Kasza gryczana spośród wszystkich rodzajów kasz gości na naszych stołach najczęściej. Można śmiało powiedzieć, że jest w Polsce królową wśród kasz. I bardzo dobrze, bo nie dość, że jest smaczna i sycąca, to jeszcze zawiera w sobie cały szereg niezbędnych dla zdrowia witamin oraz minerałów.
W delikatesach Albert Fresh kupisz kaszę gryczaną niepaloną jak i prażoną, a także białą kaszę gryczaną. Z kaszy tej można zrobić wiele dań, jest idealna do wszelkich gulaszów i sosów grzybowych, jest także często wykorzystywana do przyrządzania dań regionalnych- np. w Polsce południowo- wschodniej. Kasza gryczana z warzywami to także jeden z kulinarnych klasyków, bardzo częsty wśród wegan i wegetarian. Zapraszamy na zakupy i inspirowania się ciekawymi przepisami, a następnie eksperymentowania z kaszą gryczaną we własnej kuchni!
Gryka – kasza gryczana
Kasza gryczana pozyskiwana jest z rośliny o nazwie gryka zwyczajna (Fagopyrum Mill). Jest to roślina zaliczana do zbóż, która wykazuje się dużymi właściwościami prozdrowotnymi. Gryka jest rośliną rdestowatą uprawianą głównie w Europie i w Azji, gdyż by wzrastać potrzebuje ona klimatu umiarkowanego. Odmianami uprawianymi w naszym kraju najczęściej są Emka, Oranta, Hruszowska i Panda. Grykę uprawia się w cieplejszych rejonach naszego kraju- jest to zboże, które jest dość wrażliwe na wahania temperatur i na niskie temperatury. Wizualnie roślina ta nie jest może bardzo atrakcyjna- posiada długie łodygi, dorasta do 100 cm, ma niezbyt gęste liście, gdy kwitnie pojawia się u niej różowawy kwiatostan z drobnymi kwiatami- ale cały sekret tkwi w tym, co z niej otrzymujemy. Z zapylonych przez pszczoły i muchówki kwiatów powstają brązowe, trójkątne owoce, z których robiona jest kasza gryczana i kasza krakowska, ale także mąka gryczana czy nektar z gryki- bardzo korzystny przy dolegliwościach ze strony układu krążenia. Każdy na pewno jadł także choć raz miód gryczany- ciemny, wyrazisty, produkowany przez pszczoły w czasie kwitnienia rośliny. Mąka gryczana, tak samo jak kasza, wykorzystywana jest w kuchni dość szeroko. Z powodzeniem można z niej robić naleśniki, pierogi, makarony, wszelkie placki oraz chleby.
Z ciekawostek na temat gryki warto wiedzieć to, iż jest to roślina, która uprawiana była już 2000 lat p.n.e., a rejonami, gdzie znano ją najpowszechniej były górzyste rejony Indii. To mongolscy i tatarscy najeźdźcy przywieźli grykę do Europy, a stało się to dopiero w wieku XIV, wcześniej zboże to znane było jedynie w Azji. Hreczka i poganka- takie nazwy nadali gryce Polacy wtedy, gdy stała się i u nas popularna, a polscy chłopi zajęli się jej uprawą. Dziś jesteśmy jednym z największych producentów gryki na świecie, choć uprawia się ją także w Niemczech, w stanach Zjednoczonych, w Rosji oraz w krajach bałkańskich. Najwięcej gryki sieje się u nas w "cieplejszych" województwach zachodniej Polski- na Dolnym Śląsku oraz na Pomorzu Zachodnim. Można ją także dość często zobaczyć na polach Lubelszczyzny. Gryka staje się zbożem coraz bardziej popularnym, a to głównie za sprawą dobrych nawyków żywieniowych konsumentów, którzy szukają zdrowych zbóż i kasz oraz dobrej mąki- produktów ekologicznych i pełnych cenionych wartości odżywczych.
Kasza gryczana- co w sobie kryje?
Kasza gryczana, czyli gryka ma w sobie całe bogactwo cennych składników. Do takich należy z pewnością białko- zboże ma go więcej, w im bardziej przyjaznym klimacie wzrastało. Szacuje się, iż białko w gryce występuje w 16- 19% jej masy. To, co także jest wyróżnikiem kaszy gryczanej, to obecność bardzo wartościowych aminokwasów egzogennych. Nie możemy wyprodukować ich sobie sami, dlatego koniecznym jest dostarczanie ich organizmowi wraz z pożywieniem. Do aminokwasów takich zaliczyć można przykładowo lizynę. Lizyna znajduje się w mięśniach, ścięgnach i kościach, bierze udział w produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał, przyczyniają się do tworzenia kolagenu. Lizyna wykazuje także pozytywne działanie na kondycję psychiczną.
