której użyto w trakcie produkowania ich? Ten klasyczny produkt został wytworzony ze zwykłej mąki pszennej, z dodatkiem wody oraz jajek. Wybierając je do przygotowania swojego obiadu, mamy zazwyczaj na myśli muszelki, świderki, muszelki lub nitki, nie wszyscy jednak wiedzą, że ich włoskimi odpowiednikami są farfalle, cannelloni, penne oraz fusilli. Każdy z nich posiada swoje zastosowanie w potrawach. Nie zawsze ten konkrety produkt będzie pasował też do innego dania, dlatego trzeba mieć to cały czas na uwadze.
Czy warto jest makarony warzywne? Czy są zdrowe?
Od zawsze najpopularniejszymi makaronami były te wyprodukowane z pszenicy. Jednak od jakiegoś czasu zaczęto produkować wiele ich zamienników na bazie mąk z warzyw takich, jak na przykład soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, szpinak czy soja. Uważa się, że jakoby miałyby być bardziej wzbogacone o wartości odżywcze, w przeciwieństwie do produktu pszenicznego. Wielu producentów wręcz zachęca, aby wprowadzać je do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ jest to kolejna porcja zdrowych warzyw. Obecnie pszenica nie jest zbytnio rozchwytywana. Niektórzy zaczęli też twierdzić, iż częste konsumowanie makaronów może być powodem do otyłości oraz nadwagi. Trzeba tu jednak sprostować, że sama pszenica nie jest temu winna, tylko za duża ilość kalorii w codziennym, niezbilansowanym menu. Wciąż jednak klasyczne makarony pszeniczne nie są źródłem wartościowych składników odżywczych, a oprócz tego stanowią duże ilości węglowodanów, które mają w zwyczaju w szybkim tempie się wchłaniać. Jeśli zatem będziemy spożywać duże porcje makaronów w niezbyt dobrze zestawionym posiłku, może to wpłynąć na szybsze skoki cukru we krwi, a przez to możemy nabawić się problemów metabolicznych oraz większego obwodu w talii. Dlatego warto wprowadzić do swojej diety makarony z warzyw, które są źródłem błonnika i nie powodują zbyt dużych wyrzutów insuliny. W zwykłych pszenicznych makaronach mamy w stu gramach jakieś dwanaście gramów białka. Natomiast taki, który został wyprodukowany na przykład na bazie mąki z ciecierzycy, w stu gramach zawiera go zdecydowanie więcej, bo aż dziewiętnaście. Nawet makaron pełnoziarnisty ma go zdecydowanie mniej, bo jedynie piętnaście. Warto zatem wprowadzić makarony z warzyw do codziennego menu i cieszyć się ich prozdrowotnym działaniem. To naprawdę wielki atut, ponieważ białko zawarte w warzywach, z których wytworzono makarony, potrafi bardziej nasycić, przez co przez długi czas nie odczuwa się głodu. Nie wszyscy wiedzą, że niektóre ziarna fasoli są źródłem związków przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Białko nie jest jednak jedynym plusem. Makarony są wzbogacone o cenny błonnik, a taki z ciecierzycy będzie miał go zdecydowanie więcej, natomiast węglowodanów o wiele mniej od tych pszenicznych. Takie produkty są doskonałą opcją dla osób, które trzymają się diety redukcyjnej i zależy im na tym, aby miała ona mniej kalorii. Makarony mogą powstawać również z innych warzyw oprócz strączkowych. Marchewka? Cukinia? To jest jak najbardziej realne! A najlepsze jest to, że można je wykonać samemu w domu. Są one na bazie samych warzyw, w odróżnieniu od zarobkowych makaronów pszenicznych, które zawierają proszek warzywny uważany za korzystniejszą alternatywę klasycznych produktów, choć tak naprawdę są one bardzo podobne do siebie. Jeśli chcesz zrobić makaron z marchwi, czy też cukinii, możesz to zrobić w kilka chwil z pomocą obieraczki albo przyrządu do tego przeznaczonego. W ten oto sposób będzie mogła być chrupiąca, jędrna oraz elastyczna, a do tego bardzo sprawnie nawinie się na widelec. Dzięki takim makaronom Twoja dieta wzbogaci się o większe ilości warzyw, które są źródłem wielu witamin oraz minerałów, co może okazać się zbawienne dla naszego zdrowia metabolicznego oraz utrzymania niskiego poziomu cukru we krwi.
