Mąka to jeden z podstawowych produktów spożywczych jakie znajdziemy w naszych kuchniach. Mąka pszenna jest z kolei najpopularniejszą mąką, która używana jest wszechstronnie i niemal do wszystkiego. Wchodzi ona w skład chlebów, bułek i innych artykułów piekarskich, a także mamy ją w ciastach i w ciasteczkach oraz sosach i wielu innych artykułach. Skąd bierze się mąka pszenna i czy dla każdego będzie dobre jej spożywanie?
Oczywiście nie ma czegoś takiego jak jedyna mąka pszenna. Produkt ten dostać można w wielu typach, a każdy z nich nadaje się do innych wypieków. W Albert Fresh mamy dla Was najwyższej jakości produkty firm Lubella, Bio Planet i Melvit, a asortyment nasz jest wciąż uzupełniany. Zapraszamy do zapoznania się z cennymi informacjami na temat mąki oraz do zakupów!
Co musisz wiedzieć o mące pszennej? Sprawdź najważniejsze informacje!
Mąka pszenna jest oczywiście produkowana z ziarna pszenicy. Pszenica to jedno z najpowszechniej wysiewanych zbóż w Polsce. Jest to zboże lubiące bogatą, próchniczą i pełną wapnia glebę, a obecnie uprawiane ono jest na terenie całej półkuli północnej i zajmuje 3. miejsce wśród najpowszechniej uprawianych zbóż na świecie. Jest to bardzo stary gatunek zboża, który jednak przez lata został dość mocno zmodyfikowany, by być jak najbardziej wydajnym dziś. Współczesna pszenica rodzi dorodne kłosy o sporej wielkości ziarnach, dzięki czemu pozostaje jednym z podstawowych surowców w piekarnictwie i w produkcji pasz dla zwierząt. Można śmiało powiedzieć, iż na pszenicy stoi w dużej mierze egzystencja wielu ludzi na naszej planecie.
Z pszenicy wykonać możemy dosłownie wszystko, co ma zostać upieczone oraz to właśnie pszenica wchodzi w skład wielu artykułów, z czego może nieraz nie zdajemy sobie sprawy. Pszenica to nie tylko mąka pszenna i jasne chleby czy bułki, ale także kuskus, bulgur, słód, otręby pszenne, etc. Pszenica wchodzi w skład tego, co lubimy jeść najbardziej, a do produktów takich na pewno zaliczymy pierogi, naleśniki, biszkopty, makaron, płatki śniadaniowe, ciasta i ciastka, ciasto francuskie, paluszki, krakersy, etc. Jak więc widać, mąka pszenna wchodzi w skład naszych śniadań, obiadów i kolacji, zdecydowanie produkty na niej robione towarzyszą nam przez cały dzień.
Nie da się powiedzieć ogólnikowo o właściwościach mąki pszennej i jej wartościach odżywczych- można byłoby to kreślić mając na uwadze określony typ tejże mąki- im mąka ciemniejsza, tym będzie zdrowsza, ponieważ jest mniej oczyszczona. Najmniej oczyszczona mąka pszenna będzie w sobie zawierała dużo otrąb roślinnych i będzie bez wątpienia mąką najzdrowszą. Z kolei mąka jasna w trakcie procesu produkcji traci cześć witamin i składników mineralnych.
Mąki pszenne najjaśniejsze mają w sobie w największej przewadze węglowodany (nawet ok. 80%), ale zawierają także błonnik, żelazo oraz wapń. Z kolei mąka pszenna razowa ma w przewadze błonnik, przez co polecana jest osobom będącym na diecie odchudzającej. Ponadto taka razowa mąka zawiera w sobie sporo witamin z grupy B, witaminy C i E oraz karoten. Poza tym mąka pszenna razowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk. Mąki jaśniejsze są mąkami lekkostrawnymi, z kolei mąki ciemniejsze to mąki ciężkostrawne i niepolecane osobom ze wszelkimi problemami trawiennymi.
Dla jednych będzie to obojętne, z kolei dla innych będzie to stanowiło spory problem, ale mąka pszenna jest bogatym źródłem glutenu. Gluten to mieszanina białek, która jest obecna nie tylko w pszenicy, ale i w życie, owsie czy w jęczmieniu. Ale to gluten właśnie sprawia, iż wszelkie pieczywo robione na mące pszennej jest tak elastyczne, sprężyste, nie kruszy się nazbyt po upieczeniu. Jeśli jednak mamy stwierdzoną nietolerancję na gluten, warto odpuścić sobie zboża i ich produkty, które go zawierają. Zamiast tego można sięgnąć po produkty z kukurydzy, amarantusa, gryki czy ryżu- z produktów tych także robi się mąkę i mogą być lepszymi zamiennikami.
W 100g białej mąki pszennej znaleźć można ok. 370 kalorii, 10g białka, 77g węglowodanów, 1g tłuszczu i 2,7 g błonnika.