Kasza gryczana bogata jest w błonnik w formie rozpuszczalnej jak i w formie nierozpuszczalnej. To właśnie błonnik nierozpuszczalny działa dobrze na perystaltykę jelit oraz ogólnie na dobre funkcjonowanie układu trawiennego. Błonnik rozpuszczalny obniża z kolei poposiłkową glikemię oraz poziom cholesterolu. Poza tym kasza gryczana cechuje się niskim indeksem glikemicznym (54), tak więc może być śmiało spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. Nie zawiera glutenu, a więc będzie odpowiednia dla osób, którego go nie tolerują lub unikają go w swojej diecie.
Kasza gryczana zawiera szereg witamin z grupy B oraz witaminy E i K, jest także bogata w dobroczynne pierwiastki, mianowicie w wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej dostarcza organizmowi około 95 kalorii, w tym 3,4 g białka, 0,6g tłuszczy oraz ok. 20 g węglowodanów i prawie 3 g błonnika.
Prażona czy niepalona? Jaka Kasza jest odpowiednia
W delikatesach Albert Fresh masz do wyboru dwa rodzaje kaszy gryczanej, a mianowicie kaszę prażoną (paloną) oraz nieprażoną (niepaloną). Zdecydowanie częściej na naszych stołach gości kasza prażona, jest ona ciemniejsza i ma bardziej intensywny smak. Jednakże w porównaniu z kaszą niepaloną posiada ona mniej zdrowych składników, w tym witamin. Kasza prażona ma mocno brązowy kolor, z kolei kasza niepalona ma kolor naturalnej gryki, który można określić jako kremowo- zielonkawy. Obróbka temperaturowa sprawiła, iż kasza prażona może jest smaczniejsza, bardziej wyrazista, ale i pozbawiona tego, co najcenniejsze.
W sklepach można także czasem spotkać gryczaną kaszę krakowską, inaczej nazywaną kaszą gryczana białą. Jej ziarna są sporo mniejsze, bardziej rozdrobnione i poddane polerowaniu. W związku z taką obróbką kasza ta jest zdecydowanie mniej odżywcza. A skąd w ogóle nazwa krakowskiej kaszy gryczanej? Otóż wzięło się to stąd, iż do Warszawy z Krakowa przywiozła ją Anna Jagiellonka, która wprost ją uwielbiała.
Kasza gryczana w kuchni – sprawdź co jesz
Można powiedzieć, iż kuchnia polska od lat stoi na daniach z kaszy gryczanej. Z jej użyciem robi się wiele potraw regionalnych- przykładem na to jest np. pieróg gryczany pochodzący z rejonów Zamojszczyzny. Dzisiaj także bardzo chętnie wykorzystujemy kaszę do przyrządzania wielu dań. Cenimy ją nie tylko ze względu na smak, ale i przez to, iż jest ona składnikiem, z którego można zrobić wiele wartościowych odżywczo potraw. Kasza gryczana jest najczęściej stosowana do dań mięsnych, świetnie komponuje się ze wszelkimi gulaszami, z sosami grzybowymi, ale i z rybami czy z grillowanymi warzywami. Jeśli ktoś jest amatorem pierogów, to na pewno skusi się na pierogi z farszem z gryki. By przygotować taki farsz potrzeba kaszy gryczanej, twarogu półtłustego, śmietanki 30%, soli oraz pieprzu.
Innym ciekawym pomysłem na kaszę gryczaną jest np. zjedzenie jej z dynią i z jarmużem w wersji smażonej na patelni. To danie, które będzie stanowić idealny jesienny posiłek, kiedy dyni mamy pod dostatkiem- rozgrzewające, sycące i bardzo zdrowe.
Czy w delikatesach Albert Fresh w Krakowie można dostać kaszę gryczaną bio?
Oczywiście, sklep oferuje kaszę tradycyjną jak i w wersji bio. Kaszę dostarczamy wprost pod wskazany adres- działamy na terenie Krakowa oraz w najbliższych gminach leżących w sąsiedztwie stolicy Małopolski.
Jak gotować kaszę gryczaną białą?
Przed gotowaniem dobrze jest kaszę taką przepłukać. Kaszę wrzucamy do garnka z wodą, a gdy zacznie się gotować gotujemy ją nie dłużej niż 8-10 minut.
Jak długo gotować kaszę prażoną, a jak długo nieprażoną?
Kaszę prażoną gotuje się zazwyczaj trochę krócej- nieraz wystarczy maksymalnie 7 minut. Z kolei kasza nieprażona gotuje się dłużej, ponieważ wcześniej nie została poddana obróbce termicznej- gotuje się ją ok. 15 minut. Obie kasze przed gotowaniem warto przepłukać.
Czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia kaszy gryczanej?
Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i na ogół poleca się ją każdemu. Niemniej jednak unikać jej powinny osoby borykające się z chorobą wrzodową.
Największe zalety kaszy gryczanej to...?
Na pewno dość spora zawartość magnezu, żelaza oraz łatwo przyswajalnego białka. Kasza gryczana zawiera także rutynę i kwercetynę, które bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny.