W dawnych czasach nikt nie martwił się wyborem mąki. Na pierwszym miejscu znajdowała się głównie klasyczna mąka pszenna lub opcjonalnie mąka tortowa – biorąc pod uwagę tą drugą, nikt nie miał wątpliwości, do czego powinno się ją użyć. Mąka jest bardzo przydatnym produktem nie tylko w kuchni, ale też w zakładach pracy. Wytwarza się ją ze zmielonego ziarna, ale by było to jednak możliwe, trzeba go wystarczająco nawilżyć. Jest to nie tylko mąka chlebowa, ponieważ można ją stosować także podczas gotowania oraz pieczenia ciast. Jest ona wręcz niezbędna. Mąka pszenna zawiera w sobie gluten, któremu można zawdzięczać idealną elastyczność, wyrastanie oraz wilgotność ciast. Obecnie na marketowych półkach możemy zobaczyć wiele typów mąki, które otrzymywane są nie tylko ze zbóż, ale także z roślin. Każdy typ mąki ma swoje zastosowanie. Coraz częściej powstają także różne mixy mąk, ponieważ jedna nie zawsze jest wystarczająca do tego, co chcemy przyrządzić, wtedy nasze danie może pękać i rozwalać się. Jakiej mąki zatem używać i do czego? Warto rozejrzeć się w sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie, który oferuje szeroką gamę mąk. A póki co, przedstawimy Ci kilka typów oraz omówimy, jakie jest ich zastosowanie.
Rodzaje mąk – co powinno się o nich wiedzieć?
Zacznijmy od mąki orkiszowej, która stanowi zdrowszy zamiennik mąki pszennej, i również jak ona posiada w sobie gluten. Obie pochodzą z tej samej rodziny, jednak ta pierwsza należy do tych znacznie wartościowych produktów. Mąka orkiszowa jest idealna dla tych, którzy chcieliby odstawić mąkę pszenną w swojej codziennej diecie. Dużym jej plusem jest na pewno fakt, że ma indeks glikemiczny o wiele niższy, niż zwykła mąka. Jest również źródłem minerałów, takich jak na przykład żelazo oraz witamin z grupy B. Zawiera ona w sobie błonnik, który dość łatwo się rozpuszcza, i który może korzystnie działać na nasz układ pokarmowy. Warto czytać etykiety będąc na zakupach, ponieważ mąka orkiszowa, podobnie jak zwykła mąka ma kilka typów, gdzie każdy wykorzystuje się do czegoś innego. Następnym typem jest mąka żytnia. Jest to bardzo zdrowy produkt, który odpowiedzialny jest za obniżenie złego cholesterolu, a także zmniejszenie ryzyka chorób serca. Nie ma w sobie tyle białka co zwykła mąka, ale jest ono na pewno bardziej wartościowe, dlatego też poziom glutenu jest o wiele niższy. Mąka żytnia jest bogactwem witamin oraz wielu minerałów. Używa się jej do wypiekania chleba na naturalnym zakwasie. Korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi, dlatego po żyto powinny sięgać osoby z cukrzycą. Trzecim typem jest mąka owsiana. Produkuje się ją z pełnych ziaren co sprawia, że jest grubsza, więc i trudniej wykorzystuje się ją podczas pieczenia. Nie jest to jednak powód, aby z tego zrezygnować, po prostu trzeba wtedy łączyć ją z innymi mąkami. Ogólnie mąka owsiana uważana jest za mąkę bezglutenową, choć może się zdarzyć, że zostanie ona zanieczyszczona glutenem. Z tego powodu, osoby z celiakią powinny wybierać taki produkt tylko wtedy, gdy ma znaczek przekreślonego kłosa. Warto spożywać dania na bazie tej właśnie mąki, ponieważ zawiera ona w sobie wielkie ilości białka. Czwarty typ, to mąka gryczana, która powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Jest koloru brązowego. Nie każdy jednak za nią przepada przez jej gorzki posmak. Jest to mąka bezglutenowa, dlatego odpowiednia jest dla osób z celiakią. Spożywają ją również wegetarianie oraz weganie. Mąka gryczana posiada w sobie spore ilości minerałów i witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z niej robić na przykład naleśniki. Przedstawiamy typ piąty, którym jest mąka ryżowa. Uzyskuje się ją z białego bądź brązowego ryżu. Jest to kolejna mąka bezglutenowa. Jest ona bogactwem żelaza, cynku witamin z grupy B oraz magnezu. Może występować w wersji pełnoziarnistej oraz oczyszczonej. Jeśli cierpisz na zaparcia, to mąka ryżowa będzie w sam raz dla Ciebie. Jest źródłem błonnika i nie ma w sobie zbyt wiele tłuszczu. Może korzystnie wpłynąć również na włosy, paznokcie i cerę. Idealna dla alergików. Warto ją łączyć z innymi mąkami, ponieważ użyta do naleśników, może powodować ich pękanie. Świetnie natomiast sprawdzi się do zagęszczania sosów i zup.
Mąka migdałowa, mąka kukurydziana i mąka kokosowa – czy tak samo zdrowe jak inne mąki?