Różne typy mąki pszennej – O co chodzi w tej numeracji?
Czym w ogóle są poszczególne typy mąki i jakie to ma znaczenie? Otóż różny stopień zmielenia i oddzielenia otrębów od zmielonej mąki daje różne typy mąk, które możemy podzielić na mąki ciemne i jasne. Poza tym, iż mąki podzielić możemy na jasne i na ciemne, to możemy dokonać także podziału na mąki chlebowe i niechlebowe. Mąki żytnie oraz mąki pszenne to najpopularniejsze mąki chlebowe. Mąki można także sklasyfikować jako te z glutenem i bezglutenowe. Jak już wspomniano, gluten nadaje produktom z mąki pszennej sprężystość, elastyczność, lepkość, plastyczność. To właśnie gluten jest nośnikiem smaku i aromatu ciasta, tak więc jeśli nie mamy stwierdzonej nietolerancji na to białko, nie powinniśmy go unikać, także ze względów smakowych.
Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalenie próbki mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 950⁰C. Efektem takiego spalania jest oczywiście popiół. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 określa dokładny typ mąki.
Pierwszym typem mąki pszennej jasnej jest mąka typ 00, określana inaczej jako mąka włoska. Jest to mąka, która wręcz możemy przyrównać do pyłu, ponieważ jest tak drobno zmielona- najmocniej ze wszystkich innych mąk. Mąka typ 00 jest śnieżnobiała, bogata w gluten, bardzo elastyczna. Jest to produkt, który nadaje się idealnie na spody do pizzy, na ravioli, na włoską foccacię i wszelkie inne włoskie specjały, które chcielibyśmy wykonać w naszej kuchni.
Mąki pszenne typy 400-450 to mąki tortowe, delikatne, jasne, idealne do produkcji ciasta biszkoptowego oraz ciasta francuskiego. Mąkę typu 450 nazywa się także krupczatką, ma ona nieco kaszkowatą konsystencję, jest sypka. Mąka krupczatka jest idealna do wszelkich kruchych ciastek innych tego typu wypieków, gdzie zależy nam na ich kruchości właśnie.
Mąkę pszenną typ 480 nazywa się z kolei mąką szymanowską. Jest to mąka o kremowym odcieniu i można ją wszechstronnie wykorzystywać, chociażby do zrobienia ciasta na pierogi, na kluski, do ciast, pizzy, a także bułek i chleba. Bardzo popularnym typem mąki pszennej jest mąka typ 500, czyli mąka wrocławska lub poznańska. Jest to mąka idealnie sprawdzająca się do produkcji wszelkich typowo polskich dań- pierogów, klusek, także naleśników, pączków, ciast drożdżowych. Mąkę typ 500 używać można także do zagęszczania zup, sosów oraz do robienia na jej bazie zasmażki.
Mąką luksusową jest mąka typ 550. Idealna do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi.
Jeśli zaś zamarzy nam się zrobić bułki, sięgajmy po mąkę typ 650, ponieważ jest to mąka bułkowa. Elastyczna, idealna na chleb oraz na bułki, można z niej zrobić także makaron.
Mąkami, które zawierają znacznie więcej błonnika i wartości odżywczych niż inne, są mąki pszenne typu 750, 850, 1850 oraz 2000. Mąka pszenna 2000 to mąka pszenna pełnoziarnista. Ma ona niski stopień przemiału, jest wyraźnie ciemniejsza i idealna do wypieku pieczywa pełnoziarnistego.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać szeroki wybór mąki pszennej?
Oczywiście, asortyment jest wciąż uzupełniany, ale już dziś można u nas dostać mąki pszenne najbardziej znanych marek. Zamówienia z dowozem realizujemy w Krakowie oraz w promieniu do 30 km od miasta.
Do czego użyć mąki typ 850?
Mąka pszenna typu 850 jest podstawową mąką chlebową i wykorzystuje się ją do wypieku chleba pszennego oraz pieczywa mieszanego.
Jaka mąka będzie najodpowiedniejsza do zrobienia bułek grahamek?
Mąką na grahamki jest mąka typ 1850, czyli mąka graham. Jest to produkt do pieczenia bułek, krakersów. Do chleba pełnoziarnistego i mieszanego.
Czym jest semolina?
Semolina to gruboziarnista mąka (kaszka) z twardej pszenicy durum, żółta, stosowana do produkcji najlepszej jakości makaronu. Ale nie tylko do makaronu możemy jej używać- sprawdzi się także do wypieku chleba czy ciastek.
Czym jest mąka Perfecja od Lubelli?
Mąka ta to mąka specjalistyczna, która przeznaczona jest do wypieku pizzy w stylu amerykańskim. Mąkę tę kupicie w naszych delikatesach. Perfecja produkowana jest według specjalnej receptury z wyselekcjonowanych odmian pszenicy. Posiada wysoką jakość piekarniczą oraz doskonałe właściwości wypiekowe.