Kasza jaglana to bez wątpienia jedna z najzdrowszych kasz jakie możemy na co dzień zaserwować sobie i swojej rodzinie. Jest świetnym zamiennikiem dla ziemniaków czy ryżu, idealnie komponuje się z mięsem, z warzywami, z wszelkimi sosami. Jest dużo zdrowsza niż inne dodatki do potraw, dlatego zdecydowanie warto włączyć ją w swoje menu. A przy tym cena kaszy jaglanej nie jest wygórowana.
Delikatesy Albert Fresh oferują Wam różne rodzaje kasz jaglanych- te tradycyjne oraz kasze bio, a także kaszę jaglaną ekspandowaną, która może być świetnym dodatkiem do porannego śniadania. Zapraszamy na zakupy, dowieziemy co trzeba!
Zdrowie zaklęte w kaszy jaglanej
Kasza jaglana to produkt, który pochodzi ze zboża, z prosa. Kasza ta nie jest niczym nowym, była znana już przed tysiącami lat i chętnie uprawiana oraz wykorzystywana na terenie Azji, zwłaszcza w Indiach oraz na terenie Afryki. Śmiało można stwierdzić, iż kasza jaglana jest najstarszą uprawianą kaszą- proso uprawiano już w neolicie, a więc bez mała ok. 4000 lat temu. Niegdyś kasza ta zyskała nawet miano polskiego ryżu, na naszych ziemiach została bowiem także doceniona i często gościła na naszych stołach. Przez wiele lat była zapomniana, dziś znów wraca do łask. Dzieje się tak dlatego, iż nasze nawyki żywieniowe zmieniają się na coraz zdrowsze, nie ma tu miejsca na przypadek, wybieramy produkty bogate w wartości odżywcze, w witaminy i w minerały. Poszukujemy także produktów spożywczych, które są i zdrowe, i łatwe do przygotowania, a kasza jaglana spełnia w 100% oba te wymagania.
Co dobrego, czyli odżywczego znajdziemy w kaszy jaglanej? Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana to także bogactwo żelaza, miedzi oraz mnóstwa witamin z grupy B, zwłaszcza witamin B1, B2 i B6. 100 g suchej kaszy jaglanej zawiera ok. 350 kalorii, 72 g węglowodanów, 3 g tłuszczu, 10,5 g białka, 3 g błonnika, a także sporo wapnia, magnezu, cynku, żelaza oraz wspomnianych już witamin.
Kasza jaglana jest kaszą lekkostrawną, nie zawiera glutenu i jest polecana w zasadzie każdemu. Brak glutenu sprawia, iż kasza ta jest świetnym produktem w rozszerzaniu diety niemowląt, w momencie, gdy chcemy tą dietę wzbogacić o pierwszy produkt zbożowy. Kasza jaglana jest niezastąpionym produktem w momencie, gdy dopada nas infekcja wirusowa. Jaglanka wykazuje bowiem silne właściwości przeciwwirusowe, a także oczyszcza organizm z nadmiaru śluzu, czyli np. z kataru.
Wartym podkreślania jest fakt, iż kasza działa na nasz organizm zasadotwórczo, a więc pozwala odkwasić organizm. Niektórzy przechodzą nawet na tzw. detoks jaglany, a więc specjalny rodzaj diety, który ma odkwasić organizm. Równowaga kwasowo- zasadowa jest niezbędna do tego, by organizm funkcjonował prawidłowo i był zdrowy. O detoksie napiszemy więcej w dalszej części tekstu. Ponadto kasza jaglana to źródło witaminy E, czyli witaminy młodości, a także lecytyny, która świetnie wpływa na koncentrację i na zapamiętywanie. Według medycyny chińskiej, kasza jaglana ma właściwości silnie rozgrzewające, które są wskazane przy wszelkich przeziębieniach i wychłodzeniu organizmu. Kasza ta zawiera w sobie sporą dawkę krzemu, co jest rzadkie w przypadku artykułów spożywczych, a kaszę jaglaną czyni jeszcze bardziej wyjątkową. Krzem wpływa bardzo mocno na prawidłową mineralizację kości, jest bardzo ważny po wszelkich urazach, pozwala zapobiegać odwapnieniu kości. Ale krzem to także jeden z głównych budulców włosów, skóry i paznokci, a więc jaglanka ma także bardzo korzystny wpływ na ich wygląd i ogólną kondycję. Co równie istotne, krzem wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Kolejną zaletą jaglanki jest to, iż jest ona również bogata w antyoksydanty, a więc substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Detoks jaglany- czy warto?
Jak już wspomniano, kasza jaglana to świetny sposób na regulowanie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu. By to osiągnąć niektórzy przechodzą na tzw. detoks jaglany, czyli dietę jaglaną opartą o jedzenie popularnej jaglanki. Jaglana kasza nie dość, że odkwasza organizm, to jeszcze pozwala świetnie go oczyścić oraz pozbyć się toksyn w nim zalegających. Detoks jaglany jest detoksem bezpiecznym i zdrowym, nie polega bowiem na tym, by się głodzić, a wręcz przeciwnie- będąc na diecie jaglanej dostarczamy naszemu organizmowi wielu wartości odżywczych i witamin znajdujących się w jagłach.