Do jednych z najpopularniejszych mąk zalicza się zdecydowanie mąka migdałowa, która w ostatnim czasie podbija rynek z żywnością bezglutenową. Jest ona zatem stworzona dla osób, które nie mogą spożywać produktów z glutenem. Mąka migdałowa ma ona przyjemny smak, który sprawia, że nasze wypieki mają niesamowity aromat. Jest trochę grubsza od swoich klasycznych koleżanek. Jeśli zastanawiasz się, z czego ona powstaje, to nic bardziej prostszego, bowiem jak sama nazwa wskazuje, są to po prostu zmielone migdały. Możesz nawet taką mąkę wykonać samemu – wystarczy blender oraz łuskane migdały. Potem wystarczy je tylko wsypać do urządzenia i rozpocząć mielenie. Pamiętaj jednak, aby nie robić tego za długo, dlatego że po dłuższej chwili migdały zaczną wydzielać tłuszcz. A przecież chodzi nam o to, by uzyskać mąkę, a nie masło migdałowe. Mąka migdałowa jest doskonałym źródłem białka roślinnego oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które korzystnie wpływają na nasze serce. Nie ma w sobie zbyt wiele węglowodanów. Zawiera jednak w sobie bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, co sprawia, że mąka ta jest dodatkowo niezwykle odżywcza. Spożywanie dań przygotowanych z mąki migdałowej zahamuje rozwój nowotworu piersi. Według badań, jedzenie nawet samych migdałów, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia raka piersi. Produkt ten może również redukować nadciśnienie tętnicze oraz chronić przed rozwojem Alzheimera. Mąka kukurydziana również zalicza się do dość popularnych produktów tego typu. Jest ona produktem bezglutenowym, bezpiecznym dla osób z celiakią. Na półkach sklepowych bardzo często można spotkać płatki śniadaniowe, makarony lub inne artykuły, których głównym składnikiem jest właśnie wspomniana mąka. Otrzymuje się ją poprzez zmielenie ziaren kukurydzy. Przez to, że posiada żółty kolor, wszystkie dania z jej udziałem będą przybierać właśnie taki odcień. Dzięki temu, że mąka kukurydziana zawiera spore ilości błonnika, odpowiedzialna jest za obniżenie cholesterolu we krwi. Produkt bogaty jest w takie minerały, jak cynk, magnez czy żelazo, które korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie i układ odpornościowy, ale również na wygląd. Mąka kokosowa to kolejna mąka bezglutenowa, z której bez problemu mogą korzystać osoby z celiakią. Uzyskuje się ją z miąższu orzechów kokosowych. Dzieje się tak poprzez produkcję oleju oraz mleka kokosowego. Produkt ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Zawarty w mące błonnik daje poczucie sytości na długi czas oraz reguluje poziom cukru we krwi. Przyśpiesza również metabolizm. Idealnie sprawdzi się do wypieków, ale trzeba ją połączyć z inną mąką, ponieważ w pojedynkę może okazać się zbyt ciężka. Warto w takim przypadku użyć więcej jajek, aby upieczone ciasta nie były zbyt kruche przez to, że produkt nie zawiera glutenu
Czy w Krakowie można dostać mąkę bezglutenową?
W sklepie internetowym Albert Fresh w Krakowie można dostać mąkę bezglutenową. Obecnie w ofercie dostępna jest dobrze wszystkim znana mąka ziemniaczana z firmy Kupiec, którą uzyskuje się poprzez wypłukanie skrobi z ziemniaków. Drugim dostępnym produktem jest mąka jaglana firmy Bio Planet.
Czy mąka może się zepsuć?
Tradycyjną mąkę można przechowywać nawet przez rok w temperaturze pokojowej. Natomiast, aż przez dwa lata bez obaw można ją trzymać w lodówce lub zamrażarce. Tak samo jest w przypadku innych białych mąk. Należy jednak wiedzieć, że mąka pełnoziarnista będzie miała o wiele krótszy termin przydatności.
Jakie są jeszcze mąki bezglutenowe oprócz tych, które zostały wymienione?
Do bezglutenowych mąk można zaliczyć również mąkę z tapioki, mąkę z ciecierzycy, mąkę kasztanową, mąkę z amarantusa. Są to mniej znane produkty, jednak mają swoich zwolenników. A co najważniejsze, mogą po nie sięgać osoby, które chorują na celiakię.
Czy mąka pszenna i tortowa, to taki sam produkt?
Im niższy będziemy mieć typ mąki pszennej, tym bardziej będzie się ona nadawać do delikatnych wypieków. Mąka tortowa jest oznaczona jako typ 400/450 – idealnie nadaje się do pieczenie ciast biszkoptowych, a także do robienia naleśników. Typ 750 oznacza mąkę chlebową, natomiast 1850 to już graham. Im mniej przetworzona mąka, tym lepiej się nadaje do wypiekania chleba.
Czy mąka pełnoziarnista jest zdrowa?
Mąkę pełnoziarnistą otrzymuje się z pełnych ziaren zbóż. Nie tyczy się to jednak tylko mąki pszennej, czy też mąki żytniej. Choć obie należą to tych najpopularniejszych. Im wyższy typ mąki będzie, tym więcej bardziej wzbogacony o składniki mineralne. Mąka pełnoziarnista jest na pewno źródłem wielu wartości odżywczych, a także wielu cennych witamin.