Jakie właściwości mają makarony z warzyw?
- Makaron sojowy - najbardziej uwielbiany przez wegetarian oraz wegan. Warto jednak najpierw zrobić testy alergiczne, aby wykluczyć wszelkie uczulenia oraz skutki uboczne związane ze spożywaniem produktów z tej rośliny. Soja pomaga w obniżeniu cholesterolu, jak również zmniejsza ryzyko rozwinięcia się chorób kardiologicznych. Może złagodzić objawy menopauzy, szczególnie charakterystyczne uderzenia gorąca. Zmniejszy poziom cukru we krwi u osób, które chorują na cukrzycę, a także dzięki niej, może zwiększyć gęstość mineralna kości. Jeśli jednak chodzi o osoby z niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy, czy też Hashimoto, powinny jednak uważać na produkty z soi, może ona bowiem zaburzać przyswajanie jodu.
- Makaron z ciecierzycy – produkt z tego właśnie warzywa będzie w czyjejś diecie prawdziwym źródłem cennych wartości odżywczych. Wzbogacona o błonnik, dzięki któremu będzie można pożegnać się z zaparciami. Pomaga zmniejszyć podrażnienia w jelitach oraz ryzyko rozwinięcia się w nich nowotworów. Działa pozytywnie na przepływ krwi. Może obniżyć cholesterol oraz ciśnienie. Warzywo bogate jest w żelazo, które dość ważne jest w przypadku anemii, które często rozwija się u kobiet, które spodziewają się dziecka.
- Makaron z soczewicy – najpopularniejszy to ten z czerwonej, często w formie świderek. Roślina ta jest stworzona dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, więc można ją spożywać bez żadnych obaw. A co więcej, nie ma w sobie zbyt wiele tłuszczu. Zawiera w sobie spore ilości białka, bo aż dwadzieścia pięć gramów. Do diety powinny ją wprowadzić również dzieci oraz osoby starsze ze względu na prozdrowotne działanie.
- Makaron z grochu – jest to warzywo, które pomaga w walce z rakiem żołądka. Odpowiada też za zdrowe oczy i dobry wzrok. Jest źródłem witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Ma działanie przeciwzapalne. Obniża ryzyko wystąpienia chorób związanych z sercem. Sprawia, że poziom cukru we krwi staje się bardziej unormowany. Pomaga osobom z Alzheimerem zmniejszając uszkodzenia neuronów mózgu.
Czy makarony ryżowe są zdrowe?
Zdecydowanie tak. Makarony ryżowe są bardzo zdrowym produktem żywnościowym tak samo, jak azjatyckie potrawy. Jest on dość lekkostrawny w przeciwieństwie do innych makaronów. A co ważne – jedząc go, nie czuje się zbyt dużej sytości.
Czy w Krakowie można kupić makarony z warzyw?
Tak, można. Jeśli poszukujesz makaronów warzywnych, a nie lubisz chodzić do supermarketów, to koniecznie odwiedź internetowy sklep Albert Fresh w Krakowie. Mamy szeroki wachlarz makaronów z warzyw, a co najważniejsze – dobrej jakości. Na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Z czym można jeść makarony?
Jest wiele dodatków, które możesz łączyć z makaronem. Zapewne z czasów szkolnych pamiętasz makaron z serem. Możesz również zjeść z rozgniecionymi truskawkami. Makaron z sosem bolognese, to również świetna opcja. Makaron warto łączyć również z warzywami, które powinny znaleźć się w każdym posiłku w ciągu dnia.
Czy makarony można gotować razem z zupą?
Jeśli jesteśmy w takiej sytuacji, że nasze wszystkie palniki na kuchence są zajęte, to bez problemu możemy makaron ugotować razem z zupą. Trzeba jednak pilnować, aby się nie rozgotował, ponieważ nie będzie to dla nas zdrowe, a do tego źle to będzie wyglądać w misce.
Czy makarony można zalewać zimną wodą?
Lepiej będzie, jeśli nie zalejemy makaronu zimną wodą. Zwłaszcza, jeśli masz w planach makaron z sosem, to lepiej abyś go z nim nie łączył od razu po ugotowaniu. Dzięki czemu doprowadzi to do pojawienia się skrobi na powierzchni, a to pomoże na lepsze złączenie się produktów. Sos nie będzie spływał po makaronie.