Wiedziałeś o tym, że cukier posiada kilka rodzajów, które wykorzystuje się na wiele różnych sposobów, w zależności od tego, jaką mają konsystencję? Zaliczyć można do nich cukier trzcinowy, cukier brzozowy, ksylitol, erytrytol, stevię, a często i jego zamienniki, takie jak miód, czy też niektóre syropy. Istnieje również cukier puder, jednak ten rodzaj nie jest używany ani do słodzenia herbaty czy kawy, ani do gotowania potraw. Można go natomiast użyć do wypieków w postaci ozdobnego lukru lub jako posypkę na racuchy. Zwykłą formę tego produktu uzyskuje się z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Osoby na diecie, które dbają o swoją sylwetkę oraz te, które borykają się z cukrzycą wolą go unikać w swojej diecie, dlatego częściej sięgają po te zdrowsze zamienniki cukru białego. Nic dziwnego, ponieważ w dzisiejszych czasach cukier dodawany jest praktycznie do wszystkiego. Mamy z nim kontakt praktycznie codziennie i często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Można go dostrzec również w składzie wód smakowych oraz gotowych dań, w których w ogóle nie powinien się on znaleźć. Cukier biały dodaje energii, poprawia samopoczucie, jednak tylko na moment. Czy ta chwila przyjemności jest tego warta? Musimy zdać sobie sprawę z tego, że wszystko spożywane w nadmiarze może szkodzić, tak jest również z tym produktem. Jeśli go nie ograniczymy lub odstawimy, będzie przyczyniał się do niebezpiecznych chorób, a także problemów skórnych. Jak zatem wpływa on na nasz stan zdrowia i czy faktycznie powinno się z niego zrezygnować?
Cukier biały, brązowy, trzcinowy, a ksylitol – czym się od siebie różnią?
Jeśli chcemy zakupić prawdziwy cukier brązowy, musi sprawdzić na opakowaniu, czy ma on napisać „nierafinowany”. Dzięki temu szczegółowi możemy odróżnić, który produkt jest tym wartościowym, nie posiadającym jedynie pustych kalorii. Produkt ten jest źródłem składników mineralnych – co prawda nie ma ich zbyt dużo, jednak w zwykłym cukrze nie ma ich w ogóle. Natomiast cukier brązowy, który określany jest jako rafinowany, to zwykły cukier biały, któremu po prostu zmieniono sztucznie kolor. Proces rafinacji polega na rozdzielaniu sacharozy od melasy, która zawiera w sobie cenne witaminy oraz minerały. Nie ważne z czego utrzymujemy cukier, już tak zwyczajnie uznano, że ten trzcinowy jest o wiele zdrowszą opcją. Za to ten zwykły, to nic innego, jak sacharoza. Warto uważać podczas robienia zakupów, ponieważ półki sklepowe oferują wiele produktów, które noszą nazwę cukru brązowego, jednak nie mają nic wspólnego z cukrem trzcinowym. Wielu klientów wrzuca do koszyka taki produkt z myślą, że nabyli cukier trzcinowy. Niestety, coraz mniej osób zajmuje sobie czas czytaniem etykiet. Trzeba wiedzieć, iż często zdarza się tak, że cukier brązowy, to nic innego tak tradycyjny buraczany cukier biały, który swój kolor zawdzięcza karmelowi. Cukier biały rafinowany staje się automatycznie produktem bez żadnych wartości, gdy jego dodatkiem jest melasa. Niektórzy producenci stosują ten trik, żeby klienci kupowali dany produkt z o wiele wyższą ceną. Zdarza się, że jest to po prostu chwytem reklamowym, ponieważ artykuł może zawierać dopisek, że jest on z nutką karmelu. Trzeba bardzo uważać, aby nie kupić produktu, który może mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Gdy coraz częściej czytamy o tym, jak niekorzystny może być biały cukier, zaczynamy rozglądać się na jego zdrowszymi zamiennikami. Oznacza to więc, że wcale nie musimy rezygnować z cukru w swojej codziennej diecie, ani w słodkich deserach. W obecnych czasach coraz popularniejszy staje się ksylitol – który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, powstaje z kory brzozy. To jednak nie wszystkie różnice między tymi dwoma produktami. Jeśli nie możesz zdecydować się, który z nich wybrać, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie ksylitol, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie jest źródłem pustych kalorii, nie jest zagrożeniem dla życia, a także posiada o wiele niższy indeks glikemiczny. Czy wiesz, ile kalorii ma łyżeczka cukru zwykłego? Jest to aż dwadzieścia kalorii, podczas gdy ksylitol dostarcza nam jedynie dwanaście kalorii. Jeśli szukasz dobrej jakości cukru brzozowego, odwiedź Delikatesy Albert Fresh w Krakowie – co prawda ksylitol cenowo wypada o wiele drożej, niż cena cukru zwykłego, jednak jest on na tyle korzystniejszy i zdrowszy, że w tym wypadku opłaca się bardziej. Może i tradycyjny cukier cenę ma niższą, to jednak nie powinno nas zachęcać do jego kupna, a przede wszystkim nasze zdrowie. Gdy spożywa się cukier biały w nadmiarze, może to doprowadzić do otyłości, poważnych chorób oraz rozwoju próchnicy. Niestety co najgorsze, taki produkt może uzależniać.