Zanim przejdzie się na detoks jaglany, warto przygotować do niego swój organizm. Już tydzień lub dwa przed rozpoczęciem detoksu warto zadbać o dobre nawodnienie, warto także zaprzestać jedzenia wysoko przetworzonych dań oraz spożywania dużej ilości herbaty, kawy, słodkich napojów, etc.
Detoks jaglany powinien trwać 12 dni, kiedy to spożywamy jaglankę wraz z warzywami i z owocami, w jakich chcemy konfiguracjach. Można więc robić dania z kaszy jaglanej z dodatkiem grillowanych warzyw, z cukinią, papryką, można jeść ją także na słodko- np. z jabłkiem oraz z cynamonem. Początek każdego dnia na takim detoksie to konieczność wypicia dwóch szklanek alkaicznej wody, można także wypić z rana kleik z siemienia lnianego. Następnie przez cały dzień w porze standardowych posiłków jemy potrawy z jaglanki, co właśnie jest sednem diety jaglanej.
Jakie korzyści przynosi organizmowi taki detoks? To dobry sposób na oczyszczenie swojego organizmu z toksyn, a jednocześnie nie trzeba się przy tym głodzić jak w przypadku innych detoksów. Dieta jaglana pozwala więc poczuć się lekko, zrzucić nawet kilka kilogramów- zwłaszcza jeśli dobre nawyki żywieniowe przeniesiemy także na czas po detoksie. Często detoksy powodują słabsze samopoczucie wynikające z uczucia głodu- w przypadku detoksu jaglanego tak się nie dzieje, nie głodzimy się i czujemy się dobrze, a jednocześnie dużo lżej.
Co dobrego przyrządzić z kaszy jaglanej?
W Albert Fresh dbamy o to, byś miał dostęp do wszystkich składników niezbędnych do wykonania sycących, pysznych i zdrowych dań. Jeśli więc wybierzesz kaszę jaglaną, możesz do niej u nas dobrać pozostałe składniki potrzebne do zrobienia pełnowartościowego posiłku.
Kasza jaglana jest świetna na śniadanie i nie tylko. Propozycją śniadaniową z jej wykorzystaniem może być przepis na zapiekaną kaszę jaglaną z jabłkami i z cynamonem. By ją przyrządzić trzeba pół szklanki suchej kaszy, 500ml mleka roślinnego lub krowiego, kilka łyżek cukru trzcinowego, 2-3 jabłka, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki masła. Kaszę gotujemy w mleku wg zaleceń podanych na opakowaniu. Jabłka starte na tarce o dużych oczkach smażymy na patelni na maśle wraz z cynamonem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, do naczynia żaroodpornego wkładamy jedną część kaszy, przykrywamy ją jabłkami, a nie kładziemy drugą część kaszy. Na wierzchu sypiemy cynamon oraz układamy kilka kawałków masła, by całość była niezbyt sucha. Pieczemy około 20 minut.
Kasza jaglana nadaje się także do zrobienia jaglanej szarlotki, cukinii faszerowanej kaszą jaglaną, kotletów curry z kaszy jaglanej, burgerów z indyka i kaszy jaglanej i wielu innych potraw.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Przed gotowaniem kaszy dobrze jest ją przepłukać na sitku. Do ugotowania 1 szklanki kaszy jaglanej potrzeba 2,5 szklanek wody. Do wody można dolać troszkę oleju. Kaszę gotujemy dotąd, aż wchłonie ona całą wodę, w której się gotuje.
Jak przechowywać kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną dobrze jest przesypać z oryginalnego opakowania do szklanego lub blaszanego naczynia czy słoika. Kaszę przechowujemy w szafce z innymi sypkimi produktami, musi to być miejsce suche, zacienione oraz przewiewne.
Czy w Krakowie można kupić kaszę jaglaną z dowozem do domu?
Oczywiście, jest to możliwe w delikatesach online Albert Fresh. Posiadamy kaszę bio oraz tradycyjną. Dowozimy zakupy na terenie Krakowa oraz ościennych gmin.
Co to znaczy, że kasza jaglana jest ekspandowana?
Ekspandowanie to obróbka ciśnieniowa i termiczna, której wynikiem jest nadmuchanie ziaren oraz zwiększenie ich objętości. Ekspandowana kasza jaglana będzie świetna jako dodatek do musli, do jogurtu, do sałatek, wypieków i innych deserów.
Czy kasza jaglana jest zalecana dzieciom?
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, dlatego zaleca się dawać ją dzieciom. Można podać ją niemowlakowi, gdy ten skończy 6. miesiąc życia. Kasza jaglana dobrze sprawdza się również we wspomaganiu leczenia przy infekcji dróg oddechowych.