Bez kaszy jęczmiennej nie ma mowy o dobrym i pożywnym krupniku, a sama ta kasza dostępna jest w wielu odmianach, z których to wyczarować można pyszne potrawy. Kasze to ogólnie jedne z najbardziej zdrowych produktów spożywczych jakie goszczą na naszych talerzach. Czy to kasza jęczmienna czy każda inna kasza- warto zastąpić nią ziemniaki, ryż czy inny dodatek obiadowy.
W delikatesach internetowych Albert Fresh oferujemy Wam szeroki wybór wszystkich odmian kaszy jęczmiennej- kaszę jęczmienną perłową, pęczak, kaszę mazurską oraz kasze w wersjach drobnej, grubej i średniej. Kasza jęczmienna to świetna baza do wielu pysznych potraw- nie bój się z nią eksperymentować w kuchni. Kup u nas niezbędne artykuły spożywcze i ciesz się licznymi kulinarnymi odkryciami!
Kasza jęczmienna właściwości
Kasza jęczmienna jest kaszą powstającą z jęczmienia. Posiada ona szaro- zielonkawy kolor, ma różne odmiany. Rodzaje kaszy zależne od tego jaki stopień rozdrobnienia produktu wybierzemy i tak: całe ziarno jęczmienia nazywa się pęczakiem, a poza tym mamy jeszcze kaszę jęczmienną łamaną (wiejską, jest to ziarno rozdrobnione, ale nie polerowane), a także kaszę perłową mazurską (pozbawione łuski ziarno, poddane procesowi łamania i polerowania) oraz kaszę perłową prażoną. Kasza mazurska może być dodatkową kaszą drobną, średnią lub grubą. Kasza jęczmienna najbardziej kojarzone jest oczywiście z krupnikiem, chociaż dobrze sprawdza się także w gołąbkach, w daniach zapiekanych czy nawet w sałatkach.
Kasza jęczmienna jak i inne kasze to całe bogactwo witamin, minerałów oraz niezbędnych nam wartości odżywczych. W zbożu tym znajdziemy witaminy z grupy B- najwięcej mamy w nim witaminy B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwas foliowy oraz krzem, cynk, wapń, mangan i miedź. Tak duże źródło prozdrowotnych właściwości sprawia, ich kasza jęczmienna jest polecana szczególnie osobom z różnymi niedoborami- np. występującymi przy anemii.
Kasza z jęczmienia to także nieocenione źródło błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. To właśnie błonnik pozwala usunąć z organizmu reszki pokarmowe, wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, a nawet obniża poziom cholesterolu we krwi (odpowiadają za to konkretnie beta- glukany, które są składową rozpuszczalnej formy błonnika). Według badań spożywanie codziennie 3 g beta-glukanu z jęczmienia obniża poziom cholesterolu LDL o 19-24%. Beta- glukan sprawia także, iż kasza jęczmienna to dobry prebiotyk- stanowi on pożywkę dla wzrostu pożytecznych bakterii mikroflory jelitowej.
100 g suchej kaszy jęczmiennej to tylko 350 kcal. Ponadto w takiej gramaturze znajdziemy także 12,5 g białka, 73 g węglowodanów, 1,2 g tłuszczy. Oczywiście im bardziej przetworzona, rozdrobniona i polerowana będzie kasza, tym bardziej będzie pozbawiona wartości. Wraz z wyższym procesem przetworzenia traci ona ilość witamin z grupy B, witaminę E, magnez oraz potas.
Dobre właściwości kaszy jęczmiennej sprawiają, iż jest ona polecana zwłaszcza osobom z wysokim cholesterolem, cierpiącym na schorzenia układu krążenia, diabetykom, osobom zrzucającym zbędne kilogramy oraz osobom żyjącym w chronicznym stresie.
Jaką kaszę jęczmienną wybrać?
Jak więc widać, co do kaszy jęczmiennej mamy całkiem spory wybór, który pozwala nie nudzić się kulinarnie. Źródła historyczne wskazują jakoby kasza jęczmienna była znana już 7000 lat p.n.e. i była jednym z głównych artykułów menu dawnych Greków, a nawet Egipcjan.
Ze wszystkich odmian kaszy jęczmiennej najzdrowszy jest oczywiście pęczak, gdyż jest to ziarno najmniej przetworzone spośród pozostałych. Niestety najczęściej jemy jednak kaszę perłową, a pęczak jest bardzo niedoceniany. Warto to zmienić. Pęczak to całe ziarno jęczmienia, które pozbawione zostało jedynie łuski. Kaszę pęczak można z powodzeniem jeść na ciepło jak i na zimno, a także na słodko jak i wytrawnie. Kasza ta to dobry sposób na pożywne śniadanie- można ją połączyć chociażby z owocami. Inspiracją na takie śniadanie może być np. połączenie pęczaku wraz z obraną i pokrojoną pomarańczą, prażonymi ziarnami słonecznika, miodem oraz pestkami dyni i sezamem. To coś na kształt owsianki, która dobrze, by się stała codziennym, zdrowym nawykiem. Pęczak jest także wskazany dla osób, które walczą z nadwagą- jęczmień moduluje poziom cukru we krwi, zapobiega szczytom i spadkom cukru, a tym samym pozwala na uczucie sytości na długo.