Jakie właściwości i zastosowanie ma ksylitol – czyli cukier brzozowy?
Ksylitol ma dość szerokie zastosowanie. Nie jest ono ograniczone jedynie do słodkich ciast i deserów. Świetnie radzi sobie w wyższych temperaturach, dlatego bez problemu można go wykorzystać do przetworów. Zapewniamy Cię, że nie straci w tym czasie swoich właściwości, które nawet nie są toksyczne, dlatego z łatwością się wchłania. Nic więc dziwnego, że możemy go znaleźć w paście do zębów, czy też aerozolu. Metabolizm cukru brzozowego jest zdecydowanie wolniejszy niż cukru białego. Osoby chorujące na cukrzycę oraz na insulinooporność mogą z pewnością go cenić, przede wszystkim dlatego, że nie przyczynia się on do skoków insuliny we krwi ani do jej wydzielania. Nie jest toksyczny, dlatego nie powoduje trudności we wchłanianiu, ani nie rozkłada się w przewodzie pokarmowym. Ksylitol to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Nie ma zbyt wielu kalorii, a ponadto sprawia, że mamy mniejszą ochotę na podjadanie słodyczy. Poleca się go przy osteoporozie, ponieważ dzięki niemu wapń łatwiej się przyswaja, co pozwala na odzyskanie gęstości w kościach, którą się traci wraz z biegiem czasu. Cukier brzozowy zalecany jest także dzieciom, które ukończyły trzeci rok życia, dlatego że ich układ kostny dopiero się rozwija. Zwykły cukier przyczynia się natomiast do wypłukiwania ważnych dla organizmu soli mineralnych – chociażby wcześniej wspomniana wapń. Ksylitol świetnie zapobiega próchnicy, jak i innym chorobom zębów. Jest odpowiedzialny na prawidłowe pH śliny, jak również minimalizuje styczność uzębienia ze szkodliwymi kwasami. Dzięki temu, że rozwój bakterii jest zahamowany, zęby nie mają możliwości, aby zacząć się psuć. Doskonale sprawdza się w roli płukanek do gardła, jak i ust. Używając ksylitolu możesz zapomnieć o paradontozie. Z jego pomocą Twoja odporność podrośnie się – nie straszne Ci wtedy będą przeziębienia i wirusy. Nie pozwoli, aby w Twoim organizmie rozwinęły się drożdżaki oraz bakterie. Ksylitol coraz częściej gości na sklepowych półkach. Mimo, iż jego cena może być czasem naprawdę wysoka, to jednak wiele osób wybiera go chętniej niż zwykły cukier. Jest to zdecydowanie bezpieczniejsza opcja, dlatego czasem warto pomyśleć o sobie oraz o korzyściach płynących ze stosowania tego produktu.
Czy cukier ma datę ważności?
Cukier, tak samo, jak i sól może pochwalić się tym, że posiada nieograniczony termin przydatności. Oczywiście jeśli jest on przechowywany w bardzo szczelnym pojemniku. Tyczy się to także cukru pudru, jak również cukru brązowego.
Czy cukier można zastąpić cukrem pudrem?
Jeśli chodzi o desery, to w praktycznie każdym można zamienić zwykły cukier na cukier puder. Trzeba jednak wtedy pamiętać, że należy go użyć trochę więcej, niż tego zwykłego. Dajmy na to, jeśli przepis informuje nam, że mamy dodać trzy czwarte szklanki zwykłego cukry, to w zastępstwie dajemy wskazaną ilość cukru pudru oraz dodatkowo jedną szklankę.
Jak objawia się alergia na cukier?
Jeśli mamy do czynienia z alergią na cukier, to prędzej czy później będziemy mieli z nią problem – głównie jej wysuszenie. Oprócz tego skóra może zacząć bardzo mocno swędzieć. Rozwinie się u nas łuszczyca i egzema. Natomiast trądzik czy wypryski mogą występować u dzieci. Osoba borykająca się z alergią na cukier będzie czuć silne zmęczenie do tego stopnia, że nie będzie zdolna wykonać codziennych czynności.
Czy w Krakowie można kupić cukier dobrej jakości?
Tak, oczywiście. W ofercie sklepu internetowego Albert Fresh w Krakowie znajduje się stevia, a także ksylitol od takich firm, jak Aka, Santini oraz PolBIOeco. Wszystkie produktu są bardzo dobrej jakości, choćby dlatego, że są zdrowszym oraz bezpieczniejszym dla naszego zdrowia zamiennikiem.
Czy cukier ma wpływ na cholesterol?
Zwykły cukier biały podnosi poziom LDL, natomiast obniża poziom HDL we krwi, dlatego może być on odpowiedzialny na rozwój miażdżycy. Dodatkowo, jeśli dość często spożywa się cukier i to w zbyt dużych ilościach, będzie to mieć wpływa na nadprodukcję insuliny w trzustce. Niestety, ale to może spowodować jej wyczerpanie oraz rozwój cukrzycy.