Jeśli zamierzamy zjeść coś na prawdę "na szybko", a jednocześnie chcemy, by było to zdrowe, często sięgamy po kaszę kuskus. To rodzaj kaszy, którą zależy zalać gorącą wodą i odczekać, po kilku minutach jest gotowa. Kuskus to świetna alternatywa dla ryżu lub dla ziemniaków, kasza zdrowa i sycąca.
W delikatesach Albert Fresh dajemy Wam szeroki wybór kasz, czyli jednych z najzdrowszych produktów obiadowych, choć równie dobrze można jeść je na śniadanie w wersji na słodko. Dostaniecie u nas kuskus perłowy, kuskus bio oraz kaszę razową. Z kuskusa można przyrządzić wiele prawdziwie pysznych potraw- inspirujcie się i próbujcie sami!
Najważniejsze informacje o kaszy kuskus
Kuskus jest rodzajem kaszy, który przywędrował do nas z Północnej Afryki. Kasza ta jest dla muzułmanów tam mieszkających synonimem szczęścia oraz dostatku. I choć określany jest mianem kaszy, to bardziej podobny jest do makaronu. Kuskus produkowany jest z twardej pszenicy durum, a więc jak makarony właśnie. Kasza ta ma postać malutkich żółtych kuleczek, których przygotowanie do zjedzenia jest dziecinnie proste.
Kuskus pochodzi z krajów Maghrebu (Tunezja, Maroko, Algieria, Libia), gdzie określa się go cous cous. Jest tam daniem tradycyjnym, a sama jego nazwa bierze się od słowa "kaskasa", czyli "rozbijać, tłuc", a wiąże się to oczywiście ze sposobem produkcji ziarna na tę kaszę. Z Afryki Północnej kuskus rozprzestrzenił się na wiele innych rejonów tego kontynentu, przybył także początkowo do Francji (był to XVII wiek), gdzie jest dziś bardzo popularny. Pierwsze wzmianki o tej kaszy odnaleziono w muzułmańskiej książce kucharskiej z XIII wieku.
Sposób przygotowywania kuskusu przez wieki dość mocno się zmienił. W dawnych wiekach był on przygotowywany ręcznie z ziaren pszenicy, które rozdrabniano i spryskiwano wodą. Dziś kuskus przypomina mąkę, z której można go przyrządzić (to wersja dla bardziej wytrwałych), można także kupić gotowy kuskus, który wymaga jedynie zalania go wodą. Choć u nas najczęściej kupujemy właśnie ten kuskus wymagający minimum przygotowań, to np. w południowych Włoszech takie coś jest niedopuszczalne. Tam przyrządzanie kuskusu musi trwać i odbywać się tradycyjnie. A wygląda to tak, że mąkę kuskus spryskuje się wodą, ugniata się ją i miesza, aż do momentu gdy powstaną z niej małe kuleczki, wyglądem przypominające granulat. Kuskus jest następnie gotowany na parze, a robi się to w specjalnym garnku, który przeznaczony jest tylko do gotowania tejże kaszy. Para ta nie pochodzi z czystej wody, a z wywaru mięsnego lub rybnego, którym kasza ma przesiąknąć, by nabrała smaku i aromatu.
Kuskus jest typowym daniem kuchni marokańskiej, gdzie przyrządza się go z warzywami i z mięsem, a następnie je się go wspólnie z jednego, dużego talerza. Kaszę kuskus je się tam i na co dzień, ale jest to także danie towarzyszące świętom religijnym, pogrzebom oraz weselom.
Wszędzie gdzie kuskus jest kaszą popularną, je się go najczęściej z mięsem lub z warzywami. Czasami stanowi on także składnik zup. Nawet w Polsce wiele osób zamienia kaszę jęczmienną kuskusem przygotowując tradycyjny krupnik. Kraje arabskie słyną z dość charakternej i ciekawej kuchni, tak więc możemy tam spotkać się także z daniami robionymi na bazie kuksusu, przygotowanymi na sposób słodko- kwaśny. Do kaszy dodaje się wtedy cebulę, rodzynki, cynamon, migdały, cukier i wiele innych tego typu dodatków.
Określenia kuskus używa się zarówno dla kaszy, jak i samej potrawy przygotowywanej z tego produktu.
Co zawiera kuskus?
100 g kaszy kuskus to ok. 360 kalorii. Kasza ta ma w sobie dużo białka i pod tym właśnie względem wyróżnia się na tle innych kasz. Kuskus nie zawiera cholesterolu, ma także niewielką ilość tłuszczu. Jest to więc produkt, który polecany jest osobom dbającym o linię i o zdrową dietę. Jest lekkostrawny, nie obciąża zbytnio układu trawiennego. Kuskus jest ogólnie bardzo zdrową odmianą kaszy, ponieważ znajdziemy w nim sporo żelaza, sodu, wapnia, fosforu, błonnika oraz witamin z grupy B. Może nie każdy o tym wie, ale by żelazo wchłaniało się lepiej, dobrze jest je przyjmować wraz z produktami bogatymi w witaminę C. W przypadku kuskusu może to być np. jedzenie go wraz z warzywami, które bogate są w tą witaminę- np. papryka czy natka pietruszki. Kuskus zawiera w sobie całkiem sporo kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponadto kwas ten reguluje funkcjonowanie i powstawanie wszystkich komórek organizmu. Odpowiednia ilość kwasu foliowego przyjmowana wraz z pożywieniem chroni także skutecznie przed anemią. Ponadto kuskus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera potas, magnez, miedź, niacynę, cynk i mangan.
Pamiętać trzeba, iż kuskus produkowany jest z pszenicy, a co za tym idzie jest produktem zawierającym gluten. Nie jest więc wskazany dla osób chorujących na celiakię. Jeśli chodzi o dzieci, to kasza ta jest wskazana dla tych niemowląt, które ukończyły już 9. miesiąc życia. Kobiety w ciąży mogą kuskusem śmiało zastępować ziemniaki czy makaron, ponieważ ma on znacznie więcej dobrych wartości dla pań w tym stanie.
W naszym sklepie dostać można różne warianty kaszy kuskus m.in. kuskus perłowy oraz kaszkę kuskus, a także kuskus w wersji razowej. Kuskus perłowy, inaczej mhammas, cechuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu oraz wapnia. Kuskus perłowy mhammas jest podstawowym składnikiem kuchni arabskiej, północno-wschodniej Afryki i południowych krajów europejskich. Jeśli więc lubimy inspirować się kulinarnie tymi rejonami świata, warto wypróbować ten kuskus do kulinarnych eksperymentów. Kuskus perłowy nadaje się idealnie do zup, sałatek, dań słodkich jak i wytrawnych. Z kolei kuskus razowy jest otrzymany z pełnoziarnistej mąki semolinowej. Jest świetny do dań głównych, pasuje do duszonych lub grillowanych warzyw, świetnie nadaje się do potraw zapiekanych oraz do sałatek.
Inspiracja na dania z kuskusem
Kuskus to kasza, którą można jeść na 1000 sposobów. Podobnie jak inne rodzaje kasz- gryczana, jęczmienna czy jaglanka- dobrze komponuje się z gulaszami, sosami, z mięsem czy z warzywami. Jednym z ciekawszych sposobów na zrobienie pysznego dania z użyciem kuskusu jest nafaszerowanie nim papryki i zapiekanie jej.
By przyrządzić taką potrawę potrzeba będzie: 2 papryk (najlepiej średnich lub większych), 1/3 szklanki bulionu, 1/3 szklanki kuskusu, trochę oliwy z oliwek, garść szczypiorku, garść natki pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 3 łyżki nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni, ok. 10 kostek sera feta (niezbyt dużych).
Papryce odcinamy górną część, wydrążamy gniazda nasienne. Do wnętrza papryki wsypujemy po szczypcie soli i pieprzu oraz skrapiamy ją oliwą. Tak przygotowaną paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy przez kilka minut to wstępnego zmiękczenia. Suchy kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszamy go wraz z przyprawami oraz pietruszką i szczypiorkiem. Tak przygotowaną kaszę łączymy następnie z resztą składników- serem feta, nasionami słonecznika i pomidorkami. Farszem nadziewamy papryki i pieczemy je jeszcze przez kolejne 20 minut do miękkości.
Smacznego! Wszelkie składniki na ten przepis znajdziesz w naszych delikatesach.
Czy Albert Fresh realizuje dowóz zakupów na terenie całego Krakowa?
Delikatesy Albert Fresh dowożą zakupy w całym Krakowie, od Prądnika Białego po Bieżanów i od Bronowic po Nową Hutę, a także w najbliższych gminach w promieniu do 30 km od Krakowa.
Jak przygotować kuskus?
Kasza kuskus jest prosta w przygotowaniu. Zaleca się wstępnie ją chwile podprażyć na suchej patelni. Później przesypać ją do miski i zalać wodą w stosunku 2:1. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa do spożycia.
Dania z kuskusem- co można z niego zrobić?
Możliwości jest wiele. Kuskus nadaje się np. do przygotowania go w formie sałatki z grillowanym bakłażanem, do zrobienia paluszków rybnych w panierce z kuskusa, do wykonania tagine z jagnięciną, etc. Kuskus możemy dodać także do krupniku i zastąpić nim tradycyjną kaszę jęczmienną.
Kasza kuskus z czym komponuje się najlepiej?
Pomidory, soczewica, cebula, cukinia, bakłażan, marchewka, kurczak, jagnięcina, baranina, ryby i wiele innych produktów- z nimi właśnie kuskus smakuje najlepiej. Wielu lubi jeść go także na słodko, a w takim wypadku świetnie smakuje z rodzynkami, z daktylami, morelami, z suszoną żurawiną oraz z suszonymi śliwkami.
Kuskus- zalewać wodą czy gotować go na parze?
Tradycyjna metoda to metoda polegająca na gotowaniu kuskusu na parze w specjalnym garnku nad bulionem warzywnym lub mięsnym. Dziś najbardziej popularne kasze kuskus to kasze instant, które pozwalają na przygotowanie posiłku w kilka minut.