Pęczak to idealna kasza do wykonania kaszotto. Można z niej zrobić np. kaszotto z kurczakiem, cukinią oraz bobem- to danie, które można robić zdecydowanie przez okrągły rok, w lecie z bobu świeżego, w zimie z mrożonego. By wykonać taką potrawę potrzebne będą: 1/4 szklanki pęczaku, 1 filet z kurczaka, cebula, 200-300g bobu, cukinia, szklanka bulionu, 2 garści szpinaku oraz 1/4 szklanki białego wytrawnego wina. Bób wystarczy ugotować, na patelni podsmażyć kurczaka, zalać go winem, a następnie wrzucić na nią suchy pęczak. Gdy wino odparuje wlewamy bulion, gotujemy całość aż do miękkości kaszy. Na sam koniec wrzucamy cukinię pokrojoną w kostkę, chwile dusimy, następnie dodajemy ugotowany bób i posiekany szpinak. Po zdjęciu dania z patelni możemy posypać je szczypiorkiem.
Jeśli z kolei mamy ochotę na tradycyjny krupnik, to do jego wykonania niezbędna będzie kasza jęczmienna perłowa. Krupnik to jedna z najzdrowszych zup, jakie możemy sobie zaserwować. Jest to typowo staropolska zupa, która była najsłynniejsza na ziemiach polskich i na ziemiach litewskich. Z pewnością zajadała się krupnikiem polska i litewska szlachta. To właśnie krupnik serwowany był na dworskich przyjęciach. Choć najczęściej robi się go z kaszą jęczmienną, to część osób coraz częściej wybiera przyrządzanie krupniku na kaszy jaglanej, która także jest jedną z najzdrowszych kasz. Zupę tą przyrządzić można na wywarze warzywnym lub mięsno- warzywnym, w zależności co bardziej nam smakuje. Najważniejszymi cechami krupniku jest to, iż jest to zupa i pożywna i niskokaloryczna. To danie bogate w błonnik, fosfor, potas, żelazo oraz miedź. Czasem krupnik kojarzy nam się z zupą na wzmocnienie i prawidłowo. To świetna zupa dla tych, którzy są przemęczeni, przepracowani lub dopada ich jakaś infekcja.
Jeśli macie apetyt na tradycyjny, bogaty krupnik, to w naszym sklepie znajdziecie wszelkie składniki do jego przygotowania.
Zdrowe kasze tylko w Albert Fresh
Jako Polacy jemy z roku na rok coraz więcej kasz i jest to bardzo dobry trend świadczący o tym, że wiemy, co zdrowe. Jednymi z najzdrowszych kasz są bez wątpienia kasza jaglana oraz jęczmienny pęczak. Kasza jaglana to kasza bezglutenowa, delikatna w smaku, pełna antyoksydantów i cennych substancji bioaktywnych. Drugie miejsce przyznamy pęczakowi- zawarte w ziarnach jęczmienia beta-glukany mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz regulacji poziomu glukozy. Regularne spożycie jęczmienia może w pewnym stopniu uchronić przed rozwojem chorób dietozależnych. Trzecie miejsce na naszym podium zajmuje kasza gryczana, która jak jaglanka nie zawiera glutenu. Kasza gryczana pełna jest korzystnych dla zdrowia aminokwasów, np. lizyny; jedzenie kaszy gryczanej wpływa korzystnie na profil lipidowy, chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem i innymi tego typu chorobami.
Te i inne kasze znajdziecie oczywiście w naszej ofercie. Serdecznie zapraszamy do zrobienia zdrowych zakupów!
Gdzie w Krakowie dostać można szeroki asortyment kasz?
Polecamy nasze delikatesy, w których nie tylko kupisz kasze, ale także przywieziemy Ci je pod wskazany adres. W Albert Fresh dostaniesz każdy rodzaj kaszy- gryczaną, jęczmienną, jaglaną, mannę, kuskus, bulgur i wiele innych propozycji. Zakupy dowozimy w Krakowie oraz na terenie najbliższych gmin.
Mówi się, że kasza na długo zaspokaja apetyt. Czy to prawda?
Tak, kasze są pełne błonnika oraz mają niski indeks glikemiczny, zwłaszcza kasze grube i nieprzetworzone. Węglowodany w nich zawarte rozkładają się powoli, a dzięki glukozie mamy energię przez minimum kilka godzin.
Czy powinno się traktować kaszę jako podstawę diety?
Oczywiście, kasza sprawdzi się tutaj o wiele lepiej niż np. ziemniaki czy ryż. Kasze to produkty zbożowe, a te klasyfikowane są w piramidzie żywienia jako jedne z najistotniejszych. Przy czym należy sięgać po kasze jak najmniej przetworzone.
Jakie kasze będą wskazane dla osób walczących z celiakię?
Osoby takie muszą wykluczyć ze swojej diety gluten, dlatego dedykowane są im kasze pozbawione tego składnika. Osoby cierpiące na celiakię powinny jeść kaszę jaglaną, gryczaną oraz kukurydzianą.
Jak przechowywać kasze?
Kasze należy przechowywać w zacienionym miejscu wraz z innymi produktami sypkimi. Miejsce to (np. szafka) powinno być chłodne oraz przewiewne. Kaszę najlepiej jest przesypać do szklanego, plastikowego lub blaszanego pojemnika.